Реклама / Ads
19| 7761 |31.10.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Евгений Кънев: Дали тъмносините биха гласували за повече Европа, или повече Путин в София?

.
Евгений Кънев
Имаме идеологическа битка, в която ще вземе връх един от двата наратива: София на бедните и почтените срещу София на богатите наследници на ДС или София на 21 век, бъдещето, модерността, Европа срещу София на соца, миналото, държавните разхищения, кражби, неефективност и лоши публични услуги", пише икономистът Евгений Кънев.
 

Евгений Кънев, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Има поне шест контрапунктни наратива, по които да протече балотажът за София:


(1) Комунизъм (червено) - антикомунизъм (синьо);


(2) Ляво - Дясно;


(3) Русия - Европа;


(4) Социализъм - Капитализъм;


(5) Бедни - Богати;


(6) Почтеност - Непочтеност.


По тази причина дебатът между Васил и Ваня ще бъде изцяло идеологически и ще мине на съвсем друга плоскост, отколкото между Васил и Антон, който бе по същество градоустройствен дебат.


Каква тактика биха избрали в двата лагера.


(1) Лагер Ваня


В лагера на Ваня знаят, че ако разположат дебата по линията синьо-червено, ляво-дясно или Европа - Русия ще загубят в синя София. Още повече, че целта им е да привлекат десния електорат на ГЕРБ и Синя София, но без да загубят своя.


Затова очаквам да потретират Васил като не просто богат, а като непочтено богат, свързан с комунистическата номенклатура, която въведе капитализма, т.е комбинация от (4), (5) и (6).


Ваня вече ползва веднъж слогана “да освободим София от властта на парите”, с контекст мръсните пари. Или че “корупцията е капитализъм”.


Темата за ДС ще бъде експлоатирана на макс, като ДС по никакъв начин няма да е свързвана с БКП, където са левите избиратели.


(2) Лагер Васил


Според мен, Васил следва да направи четири неща, за да победи:


А. Да се подготви с контратези на тезите на Ваня.


Б. Да засили социалните послания, като добави и най-силните от кампанията на Ваня. Той вече направи едно много силно в този дух, че иска София, в която няма втори клас хора и квартали.


В. непременно да подчертае, че иска европейска София, в която се цени инициативата, предприемчивостта, модерността, която пасва на неговия профил.


И непременно да посочи кои партии са зад Ваня - БКП, Атака и Русофилите на Малинов и какво бъдеще очаква София. С последното се прави послание и към тъмносините дали биха гласували за повече Европа или повече Путин в София. И дали ще продължават да иронизират тези, които са гласували за Мая и Радев, ако сега гласуват за Ваня Григорова?


Г. Не на последно място - дали дясната крепост София ще стане лява за първи път през Прехода. Дясно-ляво пасва по-добре от синьо-червено, доколкото тъмно синя София не го припознава.


Имаме идеологическа битка, в която ще вземе връх един от двата наратива:


- София на бедните и почтените срещу София на богатите наследници на ДС


ИЛИ


- София на 21 век, бъдещето, модерността, Европа срещу София на соца, миналото, държавните разхищения, кражби, неефективност и лоши публични услуги.
 
 
 
 
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5689 |30.10.2023 Журналисти: "Възраждане" се провали да пробие в местната власт. Не е възможно София да е с червен кмет . 23| 13358 |26.10.2023 Орбан прегръща Путин, но без ЕС, Германия и САЩ Унгария потъва. А 1956-а и съветските танкове? . 0| 9137 |26.10.2023 Не стана поп или офицер, захвана се с писане и ето какво сътвори за Димитровден . 7| 5456 |25.10.2023 Асен Агов: Антон Хекимян скоро ще разбере, че е „жертвен агнец“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads