Реклама / Ads
8| 5269 |04.04.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Евгений Кънев: Десет причини за възхода на ”Възраждане”

.
Благоприятна геополитическа, икономическа, медийна и политическа среда, пасивна и слаба реакция на ”Продължаваме Промяната” и ”Демократична България”, експроприация на понятието “патриотизъм” и още са част от причините за възхода на партия ”Възраждане”, смята икономистът Евгений Кънев.
 

Ето и цялата му публикация: 


Десет причини за възхода на Възраждане.


(1) Благоприятна геополитическа среда


Този тип патриотизъм избуява в страни, в които по време на бурни исторически събития проблемите на хората се представят от този тип партии като резултат на въшни сили. Общото на германския нацизъм, руския фашизъм и българския национализъм е, че виновниците са винаги САЩ и англосаксонците (днес “евроатлантиците”), а на практика либералните демокрации.

Стотици хиляди българи вярват, че България залинява заради Запада, а не заради българската олигархия от руски тип.


(2) Благоприятна икономическа среда


Инфлацията, която в голяма степен (не само) е продукт на войната на Путин в Украйна се представя у нас - от всички партии без ПП-ДБ - като комбинация на спрения от ПП-ДБ “евтин” руски газ и политиката на надуване на пенсии и социални разходи от “безотговорните шарлатани от Харвард.”


(3) Благоприятна медийна среда


На практика, “Възраждане” са обилно канени във всички медии, а понеже в почти всички появи лидерът се записва с някакъв скандал или скандално твърдение - то медиите на реклами и кликове го дистрибутират светкавично. Срещу себе си в типичния случай Костадинов има кимащи или неподготвени журналисти. Дори тези, които се усъмняват в думите му, нямат дуплика на негова реплика с цитати на произволни числа, подбрани факти или откровени лъжи - така че накрая той винаги е “затапващ”.


“Възраждане” са царе на интернет рекламата. Вместо аутдор портретна реклама, те наблягат на посланията - които са прости, често фалшиви, но ефектно хващащи средния българин за българското.


А тези послания - чрез наистина професионалисти в Интернет - се мултиплицират през множество създадени сайтове, за да излизат нагоре в търсачките и достигат до максимален брой хора.


(4) Благоприятна политическа среда


“Възраждане” вероятно не са пряк продукт на ГЕРБ, но са финансирани от групировки, близки до ГЕРБ и Русия. Поради тази причина ГЕРБ им осигурява медийна и антисъдебна “логистика” за участие в играта на им срещу основния противник ПП. 


Защото правителство без ГЕРБ е възможно само с ПП. Както преди БСП беше изсмукано от “патриотите” на Атака, НФСБ и ВМРО, сега този вот се концентрира във “Възраждане”, но с по-голяма цел: освен изсмукване на русофилските гласове от БСП, трябва да се атакуват либералите от ДБ и плаши с “американски агенти”, “джендъри” и “майцепродавци”, така че да отблъсне по-консервативната и патрЕотична периферия на… ПП. От другата страна на сандвича пък ГЕРБ атакува ПП по оста дясно-ляво, че щели да потопят страната в дефицити и дългове, така че да отблъснат ”десните” от… ДБ.


(5) Пасивна и слаба реакция на ПП-ДБ към “Възраждане”


Няма да е изненада, ако чуете мъдрости в ПП-ДБ, че така или иначе имало едни 10% патрЕоти у нас, представлявани сега от “Възраждане” и по тази причина нямало смисъл да им се “хващаме” на провокациите.


За своя комфорт, демократичните партии избягват словесни двубои с тях, за да не се цапат, т.е приемат “Възраждане” като нормално природно бедствие, което ще отшуми от само себе си.

Проблемът не е, че трябва да се влиза в техния стил и тон. А че хората не могат да разберат или какви ценности заради България защитават ПП-ДБ, или възприемат клишето “европейски ценности” като антипод на ”българските ценности”.  


Изглежда никой в ПП-ДБ не се занимава с този казус. А как иначе хората да разберат кои са “европейските ценности” и така да открият, че те са същите, които са в нашата Конституция? Т.е , че са всъщност “български ценности”, които у нас са нарочно подтиснати и гражданите нямат идея за тях. И до какво води това.


(6) Експроприация на понятието “патриотизъм”.


Много хора не разбират смисъла на ироничния и обидния термин “патрЕоти” (който и аз ползвам), защото не виждат какво лошо има да обичаш родината си през нейната история и минало. Няма кой да обяснява, че няма нищо лошо, хубаво е, но стига “патриотизмът” да не се ограничава само до това и да не се използва за настройване на хората срещу други народи и държави за политически цели. И че не по-малко важно за нашето бъдеще е всички български граждани, а не само етническите българи да са равни пред закона и с еднакви права, които държавата да защитава. Този “граждански патриотизъм” изцяло липсва в посланията на ”жълтопаветната” общност.


(7) Отровната руска информационна война 


Основният метод за събиране на вот от “Възраждане” е почерпен от заготовките на руската школа - всяване на страх, свързан с предполагаемо Зло, което представлява  Западът в лицето най-вече на САЩ.


Така например, когато “Възраждане” набираше ход всяваше страх срещу вируса (продукт на Запада), след това на ваксините (от чипиране до нарочно заразяване за намаляване на населението), битка със законовите мерки срещу разпространението и т.н. - с резултат най-много починали в Европа у нас. 


Последва всяване на страх от влизане във войната, срещу НАТО, сега референдум срещу еврото.


С две думи, консистентна защита на руските интереси. Но много по-добре представяни като български интереси от БСП. Така увлича не само русофилите, а и много българи, които си мечатаят за някакъв неутралитет или просто мразят САЩ и Запада.


(Политическо предприемачество


За да си политическа сила с разширяващо се влияние е нужно силно политическо предприемачество. Това означава с голяма енергия и устойчивост за дълъг период да търсиш постоянно място и време за твоите послания.


И “Възраждане” са не по-малко добри от ГЕРБ. Дали ще използват трибуната на парламента, всяка една възможна медия или на улицата и площада - те търсят постоянно възможности за забележимо и запомнящо се присъствие чрез слова, фрази, шум, скандали и пр. Които под всякаква форма - критика, ирония, дори подигравка - но все пак се отразяват постоянно от медиите. Т.е не чакат да ги канят по медиите, а сами правят събития, които да накарат медиите да ги отразяват. Но забележете - ИТН с подобен стил намаляваше с всяка поява гласовете си, а “Възраждане” ги качва. Причината е No 9.


(9) ”Възраждане” нямаше да е нещо повече от ранната “Атака” или обединените патриоти, ако не беше лидерът им. 


Дали Костадинов е малообразован, мошеник или бандит - явно за много хора това няма значение. Дали защото притежава безспорен ораторски талант, красноречие и излъчва лидерска сила, която е магнетична за консервативния българин. Или защото говори от негово име и го кара да се чувства горд с битието си, с рода си, с качествата си, с персоната си. Или защото не изисква от него усилия да се образова, труди, развива. Напротив - а че трябва да му се даде полагаемото, което чужденците от Европа и САЩ са му отнели.

(10) Апатичната, спяща за опасността държава и общество.


Въпреки че отдавна се говори за фашистката същност на “Възраждане”, у нас явно няма държава - президент, правителство, съдебна система, медии - които да я спрат. Нещо повече, тази партия разцъфва под техния поглед в полза на чужда държава, която явно ни управлява дистанционно.


Нещо повече - и в демократичните партии, организации, либерална общност - а и в цялото ни уж демократично общество - няма ясно и силно изразена реакция срещу словата, делата и практиките на Възраждане, които много често нарушават Конституцията.

Всички, които милеят за демокрацията и свободата трябва да знаят и помнят приказката за жабата в тенджерата.


“Възраждане” трябва да бъде спряна СЕГА.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3872 |23.03.2023 Евгений Кънев: Демокрация и автокрация. САЩ срещу Русия-Китай . 3| 7909 |21.03.2023 Евгений Кънев: Автокрациите Русия и Китай използват израза “мирът е война” . 42| 11436 |19.03.2023 Проф. Евгений Дайнов: Хора като Путин са обречени . 12| 8681 |09.03.2023 Евгений Кънев: Законът за чуждестранните агенти като в Грузия у нас го вкара ”Възраждане”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads