Реклама / Ads
2| 6186 |23.11.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Евгений Кънев: Кабинетът дейно участва в руската операция срещу ЕС

.
Погледнах на официалната страница на Лукойл - никъде няма и помен от някакви намерения за местене в България, нито дори за срещи с правителството. Няма никаква реакция и в западната преса. Единствено български медии и препечатки от тях са във “възторг” от това енигматично преместване. С други думи, най-вероятно българското правителство дейно участва в реализацията на операция на Русия срещу ЕС.
 

Всъщност, ако се прочетат внимателно думите на руския наместник на компанията, нищо подобно за преместване не се споменава - а че просто ще променят цената, на която продават руския петрол на рафинерията в Бургас, така че да се формират по-големи печалби у нас. И оттам са произвели захарчето за 700 млн лв.

 

Когато нашите управници искат да продадат на публиката едното от двете дъна на своя куфар, а второто с далаверата да остане скрито - обикновено си измислят някаква хипотетична полза за държавата, т.е за всички нас и след това я надуват. Така че да стане максимална стойност - веднъж, заради максимално оптимистични допускания и втори път, като я обявят в лева, а не в евро или долари, за да звучи гръмко.

 

Но за мислещите хора посланието е ясно: Русия иска да си плати за услугата България да й помогне да заобиколи санкциите. Така че паят да отиде в руския бюджет срещу трохи в нашия.

 

А какво ще стане с рафинерията - питат разтревожените от провала на сделка с Лукойл? Ами нищо - Лукойл ще я продаде, няма да нарежи рафинерията на скрап. Към нея има огромен интерес. 

 

А нефт ще се намери не само през Босфора. Турция вече строи алтернативен тръбопровод от Средиземно към Черно Море. Пристанището в Александруполис също може да се ползва - дали чрез цистерни или тръбопровод до Бургас е въпрос на бъдеще.

Добре, ама много скъпо ще ни стане - чува се русофилски плач.

Ами не, при най-голяма близост до Русия и собствена рафинерия, българите винаги са плащали по-високи от най-ниските цени на дребно в Европа. Защото свръхпечалбата отиваше в Лукойл.

 

Просто ще се нормализира пазарът и вносът от други държави, чиито фирми с бензиностанции у нас бяха принудени да купуват само от Лукойл.

 

И най-вече - ще изчезнат руските нефтени пипала върху нашата политика. Последните  - след тези на газа, ядреното гориво и самолетите.

 

Евгений Кънев, Facebook




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4700 |14.11.2022 Икономистът Евгений Кънев: На книга даваме на най-бедните, но най-лесно е на калпак . 0| 12193 |28.08.2022 Евгений Дайнов: Добре че малките играчи взеха разумно решение да не участват в изборите . 0| 4373 |27.08.2022 Кънев: Темата за „националното предателство“ е особено активна, откакто патрЕотите излязоха на политическата сцена . 0| 22295 |25.07.2022 Евгений Кънев: Носят се слухове, че сред ИТН има недоволни от Слави депутати. БСП може да се възползва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads