Реклама / Ads
3| 7888 |09.01.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Фрогоко: България като „авгиевите обори”*

.
Повече от 30 години народът, отглеждан като “стадо”, се бори да оцелее в тинята на корупцията, грабежа, безнаказаността, моралната деградация и ужасяващата несправедливост. Паразити и тлъсти червеи се размножават успешно в торта. Гнусни плъхове се зъбят отвсякъде. Мухи-говнярки разнасят болести, блатни комари кръжат, хапят и смучат кръвта на “стадото”.
 
А то линее, непродуктивно е, боледува, измира и намалява. Някои млади и здрави единаци успяват да се измъкнат, “прескачат” оградата и бягат далеч от това обречено на гибел място.

Близо 30 години различни арендатори наемат държавата-обор “България”, за да отглеждат стадото, обещавайки му, че ще се грижат добре за него. Но не разчитат да печелят от стопанска дейност, а стават по-богати от кражби на бюджетните дажби за изхранване и лечение, от парите за строителство и ремонт на обора и от европейските помощи за запазване на стадото.

Ако пък на някои “вироглави екземпляри” им хрумне да се отклонят от установения ред и режим, партийните пазачи насъскват кучетата “Прокурор” и “Ченге” като хвърлят в лигавата им паст посочените виновници. После дават знак на медийните глашатаи да линчуват отклонилите се и да оповестят поредната победа в запазването на “стабилността” на “системата”.

Скоро пак ще има търг за вълци-арендатори на държавата – обор. Стадото ще ги посочи, защото е “демокрация” и стопаните вече не се назначават директно от Москва, както преди време. Но пак ще се внушава, че “приятелите на Русия” са най-добрите и “правилни” арендатори. Разбира се, всички ще обещават, че стадото ще бъде добре гледано и хранено, а оборът най-сетне ще започне да се чисти от единия край. Някои от старите арендатори ще съжаляват и ще се извиняват, че не са започнали с чистенето на обора до сега и ще поискат още един аренден договор, за да поправят грешките си.

Появяват се и нови кандидат-арендатори. Модерни, готини, образовани, произлезли от онази част на стадото, която се възприема като елитна и градска. Много от тях са учили на Запад как се организира модерно ефективно стопанство и как се отглежда високопродуктивно стадо. Знаят даже как да бъде компютъризирано и как да се въведат иновативни световни технологии. Но според тях има един основен проблем в обора – лошите кучета и вонящата тор. Предлагат на стадото да изгонят кучето-водач и да обучат останалите кучета така, че после те да действат самостоятелно, не по изрична заповед, а по навик и природа. Обещават, че ще създадат правилата по които да бъдат обучени кучетата така, че винаги да лаят предупредително и да вкарват в наказателната кошара всеки провинил се от стадото. Без компромиси. Даже ще обучат кучетата да хапят и арендатора, който ги храни, ако посегне на дажбите на стадото. Освен това обещават, че ще започнат да чистят и обора, защото могат и имат европейски препарати и дезинфектанти. Първо ще започнат от къщичките на кучетата, а тях самите ще ги обезпаразитят и ваксинират. После ще чистят оборите, червей след червей, бълха след бълха, бръмбар след бръмбар, плъх след плъх.
До тогава народът-стадо ще трябва още да търпи да го хапят паразитите и плъховете да го крадат, но пък ще знае, че следващите поколения ще живеят при нормални условия.

Да, ама – не. Нито имаме време, нито търпение да чакаме повече. Днес трябва да живеем. Тук и сега. Достойно.
На България и трябва Херкулес. Но не онзи, митичния. Той може би ще дойде от онази част от народа, която осъзнава, че “спасението на давещите се е дело на самите давещи се”. Тази част се нарича активно гражданско общество. То не участва в порочния и нагласен търг на т.нар. „избори”. Не му е необходим инструментариумът на политическите партии.

Организираното будно непокорно гражданско общество има мисия да преведе колкото се може по-голяма част от народа през преградите на невежеството, да я превъзпита, образова и обучи как да ги разбие и да пусне мощните пречистващи потоци на знанието. Тази смела и решителна част, отхвърлила стадния живот и начин на мислене, трябва да поведе останалите, за да се разбият стените. Единственият начин да се изчистят бързо и изцяло авгиевите обори е като се пуснат пречистващите води на реките “Декомунизация” и “Лустрация”. Всичко гнило от последните 72 години трябва да бъде отнесено от течението, да се отворят нови прозорци към света и да влезе повече светлина. След като оборите се дезинфекцират и боядисат, а народът-стадо се обезпаразити от “путински въшки” следва да се ваксинира срещу “руска чума” и “комунистическо-националистки” бяс. Този процес се нарича Просвета и става чрез образование и култура. И е задължителен. С имунизационен календар и редовни годишни прегледи. И край с търговете за арендатори на България.
Как ще стане това ли? С организирана съпротива срещу сегашната система, наричана “статуквото”.
Първо се връзват и затварят кучетата, а побеснелите се застрелват.
Второ, безмилостно се изтребват и прогонват плъховете.
Трето, сегашните партийни арендатори се принуждават чрез мощен обществен натиск да премахнат “законовите“ пречки-бариери, за да се пуснат очистващите стихии.

Гражданското организирано общество ще направлява потоците на реките “Декомунизация” и “Лустрация” по начин, който да гарантира те да стигнат до най-затънтените краища на държавата, превърната в обор. Ако политическите арендатори не искат с добро, то промяната ще се наложи със сила. Друг начин вече няма.

Нашата задача и отговорност е да открием смелият, решителен и непоколебим граждански Херкулес. Той не е човек, нито полубог, нито Бог. Той е общност от волеви и свободни хора.
Всичко, което търсим, ще намерим вътре в себе си.
Съединението прави Силата.
Това е.

Димитрин Вичев

*“Авгиеви обори”се наричат известните от древногръцката митология огромни обори на цар Авгий, които не били чистени 30 години. Херкулес отишъл при царя с предложение да изчисти оборите само за ден, ако царят му даде “десятък” от стадата си. Царят не вярвал, че това е възможно и се съгласил. Херкулес пробил от две срещуположни страни стените на обора и прекарал през дупките водите на реките Алфей и Пеней. Водовъртежът отнесъл нечистотиите. Така изпълнил обещанието си, но царят своето – не. По-късно Херкулес го наказал.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4283 |07.01.2017 Христо Иванов оглави ”Да, България” . 3| 4716 |06.01.2017 Хр. Иванов: Всеки в ”Да, България” се е сблъсквал с родната мафия и олигархия . 0| 4317 |06.01.2017 US танковете за България пристигнаха в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads