Реклама / Ads
6| 5467 |30.05.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Георги Господинов пред ”Гардиън”: България се люлее на ръба на отпадането от Европейския съюз

.
Георги Господинов
България ”се люлее на ръба” на отпадането от Европейския съюз”, но все пак ”остава силен стремежът към европейска принадлежност на страни, които толкова дълго се чувстваха изоставени да бъдат в периферията”. Така отговаря писателят Георги Господинов на въпрос в интервю за в. ”Гардиън” дали смята, че родината му може да напусне ЕС.
 

В разговора носителят на Международната литературна награда "Букър" казва още, че "днес сме европейци и опасността идва по-скоро от крайната десница". Това е отговорът му на въпроса дали е останало в днешна България нещо от мрачните времена на комунизма, когато през 1978 г. в Лондон е убит писателят и дисидент Георги Марков.


Едно от приятните неща да бъда публикуван за пръв път във Великобритания е, че се срещнах с вдовицата му, разказва Господинов. "Беше много вълнуващо. Тя ми каза, че Георги щеше да е доволен да види българска книга да постига такъв успех."


От друга страна, романът му "Времеубежище" е основан на страха, че Европа няма бъдеще. "Това е усещането, които си мисля, че всички имаме през последните вероятно 10 години - на дефицит на бъдеще. То е като да си на летището и да гледаш как на таблото срещу всички полети се изписва cancelled, cancelled, cancelled."


Журналистката представя разговора като споделяне от българския писател на неговите политически страхове, допринесли за написването на "Времеубежище", както и за "отварянето на кутията на Пандора на превърнатата в оръжие носталгия". Заглавието на статията е "Моят роман дистопия се превръща в реалност".

Идеята се въртяла в мислите на Господинов от десетилетие, когато през 2016 г. настъпи първо Брекзит, а после Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ. Той описва как тогава със съпругата му гледали в 4 часа сутринта на 9 ноември резултатите от гласуването на американците и когато обявили победителя, тя избухнала в сълзи. "Плачеше за дъщеря ни. Не искахме това да ѝ се случи и изпитвахме безнадеждност и безпомощност."


Когато миналия февруари избухна войната, с тътен се върнаха детските ми страхове, продължава да разказва той. "Ученията за действия при ядрена война бяха част от детството ми и когато се появи вероятността от ядрени удари в Украйна, първите ми мисли бяха: "Какво да кажа на дъщеря ми? Не искам тя да живее в такъв страх."


В заключение статията описва: "Сантименталният национализъм също е силен и следващото от предчувствията в романа, които трябва да се сбъднат, включва комичен декор, издигнат около огромно национално знаме. Точно в този момент, казва Господинов, България се готви да кандидатства за рекорд на Гинес, като издигне най-голямото знаме на най-високия пилон в света."


"Миналото не е само това, което ви се е случило. Понякога е това, което току-що сте си представяли", пише във "Времеубежище", припомня "Гардиън".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 6469 |27.05.2023 Стоян Михалев от ПП-ДБ: Ще предложим специална комисия да разследва Радев за оръжията в Украйна . 18| 13538 |16.05.2023 Д-р Николай Михайлов: Борисов, за да напредне в собствената си самозащита от ”Магнитски”, реши да жертва Гешев . 8| 15078 |15.05.2023 Георги Кадиев с 6 извода от приказките на Гешев. Защо гл. прокурор накисна Д. Атанасова? . 17| 7430 |04.05.2023 Адв. Хаджигенов: Гешев има изгода да се представи като странна смесица от жертва и герой

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads