Реклама / Ads

1| 6648 |07.06.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Глоби до 1500 лв. за калпави чиновници

.
Мудните чиновници, които вършат калпаво работата си ще отнасят солени глоби, ако не свършат или бавят свои задължения. Според предлагани нови промени в Административно-процесуалния кодекс, внесени в парламента от ГЕРБ, наказанията за виновните длъжностни лица ще са от 150 до 1500 лв.
"Най-важното е, че с новите текстове се отварят вратите на принципа на мълчаливото съгласие и прехвърляме административната тежест от чиновниците", коментира пред председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Бизнесът от години настоява за по-бърза работа от страна на администрацията, а една от точките в програмата на ГЕРБ е именно намаляването на чиновническата преса върху компаниите.

Новите текстове ще премахнат част от бюрократичните спънки и ако в регламентиран срок дадена фирма няма отговор от чиновник, то ще се приема, че поставеното питане е с положително становище от въпросното ведомство, пише още "Труд"

"Изменението създава предпоставка за постепен преход от презумпция за мълчалив отказ към презумпция за мълчаливо съгласие в подходящите за това случаи", се казва в мотивите към законопроекта.

Според вносителите, "мълчаливото съгласие е инструментът, чрез който най-лесно се игнорира бездействието на администрацията и рязко се намалява административната тежест".

Промените в АПК ще доведат до въвеждането и на електронно правосъдие.

"Що се отнася до електронното правосъдие – навсякъде, където можем, е да направим процедурите дигитални", отбеляза още Кирилов. В новите текстове е записано, че призовките вече ще може да се изпращат по електроната поща. Това означава, че съдилищата ще могат да изпращат призовки чрез електронни съобщения.

"Това предложение ще породи дискусии, но от друга страна ще доведе до опростяване на призоваването чрез електронните съобщения", каза още председателят на правната комисия.

Пак с новите текстове ще се увеличи размера на държавните такси и ще има пропорционална такса при материален интерес на делата. Работната група от ВАС са приложили финансова обосновка, а подобна практика има вече в закона за управление на средствата на европейските фондове.

Защитата на социалните права обаче остават на същите нива, а промените ще касаят дела за обществени поръчки, концесии и др.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3856 |31.05.2017 Атентаторът от Манчестър сам сглобил бомбата си . 1| 3783 |25.05.2017 Глобите на КАТ ще се връчват на място . 0| 4126 |18.05.2017 ЕК глоби ”Фейсбук” със 110 млн. евро
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ