Реклама / Ads
33| 8497 |28.08.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Граждани до Фандъкова: Махнете незаконната комунистическа скулптура пред НДК

.
Ние, граждани и организации с различни политически убеждения, но обединени пред историческата памет, ви пишем по повод обявения от Софийска община конкурс на тема „Демонтаж на конструкцията – допълнителна и спомагателна на тяло три на паметник „1300 години България”- около пространството на НДК-София”.
 
От изложените досега проекти, чиято художествена стойност няма да коментираме, се вижда, че те целят възстановяването и обновяването на скулптурата (не паметника!) на Валентин Старчев „1300 години България“, пишат в отворено писмо до кмета на град София Й. Фандъкова, до Столичния общински съвет и с копие до всички медии инициаторите.                                                     

 

Като оставим настрани въпроса, че само авторът може да реши дали и как скулптурата му може да бъде променяна, което обезмисля всички проекти дотук, спираме се на съществения въпрос: опитът да се запази незаконно построената на мястото на съборен исторически паметник скулптура.

 

Ако нещо трябва да се възстановява, то това е НЕЗАКОННО разрушеният паметник с имената на загиналите български войници и офицери от  I-и и VI-и пехотен полк.

А не това, което с пропагандна цел бе построено на негово място и което времето безмилостно разруши.

 

Настояваме, г-жо Фандъкова и дами и господа общински съветници, да премахнете незаконно построената по време на комунистическия режим скулптура и да възстановите на същото място оригиналните плочи с имената на загиналите през Първата световна война български войници и офицери от  I-и и VI-и пехотен полк.

Силно повредените от бомбардировките и от времето плочи трябва да бъдат заменени с точни копия, направени от същия материал и по същата технология.

Единственият дебат, който софийското общество може да допусне, предвид променената околна среда (липсващите казарми и създадената на тяхно място градина пред НДК), е дали оригиналните плочи трябва да бъдат вградени отново на същата височина  или трябва да бъдат поставени на по-съвременни и ниски конструкции.

 

Уверяваме ви, че няма да се примирим с никакви други опити за „усвояване“ на грешни пари на било българските, било европейските данъкоплатци, за да се правят излишни конкурси за запазване на една незаконно построена скулптура, заради която бе разрушен действителен исторически паметник. Смятаме, че не е нужно да обясняваме на Вас и на общинските съветници защо един паметник, свързан с действителна, а не с измислена история или пропаганда,  не може да бъде премахван, пишат още инициаторите на идеята за възстановяване на войнишките паметници.

 

Всеки, който иска да подкрепи подписката, може да разпечата това писмо и да го внесе от името на своята организация или от свое име в общината.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6510 |14.03.2014 Граждани се оплакват от още един луд от Лясковец . 0| 6043 |12.12.2013 4 часа енергийният омбудсман на ЧЕЗ приемаше предложения на граждани . 2| 5748 |25.08.2013 Граждани предлагат санкции за фирканите шофьори . 8| 5813 |25.07.2013 Протестиращ: Извикваме на яве гузната съвест на гражданите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads