Реклама / Ads
60| 9583 |22.06.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Янакиев: Грандиозно престъпление прави Руската църква, внушава и на БПЦ

.
Калин Янакиев
Аз съм изключителен противник на решението на Светия Синод, БПЦ трябваше да отиде на събора и се опасявам, че има внушение от страна на руската православна църква, заяви по БТВ богословът проф. Калин Янакиев.
 
Твърди се, че темите не били достатъчно значими, но те са подписани от нашия предстоятел преди доста време, т.е. знаело се е за какво става дума, обясни той. Руската православна църква не желае да й се налагат решения против волята й. Неотдавна в руски сайт излезе невероятно гнусен пасквил срещу мен и други колеги заради това, че защитаваме този събор. Приближените идеолози на Путин пишат там, каза той. Янакиев бил обвинен, че е враг на православието. Психиката на тези хора е като на джихадисти, каза той.

Нашата църква действа под внушение на руската, заключи той.

В момента се извършва едно грандиозно престъпление срещу целокупното православие - опитват се да го разделят. Грузия, България, Русия, Антиохия в крайна сметка не отидоха на събора, но десет църкви отидоха, в това число сръбската и гръцката. Това е неформален разкол, необявен. Следете дали до една година от Москва няма да приканят тези църкви на алтернативен събор. РПЦ стана геополитически инструмент в ръцете на Путиновата държава, искат да доминират, искат да провалят всеправославния събор, за да покажат това на целия православен свят.

Проблемът е, че ние сме в този отбор, отбеляза Янакиев. Мобилизираха се гласове на хиперконсервативни кръгове, които разглеждат православието като секта, те не вярват в бога, боят се от дявола, добави той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 72| 10651 |11.11.2015 Проф. Янакиев: Русофили спретнаха активно мероприятия на Вартоломей . 25| 5395 |28.10.2015 Янакиев: Сидеров отприщва силови групировки! Срам ли го е Исаков? . 6| 4743 |28.09.2015 Янакиев: Стилистиката на дядо Николай всява фобии и паника

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads