Реклама / Ads
6| 8120 |01.10.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Кметът на Созопол, Тихомир Янакиев: Събарянето на бетонната постройка на Алепу ще доведе до истинска екологична катастрофа, а община Созопол няма пари за компенсации за инвеститора

.
Оказва се, че спирането на станалия широко известен строеж на курортен комплекс „Антеа резидънс“ /бившето Алепу Видилдж/, крие много рискове, както за община Созопол, така и за местния туризъм.
 

Най-сериозният проблем е кой ще поеме отговорност при евентуално активизиране на свлачището, ако стената трябва да се събори. Това каза кметът на община Созопол Тихомир Янакиев. Той разказва, че поне от петдесетина годинаи се знае, че районът на Алепу е свлачищен. „Никой обаче не коментира факта, че събарянето на тази бетонна постройка ще доведе до истинска, а не до предполагаема, екологична катастрофа. Кой ще поеме разходите по събаряне, кой след това ще укрепва свлачището, което безспорно ще се активира?“, пита Тихомир Янакиев. Според него е почти сигурно, че евентуалното събаряне на подпорната стена ще доведе до разрушаване на и пътя. „Аз не съм готов да поддържам този незавършен обект в частен терен със средствата на общината. Не знам доколко и инвеститорът би поддържал подпорната стена, ако тя остане в този си вид.“, допълни кметът на Созопол.

 

Според него би било нормално инвеститорите в проекта да защитят интереса си и да поискат компенсации за вложенията си от община Созопол, която е издала строителното разрешение. И които в момента са изправени пред невъзможност да довършат комплекса. Има план за финансово оздравяване на общината, но ако трябва да се плащат компенсации на инвеститора, няма откъде да се вземат средства и парите едва ли може да се осигурят без увеличение на местните данъци и такси, алармира кметът.

 

Той подчерта, че добър или лош, строежът вече е факт. Ако бъде спрян – това ще е лош сигнал за големите вложения в България. В момента изглежда, че въпреки издадените строителни разрешителни, инвеститорите нямат сигурност и гаранции, че някой няма да реши да замрази инвестициите им, без значение дали става дума за Созопол, Банско или София, допълни Тихомир Янакиев.

 

Вместо да се подкрепят дейностите по укрепване на свлачищните процеси сме свидетели на обратното. Наблюдаваме натиск върху инвеститора и изпълнител на проекта „Антеа Резидънс”, който дори достигна до трибуната на Народното събрание, сподели доц. д-р Нам, географ и преподавател в Софийския университет „Св.Климент Охридски“. „Оказва се, че личностите, осъществяващи някакви инвестиционни намерения, не само са задължени да се съобразяват със законите и подзаконовите актове, но и са с висока степен на уязвимост от страна на политически упражнявани еко-кампании насочени срещу тях, въпреки че са спазили всички законови изисквания и предписания. Това е парадокс“, коментира той.  Експертът обясни, че за зоната от десетилетия се знае, че е свлачищна, а според научни изследвания, тя е с ниска екологична чувствителност. Затова, според доц. д-р Нам, проектът „Антеа Резидънс“ може и трябва да бъде завършен с цялостен план по озеленяване и хармонично вписване в пиродоохранната специфика, и в синхрон с предписанията на ЕС по Развитие на устойчива синя икономика. По този начин ще се подпомогне и основния поминък на населението, който е предоставяне на туристически услуги.


.

Туризмът има съществена специфика и предимство  – да тегли със себе си много други съпътстващи индустрии. Всеки лев, вложен в българския туризъм се връща обратно  4 пъти в полза на икономиката в района, обясни изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова. В този смисъл, според нея, са и ползите от проекта „Антеа резидънс“ за района. Обаче ако се остави само като бетонно укрепително съоръжение, каквото е на този етап, ще влияе зле на останалите туристически обекти наоколо и е по-добре да бъде завършен.

 

Очаква се решението по съдебните дела по проекта. Но според адвоката на инвеститора – Димитър Данаилов, цялата процедура е изпълнена съгласно всички нормативни и законови изисквания и няма основание за спиране на строителството на курортния комплекс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6286 |18.05.2021 Тихомир Стойчев: Безотговорно е шефовете на служби да излязат в отпуск, чакат реванш . 8| 8406 |03.09.2020 Тихомир Стойчев: Правителството изгуби легитимност . 21| 11778 |08.01.2020 Валентин Златев: Кметът на Ботевград е олигарх, аз не съм, но съм ”лош”, защото съм богат . 3| 6919 |02.07.2019 Свидетел: Кметът на Констинброд направи забранен обратен завой и уби моториста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads