Реклама / Ads
8| 10198 |04.07.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Лозан Панов: Промените на правосъдния министър целят оставката ми

.
Лозан Панов Източник: БГНЕС
Промените на правосъдния министър целят оставката ми. Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той се обяви против идеите на правосъдния министър Данаил Кирилов за промени на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се въвежда механизъм за разследване на ”тримата големи”.
 

Панов обясни пред bTV радио, че проблемът е кой би разследвал ефективно главния прокурор при положение, че само прокуратурата разполага с функция за привличане към отговорност на лица, извършили престъпления. Очевидно е дадено задание и то трябва да бъде изпълнено, независимо какво е мнението на европейски институции, допълни Панов.

 

Правосъдният министър Данаил Кирилов отиде да види как се случва случайното разпределение на дела. Не останах с впечатлението ,че е дошъл да търси истината, останах с впечатление, че много рядко влиза в съд, но за сметка на това разполага с много сериозни данни колко струва разпределението на едно дело, коментира Лозан Панов.

 

Той подчерта, че многократно е показвано как действа системата. По повод съмненията на Кирилов, че случайното разпределение на дела се манипулира, председателят на ВКС каза: Ако не представи такива данни, считам, че съвсем съзнателно се опитва да дискредитира върховната съдебна инстанция.

 

В ефира на БТВ радио Лозан Панов заяви, че срещу него има политически атаки, включително и действията на правосъдния министър днес. Той отрече да се е политизирал и допълни, че няма как да стои със скръстени ръце, когато бива атакуван. Преди време съпругата му Елисавета Панова каза, че ще съдят България в Страсбург заради глобата от 1000 лв., която бе наложена за неподадена декларация пред Сметната палата.

 

Панов обясни, че е подал декларацията пред Инспектората към ВСС, както изисква законът. И ще заведат дело срещу страната ни в Страсбург "като всеки български гражданин, който не е доволен от български съд".

 

В едно от последните си интервюта правосъдният министър каза: "Представете си, че ако хипотетично утре предложа за кандидат за главен прокурор г-н Лозан Панов. Дали този режим (за разследване на главен прокурор - б.р.) няма да стане най-законосъобразния, най-европейския?". По този повод Лозан Панов беше категоричен, че не знае защо го изпращат в политиката, в Конституционния съд или прокуратурата.

 

"При тези правомощията, с тези функции и ангел да слезе от небето при липсата на други механизми, които да спрат възможност за злоупотреба, и той би го направил. Хората не са ангели, те са човешки същества, но с тези правомощия и структура смятам, че всеки би бил в положение, в което ще злоупотреби с тях. Ето защо смятам, че трябва да се промени това законово положение и пътят е чрез промени, които засягат главния прокурор", каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6803 |01.07.2019 Лозан Панов: Популистите се опитват да ограничат съда и медиите . 3| 6574 |05.06.2019 Г. Лозанов за Фрог: Корпоративни интереси отнемат свободата на разследващите журналисти . 17| 9567 |07.04.2019 Съпругата на Лозан Панов: Ще заведем иск в Страсбург заради липсата на правосъдие . 3| 5588 |04.04.2019 Лозан Панов: Аз съм най-минатият, нямам имот, а искат от мен оставка!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads