Реклама / Ads
4| 9009 |10.11.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Симеон Дянков за Бюджет 2018: Самолетите може да почакат заради образованието и здравеопазването

.
„Повече пари за образование и здравеопазване, самолетите може да почакат”, каза бившият финансов министър Симеон Дянков по повод Бюджет 2018.
 
„За образованието – това наистина е закъсняло. Трябваше тези повече пари още от 2013 г. да влязат в средното образование. Грешката е и по наше време, още тогава трябваше да стане”, категоричен бе Дянков пред bTV.

„България затъва в международната класация на средните училища от около осем години. Средното ни образование трябва да се насочи”, категоричен е Дянков.

По повод здравеопазването той изрази надежда, че предстоящият здравен министър Кирил Ананиев ще успее да направи една успешна реформа на клиничните пътеки.

„Последният път, в който цените на клиничните пътеки са се променяли е през 2006 г. През 2010 – 2011 г. направихме разчет, който показа, че 70% от пътеките са занижени. За сметка на това 20% от пътеките са сърдечно-съдови заболявания са завишени – там има добро лоби”, коментира Дянков.

„Това показва, че когато системата е нерегламентирана, отнякъде изтичат пари”, каза още бившият финансов министър.
Парламентът прие бюджета на НЗОК за 2018 г. на първо четенеБСП и ДПС не подкрепиха предложения бюджет заради дисбалансите в системата и заради липсата на реформи.По думите му Ананиев би могъл успешно да реформира системата и да рационализира харчовете за здраве.

„Единственият ми проблем с Бюджет 2018 е държавния дълъг – все пак се залага на 1% дефицит”, коментира Дянков. „12 години не е имало такава добра икономика в Европа. Ако в тези най-добри години сме на дефицит, това означава, че в тежките години няма да сме готови и ще затънем още повече”, каза той.

На днешния 10 ноември Дянков заяви: „Преходът ни даде свобода. Имаше два големи проблеми - лошата приватизация и неравенството между Северна и Южна България. Това правителството трябва да направи повече за инфраструктурата на Северна България“. „Разследване за това как е извършена приватизацията може да се направи, но няма да доведе до нищо. Това сега е политически ход. Тя е причината за неравенството между Северна и Южна България. В Северна България консомолците са станали капиталисти. Те обаче не са били способни да управляват предприятията и икономиката се е сринала. Демографският срив в региона се дължи на приватизацията. За съжаление ще има много думи и обвинения, но само толкова. Законът не може да действа със задна дата“, посочи той.
 
Накрая бившият финансов министър коментира скандалното изказване на депутатът от БСП. „След подобна реплика не само на Запад, а и на Изток човек си тръгва. Това показва, че той не е подготвен да управлява. Думите му, че българите са дебилни бяха непремерени“, смята Дянков. По отношение на Делян Добрев той заяви, че това е единственият в правителството, който разбира проблемите на икономиката и финансите и ако си е тръгнал би било голяма загуба.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6396 |16.04.2024 Пламен Димитров: Защо Борисов внезапно смени на 180 градуса стратегията на ГЕРБ за правителството? . 5| 2791 |16.04.2024 "Неиздадени дипломи" - украинските студенти, които никога няма да се дипломират. Русия ги уби . 20| 5229 |14.04.2024 Загина бесарабският българин Роман Юхневич, с позивна Болгар. Всеки български патриот дължи съпричастие с украинската борба . 1| 2895 |13.04.2024 Руслан Трад: Все повече може да се очаква видима конфронтация между Израел и Иран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads