Реклама / Ads
87| 6072 |15.01.2009 НАРОДЕН ГЛАС

Миков - строг и несправедлив

.
„Полицията ще пресече всеки опит за нарушаване на закона". „Полицейските сили действаха перфектно". „Сред полицаите също има жени". „Можеше да се използва и повече сила, ако беше необходимо. Но те намериха точната мярка".
 
mikov_police1.jpg
 снимки Вяра Йовева
„Имаме ресурс да се справим с всяка ситуация". Колко самочувствие, доволство и самоувереност има в тези думи, изречени от вътрешния министър Михаил Миков в Народното събрание. Пред депутатите той говори с апломб за перфектните си служители, опияняваше се от думите си, от погледа му струеше плам, достоен за историческия момент и личната му мисия. Ако за момент човек затвореше очи, можеше да си помисли, че ораторства неговият съпартиец и предшественик Румен Петков, когато обясняваше как полицаи са искали да спасят миньор от Раднево, защото си удрял главата в асфалта... Като под индиго се изказваха тази сутрин всички полицейски шефове, разпределени в различните медии. За тях съществува една единствена истина: „Ние сме за пример, другите са боклуци". Най-вероятно такива са инструкциите отгоре. Който се отклони от правата линия, ще бере ядове. „Шаг влево, шаг вправо, считается побегом - приказано стрелять!" Такава е била „сутрешната молитва", която надзирателите четяли на лагерниците в Сибир по времето на Сталин. Към онова „славно" време ли ни препращат началниците от МВР?  

Миков и колегите му няма как да не виждат, че протестиращите искат да изразят по мирен начин своето мнение за управлението на страната. Виждат, а вероятно изнаят доста повече от нас за очевидните провокации. Очевидно е, че има пропуски в организацията и провеждането на протеста, но наистина ли младите хора трябва да имат опит в такива мероприятия? Да бъдат обвинявани обаче в действия срещу страната, е абсолютно непочтено и цинично. Защото това не са децата на политическата класа, олигарсите и подземните босове, които учат и живеят в чужбина, което само по себе си е вид гаранция за отношението им към Родината. Трудно някой ще се хване на опитите на Миков и компания да представят МВР като безгрешната система. Просто няма как да е така, след като само допреди няколко месеца ведомството бе раздирано от скандали за корупция и предателства. За големите проблеми в МВР говорят и протестите на полицаите. С някаква магическа пръчка министерството се превръща в перфектен механизъм, ръководен от здрава ръка със справедливи и демократични намерения. Високопарните декларации не вършат работа.

protest_ns_09_4.jpg

Да признаеш, че може да си сгрешил, е  нещо, което управляващите у нас считат за недопустим грях. Позицията им винаги е била: „Всички са в лайна до ушите, само ние сме в бяло". Идеологически формула от времето на Априлския пленум. Не нам, не нам... Малка държава сме, знаем се кой колко чини.

Станимир Георгиев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 5845 |13.01.2009 Търговия по време на бунт . 44| 10075 |04.01.2009 Eлектрически стол, инжекция или „Комиците"... . 31| 6033 |25.12.2008 Полупразници . 9| 14589 |16.12.2008 Кой изяде Хензел и Гретел?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads