Реклама / Ads
9| 8512 |06.02.2023 НАРОДЕН ГЛАС

За тях няма да си спомните никога, но те ни управляваха. Анонимниците в служебните кабинети

.
Поредно служебно правителство за страната ни положи клетва в края на миналата седмица. Девет подобни кабинета е имала България от началото на демократичната си история. Пет от тях са били назначени през последните пет години. Шепа имена обаче са познати. В служебните правителства на страната е пълно с анонимници или хора, които отдавна са потънали в забравата на общественото съзнание.
 

Трима от общо 17 министри в кабинета на Ренета Инджова са познати лица.. Става дума за Румен Христов, който е част от коалицията ГЕРБ - СДС и е бил депутат в няколко Народни събрания. Друго познато име е това на Бойко Ноев, който преди да влезе в състава на служебно правителство, е бил част от кабинета "Беров". Познато име е това на премиера Ренета Инджова, която става първата и единствена към днешна дата жена-премиер. 

 

Спомняте ли си обаче (без справки в интернет) кои са хора като доц. Никола Василев, Ивайло Трифонов, Чавдар Червенков, Марко Тодоров, Ивайло Знеполски? 

 

Кабинетът на Стефан Софиянски е вторият служебен за страната. Управлява от 12 февруари 1997 г. до 21 май 1997 г., когато е наследено от правителството на Иван Костов. По-известни имена от това правителство са това на Иван Нейков, който тогава заема поста на социален министър. Остава начело на министерството и в последвалото правителство на Иван Костов. Даниела Бобева също е едно от по-известните имена. Тя оглавява министерството на търговията външноикономическите връзки в правителството на Софиянски и е заместник министър-председател на правителството на Пламен Орешарски. Богомил Бонев също е известно име. Той е министър на вътрешните работи на България през 1997 – 1999 г. Кандидатира се за президент на президентските избори в края на 2001, при което е смятан за един от основните кандидати.

 

Други лица от кабинета обаче са Емил Таков, Емил Табаков, Иван Лалов, Иван Филипов и прочее?

 

Следващото служебно правителство е това на Марин Райков. То управлява от 13 март 2013 г. до 29 май 2013 г. и е назначено от Росен Плевнелиев. В него има по-солидно количество познати имена. Кабинетът идва на власт след подадената оставка на кабинета “Борисов“ в отговор на Антимонополните протести в страната и след провалените 3 опита за съставяне на правителство. Познати имена са това на Екатерина Захариева, част от ГЕРБ, която тогава оглявява МВнР. Известно име е и това на Петя Първанова (МВР), както и това на Асен Василев (икономика, енергетика, туризъм). Пост има и актьорът Владимир Пенев, който поема културното министерство. Журналистът Юлиан Попов заема поста на екоминистър. Тодор Тагарев поема ресор отбрана.

 

Хора като Деяна Костадинова, Илияна Занова, Николай Милошев и Роман Василев също влизат в този кабинет. 

 

Служебното правителство на Георги Близнашки е четвъртото служебно. То е и второто, назначено от Росен Плевнелиев. Управлява страната до 7 ноември 2014 г. В него влизат знакови лица от съвременната политическа сцена. Част от кабинета са Екатерина Захариева, Христо Иванов, Велизар Шаламанов, Румен Порожанов, Мирослав Ненков, Даниел Митов.

 

Редом до тях се нареждат имена като Йордан Христосков, Илияна Цанова, Васил Щонов и Мартин Иванов.

 

Последвалите пет служебни кабинета са дело на президента Румен Радев. Първият кабинет на настоящия президент е с премиер Огнян Герджиков. То бе назначено на 27 януари 2017 г. и разпуснато на 4 май 2017 г. В него влизат имена като Малина Крумова, Илко Семерджиев, Стефан Янев, Деница Златева, Пламен Узунов, Кирил Ананиев. 

 

Част от това правителство обаче са и имена като Ирина Костова и Спас Попниколов.

Следват два кабинета с премиер Стефан Янев, който впоследствие създаде и своя собствена партия. Там бе назначен и Кирил Петков, който заедно с Асен Василев сформира “Продължаваме Промяната”. Останалите два са с премиер Гълъб Донев. Последният кабинет на Радев ще проведе първото си заседание тази седмица. В него попадат обаче и имена на хора като Андрей Кузманов, който оглавява спортното министерство. Друго такова име е това на Георги Тодоров.

 

Наред с познати политици, във второто правителство на Стефан Янев влизат лица като Валери Белчев.

 

В правителството на Гълъб Донев интересно бе името на Асен Меджидиев, както и това на Росица-Карамфилова Благова, оглавила МОСВ. Такава е ситуацията и с Росен Христов, който застана начело на енергийното министерство. Същото важи и за Александър Пулев.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4753 |30.01.2023 Евгений Кънев: Залива ни отровна пропаганда и няма кой да я спре . 2| 5356 |30.01.2023 Татяна Дончева: Съдебната реформа няма да се случи, това е замазване на очите . 3| 11257 |20.01.2023 Илиян Васиев: Регулаторите в САЩ, нямаше да settle-нат с нас, ако имаше каквото и да било нередно с Nexo . 4| 4307 |20.01.2023 Иван Бакалов: И какво се оказва - САЩ няма криминални обвинения към ”Нексо”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads