Реклама / Ads
1| 5637 |16.10.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Петър Кърджилов подаде жалба срещу отказ на информация за инцидентите в АЕЦ „Козлодуй”

.
Петър Кърджилов
През август подадох до Агенциата за ядрено регулиране (АЯР) заявление, с което поисках по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) да ми бъдат предоставени окончателните доклади за оценка на инцидентите в Блок 6 на АЕЦ „Козлодуй” на 3 юли и на 1 август тази година. Позовах се на ЗДОИ, Конвенцията от Орхус и Закона за безопасно използване на ядрената енергия (ЗБИЯЕ).
 

Двата инцидента от лятото, на 3 юли и на 1 август, се случват само за един месец за първи път в историята на атомнта централа. И двата инцидента причиниха резки промени в налягането и температурата, нетипични и вредни за нормалния работен режим на реактора. Гражданите и медиите така и не научихме от оператора, регулатора или министъра на енергетиката какви точно са причините за двата инцидента. За сметка на това обаче в началото на септември разбрахме, че АЕЦ „Козлодуй” са похарчили около 30 000 лева за песен и клип със заглавие „Усмивка за теб” в чест на 45-тата годишнина на централата.

 

След първия инцидент на 3 юли експертът по атомна енергетика и бивш председател на АЯР Георги Касчиев обясни в медиите как подобен род инциденти не са никак безобидни. Всеки такъв режим намалява живота на реактора, тъй като се отразява негативно на здравината и устойчивостта на реакторните компоненти. Заявлението по ЗДОИ за подробните доклади за двата инцидента подадох на 13 август. В отговора си до мен от 3 септември от АЯР отказаха да предоставят подробните доклади, като се позоваха на факта, че това засяга трета страна – АЕЦ „Козлодуй” ЕАД, която отказва да докладите да ми бъдат предоставяни от АЯР. Отказът не е озаглавен като „решение”, а е просто писмо до мен от заместващ председателя на АЯР Алексей Алексиев.

 

Вчера с адв. Александър Кашъмов подадохме жалба срещу този отказ до Административен съд София град. В жалбата изброяваме основните нарушения на закона, включително, че подробните доклади за инцидантите не са отказани поради търговска тайна на третото лице АЕЦ „Козлодуй” ЕАД, че докладите представляват надделяващ обществен интерес, а председателят на АЯР е задължен според ЗБИЯЕ да предоставя обществено значима информация. Никъде в ЗБИЯЕ не е разпоредено, че председателят на АЯР трябва да се съобразява с волята на оператори на ядрени съоръжения, в случая с волята на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД, за да преодстави обективна информация на граждани, юридически лица и държавни органи относно състоянието по ядрената безопасност и радиационната защита.


Още повече, съгласно чл.35, ал.5 от ЗДОИ съгласие не се изисква, когато самото трето лице е задължен субект по ЗДОИ. АЕЦ „Козлодуй“ е с капитал, собственост на БЕХ ЕАД, представлява единствената в страната атомна централа с два действащи ядрени реактора, оценката на чието въздействие върху околната среда, здравето и живота на хората следва да е съпътствано с максимална степен на прозрачност.

Допълнителен, особено силен аргумент в полза на надделяващия обществен интерес е и факта, че удължаването на 1.10.2019 г. на лиценза на Блок 6 с десет години, както и удължаването на лиценза на Блок 5 на 3.11.2017 г., също с десет години, бяха извършени без Доклад за оценка за въздействие върху околната среда. За сравнение, за руската Балаковска АЕЦ, която работи със същите реактори като тези в блокове 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй”, беше извършен ДОВОС преди руският регулатор да удължи лиценза на реакторите там.

 

Предвид горния факт, непредоставянето на информация за техническите инциденти в Блок 6 на българската атомна централа е още по-порочно и опасно – както за гражданите и околната среда в Република България, така и за гражданите и околната среда в съседните държави, а също и за тези на целия Европейски континент и части от съседните континенти. Това е така, защото в случай на голяма ядрена авария, подобна на тези в Три Майл Айлънд в САЩ, Чернобил в СССР и Фукушима в Япония, не може да се предвиди какви ще бъдат атмосферните условия, които ще повлияят разпространението на радиактивния облак в атмосферата.

 

В жалбата посочваме още, че надделяващият обществен интерес е признат както в национален, така и в международен аспект, като е още повече засилен към днешна дата след световната популярност на мини-сериала на телевизия ЕйчБиО (HBO) „Чернобил”, който стана най-високо оценения сериал в историята на телевизията.

Агенцията за ядрено регулиране системно върви против закона, като, противно на обществения интерес, подпомага пазенето на тайни от операторите на рисковите съоръжения в ядрената енергетика – АЕЦ „Козлодуй” ЕАД и Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”.

 

Преди два дни Административен съд – Монтана отмени отказа на АЯР и ДП „РАО” и ги задължи да предоставят достъп до информация за констатации и препоръки (подробни доклади) на Националния ядрен регулатор при изграждане на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци. Достъпът до тази информация беше поискан от инженер-математик Петър Пенчев. Въпросното хранилище се изгражда приповърхностно за ниско и средно активни радиоактивни отпадъци, но от документи, представени в съда стана ясно, че една трета от планираните в инвентара на хранилището отпадъци са дългоживущи, с различно продължаваща във времето радиоактивност от няколко стотин, няколко хиляди и дори един милион години. Допълнителна наша информация показва, че в непостредствена близост до основата на строежа текат подпочвени води – обстоятелтво, което е в категорично противоречие със надежността и сигурността на всяко едно хранилище за радиоактивни отпадъци.

 

На фона на сериозните проблеми и нарушения в ядрената енергетика, включитено тези опити за укриване на информация от самия Национален регулатор, в медиите не престава да тече пропагандата на управляващите политици за строеж на нова АЕЦ в земетръсната област Вранча на площадката до град Блене. В зависимите медии непрестанно тече и лъжата, че единственият шанс за енергийна стабилност на България при борбата с климатичните промени чрез затварянето на топлоенергийните централи, е реализирането на проекта „АЕЦ Белене”.

 

Д-р Петър Кърджилов

 

 

Той е квалифициран експерт на Международната неправителствена организация за прозрачност в ядрената енергетика Nuclear Transparency Watch, член на Съюза на учените в България, експерт по комуникация при рискове и кризи

 



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 11499 |17.08.2019 Посланик Петър Воденски: Решението за Пламен Георгиев е противоречиво и политическо . 26| 7449 |24.06.2019 Хр. Христов: Танковете на Петър Младенов в учебниците за X клас са заменени със Станко Тодоров . 24| 8117 |21.05.2019 Петър Кърджилов за Фрог: Повдигат ми обвинение за реакцията ми срещу прокуратурата . 33| 90628 |01.04.2019 Главният прокурор Сотир Цацаров подаде оставка! Мотивите - само тук

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads