Реклама / Ads
4| 7329 |13.04.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Проф. д-р Ана Кочева за Фрог: Със статии като тази за езика в ”Нова Македония” РСМ сами си поставят вето за ЕС

.
Ана Кочева
Не искам да ставам лош пророк, но все ми се струва, че отново, ще се окажем прави в допускането си, че в РСМ всъщност сами си поставят вето по отношение на присъединяването към ЕС. Така обобщи коментара си за писанието на проф. Михайло Маркович българският проф. д-р Ана Кочева.
 

Преподавателят от Тетово твърди, че въз основа на диалектите на „македонския език“ редица руски лингвисти създали „т. н. български език". Позовава се и на статия на проф. Кочева, която определя официалния език на РСМ като (пре)кодификация на книжовния български от 1944 г. и се гневи на това заключение. Нещо повече, нарича българските учени „гладни волци“ и смята, че на българите трябва да се отворят „крвави рани“ заради позицията им.

 

„Много е странен фактът, че само преди няколко дни в македонската преса се появи публикация от човек, когото ние не познаваме. Представен е като професор, доктор от катедрата за македонски език в Тетовския университет. Четейки текста му, не оставам с впечатление, че е голяма загубата от непознаването на неговото творчество. По-интересното е, че през 2023 г. той се занимава с моя статия от 2020 г., която обяснява как се е появил и как е кодифициран официалния език на РСМ след 1944 година. Ръководителят на секцията по диалектология в Института за български език при БАН добави, че Маркович е гневен и от факта, че Стоян Новакович е обявен за баща на македонизма. Според него това въобще не било така. Проф. Кочева предпочете просто да цитира Новакович, вместо да коментира Маркович. Новакович пише: „Българската идея, както е известно на всички, е пуснала дълбоки корени в Македония… че е невъзможно да бъде разколебана съвсем, изнасяйки насреща ѝ само сръбската идея. Тази идея… не би била в състояние като чиста и гола противоположност да изтласка българската идея, и по тази причина на сръбската идея в помощ ще ѝ бъде нужен някакъв съюзник, който би бил твърдо срещу българизма, и който би съдържал в себе си елементи, които могат да привлекат към него народа и народните маси, отцепвайки го от българизма. Този съюзник е македонизмът, или в определени, мъдро поставени граници отразяването на македонския диалект и македонската специфика.“ („Дипломатически архив – Дубровник“, ПП одель, ф.-І-251/1888 г.).

 

В писанието си Маркович твърди още, че след „македонските и сесловенски просветители Св. Кирил и Св. Методиј, Св. Климент и Св. Наум Охридски се нижат Македонците по идентитет, убедување и културен код Јоаким Крчовски, Кирил Пејчиновиќ, Константинов-Џинот, Партениј Зографски, Кузман Шапкарев, Димитар Миладинов, Григор Прличев, Марко Цепенков… Постојат милиони преписки, документи и писма што јасно и недвосмислено говорат за македонскиот идентитетски континуитет“, т.е. опровергава факта, че българските възрожденци от географската област Македония са българи по самосъзнание и самоопределение. „Милионите“ преписи и документи не са ни известни, но са ни известни нефалшифицираните от северномакедонска страна изявления и заглавия на техните произведения: "Български народни песни", "Българска граматика", "Буквар славено-българский“, „Аз съм Болгарин“ (Константинов-Джинот); „Българин съм“ (Григор Пърличев); „Вечен спомен да остаам / на мой мил народ бугарски“ (Марко Цепенков) и пр., и пр. Всичко това на „колегата“ му е убегнало, казва още проф. Кочева.

 

„Нещо повече, онова, което аз отдавна твърдя, че ще се случи в съвременната северномакедонска наука и то очевидно вече става е, че ще се отиде назад във времето, в 9-ти век и пак ще се заговори за „старомакедонски“ език. Нищо подобно няма, няма и документи, които да го потвърдят. Но тъй като по силата на Преспанския договор в РСМ вече не могат да се заиграват с антично минало, крадено от Гърция", сега ще копаят в друга нива. И цялата старобългарска книжовна продукция гръмко ще бъде обявена за старомакедонска. Подозирам, че това ще бъде една последователна практика за налагане на македонистичната доктрина и в медиевистиката“, категорична е проф. Кочева.

 

 

Маркович твърди, че братята Кирил и Методий са създали старомакедонската азбука, говори за старомакедонска книжовна школа в Охрид. „Нека просто заменим етимоните и ще се върнем на научната истина за светите братя Кирил и Методий, които са създали глаголицата, въз основа на която е създадена огромната старобългарска литература, превърнала се в основа на всички останали литератури и езици в Източна Европа, обясни още проф. Кочева.

 

„И още нещо, показателен е фактът, че статията на Маркович е излязла в официоза "Нова Македония", за мен това не е случайно. Подсказва ни, че може би за пореден път, сега в лицето на българската наука се търси някакъв измислен враг, за да се скрие фактът, че в РСМ всъщност не са силно ангажирани с работа по присъединяването към ЕС, колкото искат да покажат пред света и Европа, че се измисля поредното алиби, че се търси под вола теле. Ясно е, че в конкретния случай не можем да спорим с научни факти и аргументи, защото от другата страна такива липсват, лансират се абсурдни, измислени тези, които никой уважаващ себе си лингвист не би тръгнал да коментира, смята българската професорка.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 10457 |12.04.2023 Адв. Величков за Фрог: Днес видяхме грубо вмешателство на главния прокурор в независимата законодателна власт . 5| 4146 |05.04.2023 Читателят Калоян Георгиев за Фрог: Каква е цената на правителството на всяка цена? . 2| 7516 |21.03.2023 Цветомир Милошов за Фрог: Образът на Димитър Пешев и неговата употреба днес . 42| 11440 |19.03.2023 Проф. Евгений Дайнов: Хора като Путин са обречени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads