Реклама / Ads
0| 6886 |20.09.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Само във Фрог: Оставиха ченгетата на пост и молитва

.
Българските ченгета изглеждат като голи пушки на фона на колегите си от Европейската гранична агенция Фронтекс. Това се видя с просто око, когато полицаите застанаха един до друг, видя Фрог нюз.
 

Европейският представител е накичен като коледна елха с техника. По него висят компас, командоски нож, тейзер, мобилен термовизьон, фенер, два вида белезници, специални свински опашки и всякакви други джаджи. БГ полицаят пък е стъкмен с дрехи, които сам си е купил от битака в Димитровград или „Илиянци”, защото през последните две години ведомството не му е осигурило дори облекло. Комичното е, че заради това, дори хората от един и същи наряд са стъкмени в различни модели. „В служебните магазини можем да си купим само чорапи и шапки. Другото си го набавяме от базарите. Оказва се, че ако в магазина на МВР панталоните сме ги взимали за 80 лв., то на битака от същата фирма струват на двойно по-ниска цена”, похвали се действащ униформен.

Шефовете на МВР не спират през последните месеци да фабрикуват добри новини от ведомството, но не обелват и дума за окаяното състояние, в което се намира охранителна полиция. Наскоро Фрог ви информира, че на 16 човека се пада по 1 бронижилетка. Проблемът с този „артикул”, обаче не свършва до тук. Оказва се, че покритието се износва на всеки 4 г. и всички, които в момента са в наличност трябва да отидат на боклука. В същото време се ползват от нашите ченгета повече от 15-20 години. Комичното е, че на някои от тях дори пише „ЦСБОП”-служба, която не съществува от десетилетия.

Факт е, че заради липса на ресурс, не малка част от полицаите на улицата са опасни както за хората, така и за себе си. Причината е, че стрелковата им подготовка е само на книга. Има униформени, които с години не са натискали спусъка. В учебниците на студентите от Полицейската академия пише, че на месец всеки полицай трябва да има минимум по 300 изстрела. Оказва се, че само най-напористите могат едва 6 пъти да натиснат спусъка на тримесечие. Заради безпаричие не се сменят и т. нар. стоп-патрони. Според експерти, те също имат „живот” и след 4-ия месец стават много опасни. Нашите охранители, обаче си ги носят с години.

Ако питате за фенери, няма. И тях си ги купуваме от битака, но батериите им бързо се изтощават. Тези на колегите от Фронтекс нямат нищо общо с нашите. Удароусточиви са, пък и издържат с часове. За това, за да си свършим работата предпочитаме да си светим с фаровете на колите, признаха полицаите. Те уточниха, че заради липсата на фенери се налага да извършват проверки само през деня, което пък ги прави лесни мишени. Липсват и бронирани автомобили, въпреки опасността от терористични атаки. „И луд да започне да стреля, не можем да действаме. Трябва да чакаме часове, за да дойдат баретите от София”, възмутиха се те.

Тейзерите и приборите за нощно виждане са само мираж. С тази екстра разполагат само баретите и част от граничните полицаи. Най-големият бич за полицаите е липсата на гориво. Заради това колите им висят с часове на стоянки, познати дори на децата. На една смяна се минава през 4 стоянки за по 2 часа. Ефектът от подобно кибичене е нулев, бандитите лесно се ориентират откъде да се пазят и пак си действат по план, допълниха униформени. В същото време шефове на МВР се кипрят в хипер луксозни возила и профукват горивото не само по работа, но и за личен кеф. Служители от Елхово алармираха, че шофьорът на шефа на гранична полиция в Елхово Радослав Сотиров изминава по 400 км. дневно, за да го взима и връща вечер в Бургас, което е огромен разход на фона на беднотията.

Шиповете за принудително спиране на автомобили са кът. В повечето региони има по един-два, което означава, че при нужда, град с 4-5 изхода не може да бъде блокиран. Любопитното е, че извън София няма дори полицейска лента за ограждане на местопроизшествие. За да се върши работа, се слага кола или пък падар, уточниха ченгетата. Проверка на Фрог показа, че за сигурността за три-четири села отговаря по един униформен от РУП. „На мен, на колегата и на още двама се пада по една кола с лимит на гориво, който стига само веднъж да обиколя района си. За това ходя на стоп с колата, която кара хляб, призна полицай от пограничен район.

     

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 11806 |20.09.2016 Режисьорът И. Красимиров за Фрог: Знам къде е гробът на Левски . 2| 16625 |20.09.2016 Само във Фрог: Тайно правят нови три центъра за мигранти край Елхово . 1| 6411 |19.09.2016 Д-р Андреева за Фрог: Заради недоверието на Москов към лекарите жени раждат секцио

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads