Реклама / Ads
1| 6360 |16.02.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Учениците трагични: дебели и обездвижени

.
Липсва грижата за здравословното и физическото развитие на децата и учениците в проектозакона за предучилищното и училищно образование, алармират от синдикат "Образование" към КТ Подкрепа.
 
Експертите не виждат грижа за здравословното и физическо израстване на децата и учениците, макар и политиците да убеждават, че те са в центъра на образователната система.

Синдикат „Образование" настоява в Проекта да намери място задължението за здравословното хранене на учениците във всички класове и да има държавен финансов стандарт за това. Да се вмени задължение за ученически стол във всяко училище и за финансов стандарт за това. Ако държавата абдикира от това си задължение, да се изпише изрично, че родителите финансират този процес, защото често учениците са в училище в рамките на 10 часа от 8 до 18 часа, като консумират само нездравословни храни.

Синдикатът настоява още в Проекта за закон да се вмени задължение за наличие на физкултурен салони и финансов стандарт за построяване и поддържане на базата за спорт.

Храненето и спортуването на децата и учениците е неразривно свързано с целодневната организация на учебно-възпитателния процес. Тази организация не е приоритет в новия Проект за закон, защото не е задължителна и не е гарантирано нейното задължително прилагане.

Синдикат „Образование" за пореден път предлага и настоява в новия Проект за училищен закон да помислим за децата и да вменим задължение за целодневна организация на всички български училища по европейски стандарт, което кореспондира със забраната за двусменна организация с 2-годишен гратисен период.
Синдикатът ще отправи предложенията си към политиците в парламента, защото от тях сега зависи промяната на тази апокалиптична картина на българското образование през 21 век - липса на здравословно хранене, липса на възможност за спортни дейности, което води до затлъстяване и здравословни проблеми.

От синдикат „Образование" прилагат и статистика и анализ, че сега съществуващата Наредба за ученическото хранене са визирани задължителни условия за състава и качеството на храната за обучаемите, грижливо са изписани параметри за качество и количество на храненията в детските градини и училищата, както и забрана за предлагане и продажба в учебните заведения на нездравословни храни, като чипс, мекици, сметани, сухи супи и др.

Тази наредба засега остава само мираж и добро пожелание, защото картината в учебните звена е зловеща. Храненето в училищата е хаотично, не е задължително, без обезпечени финансови средства за издръжка - заплаща се от родителите. Безплатните закуски най-често децата ги изхвърлят в кошчетата, а и те са безкрайно далеч от здравословното хранене.

По данни на Синдиката повече от половината от училищата нямат ученически столове.
Подобна е ситуацията в учебните заведения по отношение на здравословния спорт. Часовете по физическо възпитание и спорт не са малко, но условията за тяхното провеждане не са в съответствие с нашите представи, заявяват от синдикат "Образование".

Дори и да разполагат със салони за спорт, повече училища имат старо или негодно спортно оборудване, квадратурата и броят на салоните не отговаря на броя на учениците. Обикновено физкултурните салони не се отопляват, а ремонтите и новите уреди са мисия невъзможна за изтънелите училищни бюджети
Около 30% от учебните заведения използват класни стаи за физкултурни салони. Някои от тях просто не провеждат физическо възпитание, а го заместват с други учебни предмети.

Изводите, които се налагат, не граничат с грижи за физическото здраве и здравословното хранене, а по-скоро навяват помисли за вкарване на един неприоритетен отрасъл като образованието на децата в хилава бюджетна рамка.

Като сравнение от синдиката подчертават още, че частните учебни заведения са организирали задължително обедно хранене за всички ученици от всички етапи, но при тях организацията на учебния процес е задължително едносменна и целодневна. За учениците след пети клас няма държавни средства за поевтиняване на храната, а три пъти в седмицата редовните часове приключват след 13.30 часа, без да имат шанс за здравословен обяд.

Частните училища имат задължително физкултурни салони със съвременно оборудване. Около 15% от учебните заведения притежават плувни басейни, но поне половината от тях не се поддържат в унисон с изискванията заради непосилната за училищните бюджети издръжка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 10011 |15.02.2015 Стикери за срам . 25| 5798 |14.02.2015 Бъчварова: За Лазаров и Писанчев ГЕРБ се опитва да решава принципно . 16| 6038 |13.02.2015 А. Славчев за Фрог: Депутатите признаха, че 8 г. ЧСИ-тата репресират хора . 2| 5272 |13.02.2015 ЧЕЗ иска облекчени процедури за инфраструктурни проекти с обществено значение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads