Реклама / Ads
6| 8521 |02.04.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Велики понеделник: Христос налага с камшик министри пред ”Св. Ал. Невски”

.
Гоненето на търговците от храма продължава... Източник: Худ. Борис Елшовски
Кой не се е сблъсквал със Злото? Кой не страда от злини и не иска да се пребори с тях? Страстната седмица е точното време да прогоним злото, да намерим успокоение и вдъхновение да продължим напред с удвоени сили.
 
Във Велики понеделник и в следващите два дни от Страстната седмица по стар обичай се почистват дома, двора и градината. Както при повечето традиции, и тук голямото великденско почистване е ритуал за здраве и прогонване на злото.

В понеделника на Страстната седмица – седмицата, посветена на страданията Христови – на сталославянски значението на „страст“ е страдание. Всеки един ден от нея е белязан от събитие, което е част от Христовите страдания и от пътя към Голгота, разпъването на кръста и Възкресението. Затова са наречени велики.

 

Според библейския разказ на този ден Исус отишъл, качил се на магаре, на поклонение в Йерусалимския храм – светинята на всички евреи. На площада и в предверието на храма заварил сергии и голяма глъч, кавги и скандали. За да влязат в храма, всички евреи трябвало да си платят, и то не със свои, а с храмови пари. Това било една от причините пред храма да има дълги маси, отрупани с храмови и обикновени монети.

 

Търговците на жертвени животни пък идвали пред храма заедно с кравите, овцете и гълъбите. Площадът се превръщал в пазар, място за търговия с всякакви стоки току пред дверите на храма.

 

Изгонването на търговците пред храма.                   

Худ. Рембранд

 

Щом Исус видял тълпящите се хора и чул цялата тази врява, останал дълбоко огорчен. Разгневен, той събрал от земята въжета и направил от тях бичове, с които разгонил всички търговци и животни. Преобърнал масите с парите, а на продавачите на гълъби казал: "Вземайте клетките и се махайте! Как посмяхте да превърнете дома на моя Баща в пазарен площад!".

 

Това е една от причините фарисеите да се настроят срещу него и в последствие да поискат наказанието му. Управниците на еврейския народ по това време завиждали и се страхували от проповедите на Исус, застрашаващи тяхната власт и богатство.

 

***

В сряда, на редовното заседание на правителството Борисов седи сам в залата.

- Къде са министрите? - пита той чистачката леля Гина.


- На Велики понеделник Христос ги налагал с камшик пред "Св. Ал. Невски" и сега си лекуват раните.


- Добре, че не отидох, - промърморил Борисов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6543 |02.04.2018 Писмо до Цацаров: Убийството във Виноградец да не се потулва! . 52| 15909 |31.03.2018 Дайнов за случая ”Скрипал”: Изборът на България е гибелен . 8| 11794 |31.03.2018 Руският сайт ”Утро”: България влезе в челната десетка на съюзниците на Русия . 20| 24838 |30.03.2018 С уважение към пагона! Предложен за уволнение полицейски шеф ще оглави ОДМВР-Добрич

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads