Реклама / Ads

2| 4145 |18.05.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Вигенин: Националният егоизъм и икономическите трудности разклащат ЕС

.
Доверието на гражданите в способността на Европейския съюз и неговите институции да решават проблемите им е ключът към неговото оцеляване и развитие. Това заяви народният представител от БСП Кристиан Вигенин пред студенти от УНСС в лекция на тема ”Консолидация или разпад - Европейският съюз на кръстопът”, организирана от студентското сдружение ”Его Политико”.

Вигенин сподели пред студентите вижданията си за причините, които дават основания на противниците на ЕС да поставят под въпрос неговото съществуване. Разнопосочните интереси, неспособността да се взимат бързи решения в поредица кризисни ситуации, особено при кризата с бежанците, социалното разслоение и икономическите трудности, националният егоизъм и стремежът да се формират общности на засилена интеграция в рамките на ЕС (Шенген, Еврозона), в които не всички страни-членки са добре дошли, неспособността да се формулира и провежда обща европейска външна политика на база на осъзнат европейски интерес са част от проблемите, които подкопават доверието в Съюза.

 

"Разбирането за необходимостта от реформиране на ЕС е широко споделена, но различията са за посоката на тези реформи. Едни смятат, че правомощията на европейските институции са твърде големи, според други, те трябва още да се разширят. Едни смятат, че трябва да се върви към по-силна политическа интеграция, според други, трябва да се спре до изграждането на функциониращ единен пазар. Към днешна дата няма верни и грешни решения, затова искам да насърча един широк дебат, който да избистри българската позиция", подчерта бившият външен министър.

 

"Вярвам в европейската интеграция, България не трябва да поставя под въпрос европейската си идентичност, но трябва да има самочувствието и умението да защитава своя интерес отчетливо, категорично, без комплекси", добави Вигенин и насърчи студентите да участват активно във формирането на българските позиции.

 

В последвалата дискусия студентите поставиха въпроси за мерките за справяне с бежанската криза, за перспективата пред засилване на интеграцията в рамките на ЕС, за членството на Турция в ЕС и възможността за въвеждане на безвизов режим за турски граждани, за предстоящия референдум във Великобритания "за" или "против" оставането на страната в Европейския съюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 22| 23138 |20.01.2022 Мафиотски игри! Гласят Ясен Тодоров за шеф на НСлС. Цацаров демонстрира недосегаемост . 2| 4160 |19.01.2022 Добра новина за пенсионерите: Внесени са промените за добавките на ощетените . 24| 32291 |18.01.2022 Асен Йорданов от ”Биволъ”: Прокурор и лидер на политическа партия поръчаха убийството ми . 1| 3667 |17.01.2022 Директори поискаха удължаване на междусрочната ваканция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ