Реклама / Ads
7| 11447 |22.11.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Войната в Народния театър продължава на няколко фронта - от съда през изпълнителната власт

.
Източник: ФрогНюз
Войнaта в Народния ни продължава и докато директорът Васил Василев оспорва в съда ТЕЛК-а на актьора Валери Йорданов с намерението да го изкара негоден да упражнява професията си, граждани настояват да бъдат изслушани в Народното събрание във връзка с нередностите, които според тях се случват в най-голямата ни културна институция, научи ФрогНюз.  
 

На 20.07.2023 година, в деловодството на Министерство на културата е депозирано предложение, с посочване на правни основания за стартиране на дисциплинарно производство срещу директора на Народен театър “Иван Вазов” или чрез което министърът да поиска оставката му. 


Нарушенията, които се посочват, са за злоупотреба с работодателска власт, липса на управленски умения в период на криза, липса на управленски капацитет, ползване на легални процедури за постигане на паралегални цели и уронване престижа на Народния театър.

 


.
.

.

Месеци след това няма данни за работа по тази преписка от страна на министъра на културата. Поради тази причина е депозирана молба до министър-председателя, получено е писмо, че молбата е препратена към министъра на културата. След месец чакане, няма отговор и от министър-председателя. На 1.11.23 година е депозирана  и петиция, към днешна дата с 1819 подписа.


На 15.11.23 е получено писмо, че петицията е изпратена на Комисията по култура за разглеждане. Днес се очаква граждани да внесат молба за изслушване в двойна комисия -  Комисията по петиции и взаимодействие с гражданското общество и Комисия по култура. Сред тях са много културни дейци и адвокати, които  предпочетоха да запазят анонимност, но открито застават с имената си в петицията и присъстват с подписите си във всички документи изпратени до изпълнителната власт.


Пред ФрогНюз те завиха следното:  


“Властта произтича от народа и ако представителите му не показват уважение към гражданите, откъде черпят моралната си легитимност? Обществено доверие се гради, когато по общи проблеми се водят компетентно и отговорно дебати и се спазва духа и целта на законите, не само тяхната буква. Има една латинска сентенция, "Meri Legisti, Puri asini", че "буквалистите цивилисти, са живи магарета".”

 

Васил Василев VS. Валери Йорданов


Междувременно делата, които се водят по повод скандалите в Народния театър продължават. В момента директорът на Народния театър Васил Василев води дело срещу Валери Йорданов за уронване на престижа в размер на 10000 лв..


На този етап от делото той оспорва ТЕЛК-а на актьора с намерението да го изкара негоден да упражнява професията си, разказа актьорът пред медията ни. 

 

“В отделно заседание на съда има внесена жалба от него да ми се промени ТЕЛК-а. Целта е била да ми се вдигне процента инвалидност, в момента аз съм 88% с право на работа по специалността, Василев иска да се вдигне на 91% без право на работа. НЕЛК, които са над ТЕЛК могат да излязат със становище, че нямам право да работя като актьор, ще мога да работя като сценичен работник”, каза Йорданов пред ФрогНюз.


Те излизат от молбите ми за смяна от роля, които некоректно цитираха от ръководството на театъра. Базирайки се на тях се изкарват твърдения, че не съм можел да работя и съм имал нужда от специфични условия на труд, което въобще не е вярно. 

 


.

.

"По принцип имам право веднъж в годината да откажа да участвам в постановка, аз не съм го правил нито веднъж.


Директорът на НТ "Иван Вазов" и неговите юристи са поискали експертиза на моя ТЕЛК, пледирайки, че нямам право да работя по специалността си,  демек – не съм бил годен за професията, която извършвам от 1996 г. насам. Вадейки отделни думи от молбата се опитват мен да ме изкарат виновен, че аз съм се жалвал". 


В своя позиция от Народния театър пък написаха, че думите на Йорданов са пореден опит за манипулация на общественото мнение от страна на актьора.

 

„Някой от вас дали е чувал подобна история – за работодател, който оспорва ТЕЛК-а на служителя си, стремейки се да го изкара „негоден" за професията, която упражнява успешно?”

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7258 |21.11.2023 Чакаме Боби Михайлов да подаде оставка. Няма механизъм, по който да го отзоват от БФС . 19| 9198 |17.11.2023 Аламанов: Притеснителни прилики между протеста вчера и 2020 г. Помните ли кой ръководеше побоя пред МС тогава? . 15| 5442 |16.11.2023 Евгений Дайнов, DW: Злобата и грозотата стават легитимни, ако всеки има право на собствени факти . 37| 9364 |15.11.2023 Кметът Терзиев се озъби на БФС. Подкрепи феновете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads