Реклама / Ads
0| 5121 |12.06.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Войната в Украйна, 108 ден: На ден загиват по 200-300 руснаци и до 100 украински войници

.
От началото на войната в Украйна са загинали до 10 000 украински войници, каза Алексей Арестович, съветник в кабинета на президента на Украйна, предава ТСН. Според Арестович в началото на конфликта средно на ден са убивани около 100 украински войници. ”Но в руската армия загиваха по 1000 на ден през първите 20-30 дни. А сега по 200-300 руснаци, не по-малко”, каза още той.
 

Според британското разузнаване руската авиация продължава да използва десетки противокорабни ракети Х-22, разработени през 60-те години на миналия век, за нанасяне на удари по наземни цели. Първоначално те са били предназначени за унищожаване на самолетоносачи с ядрена бойна глава, но използването на тези ракети за унищожаване на наземни цели с конвенционална бойна глава не може да бъде точно. Това от своя страна води до големи разрушения и жертви сред цивилното население.

 

Руската армия е принудена да използва такива ракети поради липса на по-модерни и точни ракети, докато украинските сили за противовъздушна отбрана продължават да възпират руски самолети с малък обсег от удари по голяма част от страната. Северодонецк още не е под пълен контрол на руснаците.

Руските войски в Северодонецк не могат да настъпят в южната част на града. Русия се опитва да сломи съпротивата на защитниците на града с артилерийски и въздушни удари. Продължават ожесточените боеве, по време на които загиват много руски и украински войници.

 

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна през изминалото денонощие руската армия е претърпяла най-големи загуби в посоките Северодонецк и Бахмут. В северодонецкото направление руската армия атакува районите на селищата Новотошковское и Орехов. Продължава и щурмът срещу самия Северодонецк. В посока Бахмут Русия прегрупира войските за атака на Николаевка и Камишеваха. Украинската армия е отблъснала 14 атаки от Русия в посока Донецк и Луганск. Това е заключението на експертите на Американския институт за изследване на войната (ISW). Според експерти, точно както по време на боевете в Мариупол, все още не е възможно да се възстанови точна картина на случващото се в градските квартали на Северодонецк, тъй като всеки ден информацията от там е все по-малко.


Русия се готви да поднови и офанзивата срещу Славянск. Войските вече са успели да завладеят някои територии на север от града. Продължават и опитите за прекъсване на магистралата Бахмут-Лисичанск.


Украйна е завела 16 468 наказателни дела срещу руските военни от началото на войната. Това съобщи главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова, съобщава "Украйна 24"  Общо, отбеляза Венедиктова, досега Украйна е идентифицирала 111 заподозрени. Осем наказателни дела вече са внесени в съда.


Ръководителят на областната военна администрация в Луганск Сергей Гайдай нарече фалшиви думите на представители на така наречената "ЛНР", че около 400 украински войници са били блокирани в завода "Азот" в Северодонецк и се твърди, че са се опитали да влязат в преговори с "ЛНР". “ и Русия. "Информацията за блокирането на завод "Азот" е лъжа, разпространявана от руски пропагандисти. Всички други подробности са болна фантазия", каза той.


Службата на ООН по правата на човека осъди смъртните присъди, издадени от властите на т. нар. "ДНР" на двама британци Шон Пинер и Ейдън Аслин и мароканеца Саадун Брахим, които се биеха на страната на UAF. В сайта на организацията пише , че според украинското командване тези хора са били част от въоръжените сили на Украйна.


Световната организация по туризъм спря членството на Русия на 27 април. Тогава генералният секретар Зураб Пололикашвили каза, че в организацията няма място за страна, "която бомбардира друга държава в продължение на два месеца". Тогава самата Русия обяви, че възнамерява да се оттегли от организацията.

 

Според службата на главния прокурор на Украйна повечето от малолетните са пострадали в областите Донецк, Харков, Киев, Чернигов, Луганск, Херсон, Николаев и Запорожка. В същото време в Мариупол, който е под непрекъснати обстрели от дълго време, до момента е потвърдена смъртта на 24 деца.От службата подчертаха, че тези данни не са окончателни, тъй като военните действия продължават в много региони. Освен това е невъзможно да се изчисли точният брой на загиналите в окупираните територии.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 14209 |28.04.2022 Премиерът Петков: За миг не съжалих, че уволних военния си министър, който нарече войната ”военна операция” . 0| 5786 |21.04.2022 Атанас Славов: Ако депутатите не гласуват за оръжия за Украйна, ДБ ще обсъди участието си в коалицията . 0| 7636 |15.03.2022 По Первый канал в Русия излязоха с надпис: Спрете войната! Тук ви лъжат! . 0| 8626 |11.03.2022 Тони Николов: Войната на Путин със Z - предупреждение за края на Запада и ”финландизацията” на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads