Реклама / Ads
7| 5443 |01.05.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Зайкова: На България й пречи корумпираната политическа класа

.
Мика Зайкова
На България й пречи корумпираната политическа класа. Това каза пред Мика Зайкова, финансист и дългогодишен експерт към КТ ”Подкрепа” в областта на труда и социалната политика.
 
"Такъв грабеж в нито една от страните не е имало. Продължава да се краде. Ние правим същото с европейските фондове и затова по пет и по десет пъти поправяме магистралите. Ние сме страната с най-висока сива икономика и най-корумпираната страна по данни на Евростат и на ОЛАФ. Затова изоставаме", обясни твърдението си Зайкова пред БНР.

Би трябвало досега да сме построили всички магистрали, но само с магистрала не става. От магистралата като слезеш е кал. Да бяхме построили инфраструктурата на транспорта, да бяхме въвели нови, високи технологии, констатира финансистът.

Според Зайкова, страната ни печели от износа, който расте, но вносът расте по-бързо. Изнасяме суровини, материали и резервни части - това са продукти с ниска добавена стойност, тоест ние не печелим. Просто въртим на празен ход.

"Като погледнете данните за ръста на икономиката - да, ние растем, но изоставаме, защото първо сме тръгнали от много ниско ниво. По оптимистични прогнози на МВФ за 2017 година растежът ще бъде 2.8, за 2018 г. - 2.9, за 2019-та - 3. В този порядък - 3-3.1 на сто до 2020 година, а с тези ръстове изоставаме, подчерта Мика Зайкова.

Зайкова уверява, че България е имала равен старт с другите източноевропейски страни, но те правят истински реформи. Когато реализират реални реформи, в икономиката им се внедряват продукти с висока добавена стойност, те вървят напред с бързи крачки и догонват.

Въпреки ниските данъци в България липсват големи инвеститори, които да внедрят производства с висока добавена стойност, каза Зайкова. Тя даде пример с Швеция, където преките данъци са най-високи в целия ЕС, но там хората работят спокойно, защото няма корупция и административен натиск. Когато корупцията има политически чадър, тя е неизлечима. Няма страна, в която да няма корупция, но тя е в поносими размери.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6123 |28.03.2024 Румен Леонидов: България има нужда от образцови личности и богови хора, а не дяволски изчадия . 13| 4609 |26.03.2024 Бойко Рашков: Нотариуса има шапка - и в прокуратурата, и в МВР. Капа ли е, капо ди тути ли е, какво е?" . 8| 3417 |26.03.2024 Гого Лозанов: Отпадането на ПП-ДБ от властта ще доведе до разпадане на либералната демокрация . 10| 3736 |23.03.2024 Съдия Дишева: Сарафов може да бъде заменен толкова светкавично, колкото Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads