Реклама / Ads
0| 14816 |26.04.2009 ЪNDERGROUND

Антики на В. Божков и аукцион на Christies – артсъбития на месеца

.
Част от античните експонати
Излагането на част от колекцията на Васил Божков в Москва бе обявено от специализираните световни издания за събитие на месец април заедно с Големия великденски аукцион на Christies в Ню Йорк. Самата колекция пък е сравнявана с подобна, показана през 2005 г. в "Метрополитън".
 

Експонати като тези от колекцията на българина Васил Божков не са показвани в Русия от години. Въобще по света рядко се виждат подобни шедьоври на античното изкуство. Това пише специализираното издание antikwariat.ru, което има 12 езикови версии. Повод за възторженото признание е експозицията от предмети на тракийското изкуство, които българския бизнесмен представи в Москва. Скъпоценните предмети бяха видяни от хиляди поклонници на древността, археолози, историци и изкуствоведи в Музея на изкуствата на народите от Изтока. Някои от експонатите се представят пред публика за първи път.

Показаните предмети са великолепни, светът трябва да узнае за тях и да ги види. Това твърдят пък специалисти от аукционната къща „Гелос”, една от най-големите в Русия. Същото е мнението и на издателите на специализираното луксозно издание „Антик”, които смятат да представят колекцията на Божков.

Събитие като големия великденски аукцион на Christies, „Бижута-нюйоркска разпродажба”, на който бяха показани ранни дизайнерски творения на Cartier, Gucci, Van Cleef and Arpels и др., заедно с изложбата в челото на априлските арт прояви.

Според експерттът Кристиян Вайс интересът към изложеното от Божков в Москва може да се сравнява само с този към изложените икони от манастира “Св. Екатерина” в Синай – Египет в музея „Дж. Пол Гети” в Лос Анжелис през 2007 г. и показването на сбирката „Византия” две години по-рано в „Метрополитън”.

Експозицията привлече вниманието и на най-добрите познавачи на антично изкуство от Лондон, Виена, Ню Йорк и други световни центрове. В Москва пристигнали, за да видят предметите техни специални пратеници.
В най-скоро време в София ще се открие постоянна експозиция – музей, където ще бъде изложена частната колекция на Васил Божков. Разрешението вече е факт и е издадено от Министерството на културата. Това съобщи изпълнителният директор на фондация „Тракия” Кирил Христосков. Музеят ще е в офис-сградата на Нове холдинг на ул. „Московска” в София.

Доста години бяха необходими на Божков и сътрудниците му, специалисти по антично изкуство, траколози и археолози, за да убедят институциите в България в необходимостта от откриването на такъв музей. Самият бизнесмен винаги е твърдял, че желае уникалната му сбирка да остане в България, за да се запазят тук образците на древните майстори.

Посетителите на изложбата в Москва са респектирани от 10-те сребърни ритона с позлата. Сред тях е и най-големият ритон, намиран някога у нас, с тегло от 817 грама.
Уникален е и мраморния бюст на император Деций Траян, както и скулптурата на момиче. Статуята е направо шедьовър и би била чест за всеки голям световен музей, смята художникът Светлин Русев, дългогодишен приятел на Божков.
„Изложбата има огромно значение за науката, защото по правило частните колекции са труднодостъпни и рядко се излагат пред публика. Тук имаме друг случай и трябва да се поклоним на г-н Божков и да го поздравим за патриотичното дело”, смята директорът на музея проф. Александър Седов.

Български и руски учени, сред които специалисти от Ермитажа, обсъждаха качествата на археологическите ценности на специална конференция. Вече е известно, че руски институти са готови да се включат в в подробното изучаване и датиране на някои от предметите и тяхната история.

Колекцията от антики на Божков често е тема на полемики в България заради неясната история на някои от предметите. Според представители на фондация „Тракия” много от предметите са купени в чужбина и върнати в България, за което колекционерът притежава надлежни документи.
Самият Божков в предисловие към каталога, изготвен за изложбата, пише: "Липсата на традиции на частното колекционерство в България и предубеждението към подобен род дейност поставят българския колекционер в положение на частник от епохата на социализма."  

Всъщност интересното в случая е, как тези ценни предмети са били придобити в България и след това изнесени в чужбина. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5558 |25.04.2009 Реч на Г. Първанов пред енергийната среща в София . 5| 6502 |17.04.2009 Заю Баю, Батман и Кума Лиса през Страстната седмица . 0| 6149 |12.04.2009 Ненужна буря в чаша вода . 7| 5577 |07.04.2009 За кризата, МВР и икономиката на бандите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads