Реклама / Ads
7| 13362 |19.02.2019 ЪNDERGROUND

Продължават арестите на свидетелите по делото ”КТБ”, топят ги Бисер Лазов и Юлия Илиева

.
Юлия Илиева и Бисер Лазов
Бисер Лазов, основният свидетел на прокуратурата по „Делото КТБ“, се оказва, че работи на повикване на прокуратурата. По абсолютно един и същи начин, чрез доставяне на нови „доказателства“ и обяснения от него, в ареста вече са 8 души. На тях име е отказано да получат по- лека мярка за неотклонение. По непотвърдена информация Лазов е свидетелствал срещу 42 души, които предстои да бъдат задържани.
 

Определени контролирани медии публикуваха частична информация за нови трима души, които са задържани в петък и след решение на специализирания съд от вчера остават в ареста. Този път сред задържаните е и адвокат.  Тандемът Бисер Лазов Юлия Илиева бяха „оформили“ и обвиненията срещу Соня Култуклиева, но тя спечели делото срещу нея и доказа, че нищо от това което твърдят Лазов и Илиева не е вярно.

 

През януари по същия начин в ареста бяха натикани петима души. Общото между всички тях е, че са свидетели по „Мегаделото КТБ“.  През януари имаше и тараш в адвокатски кантори и домове, отново свързани с фалиралата банка и адвокатите, които защитават обвинените. Нещо обаче, което всички пропускат е, че тарашът на адвокатите беше заради „Дуранит“. В момента скандала с натравянето на собственика на "Дунарит" Емилиян Гебрев вече вълнува чуждестранни институции и медии. Един от задържаните тогава беше финансовият директор на  предприятието.

 

Каква е схемата за арестите на свидетели?

Преди време зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви, че от голямото дело КТБ са отделени голям брой производства за някакви случаи през 2012 или 2013 година, които явно досега са стояли „на трупчета“. Няколко дена преди арестите Бисер Лазов занася „нови доказателства“ и дава нови обяснения по тях. Прибират няколко човека, а съдът отказва да ги пусне.  

 

Лазов обяснява как той е давал определени суми пари, според него по разпореждане на Цветан Василев. Винаги участва и касиерката Юлия Илиева, която или е взела, или е дала парите на Лазов. Не е ясно защо самият Лазов не е привлечен като извършител и основен двигател на осъществяването на така нареченото „пране на пари“. Всички са обвинени, че са знаели за престъпен произход на средствата, които са получили. Странното е че в първия случай хората са получили парите от Василев и после са му ги занесли.  Всички обвинения до момента са за пране на пари, което се било случило по поръчение на ОПГ-то, ръководено от Цветан Василев. Всички били знаели, че това са средства с нечист произход, което никой до момента не може да обясни как и от къде са знаели.

 

Какви са новите „доказателства“?

И в двата случая досега, а вероятно и в следващите ще е така, Лазов занася разпечатан лист хартия с някакъв текст, в който пише имената на хората, които след това  попадат в ареста.  Няма абсолютно никакви индикации от къде и какъв е този лист хартия, нито дата или реален белег, че това е действителен документ от преди 5-6 години. Още по-впечатляващо е, че в първия случай към хвърчащият лист има залепена бележка адресирана до Лазов. Лепящо листче! Къде и как основният свидетел е „съхранявал“ тези листа никой не може да каже, но въпреки безумният им вид, прокуратурата ги приема за безспорни доказателства. Един от адвокатите нарече делото „безумната лепка“ точно заради това.

 

Този път Лазов е занесъл някакви хвърчащи листа наречени  „разписки“, които са без каквато и да била индикация това да е някакъв документ.  Обвиненията отново са по „оформени“ въз основа на показанията на Юлия Илиева и Лазов.

 

След като стана ясно, че прокуратурата няма да четат обвинителния акт по „Мегаделото КТБ“, сега са се заели да вкарват неудобните свидетели в ареста.  Общо списъкът на свидетелите по делото, изготвен от прокуратурата, съдържа над 400 имена. Колко още ще затворят?  Как обаче Иван Гешев ще прикрие придобивките на Бисер Лазов? Нали и той ще трябва да се яви в съда. Адвокатите на Цветан Василев заявиха, че ще поискат в съда да се яви и Делян Пеевски и още лица, които са пропуснати от прокуратурата, но имената им фигурират в документи, намиращи се в папките по делото.

 

Сигурно не е и без значение фактът, че Спецсъдът и прокуратурата спасиха любимеца на обвинението Бисер Лазов от дело за клевета.

 

В социалните медии се появиха и документите занесени два дни преди арестите от Бисер Лазов в прокуратурата. Дали ще останат в ареста тримата задържани ще решава Апелативния спец съд на 26 февруари.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9643 |14.09.2018 Арестите и обиските продължават! Спецпрокуратурата влезе в ”Кошарите” в София . 23| 19031 |01.02.2018 Само във Фрог: Полицейски началник предупредил Златко Баретата за арестите . 5| 15251 |14.09.2017 Само във Фрог: Човек на Писанчев и кръга КОЙ оглави бюрото за защита на свидетелите . 3| 14423 |06.09.2017 ОПГ за обир на затворена банка – Бисер Лазов и Ко, свидетелите на Прокуратурата – ІІ част

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads