Реклама / Ads
26| 27515 |17.05.2012 ЪNDERGROUND

Чудо! Удариха Таки, Брендо, Амигоса, килъри и захарни аферисти

.
Само за няколко дни МВР доказа, че може да „тъче” на много станове. Съобщенията за проведени акции следват едно след друго. Някои побързаха да свържат засилената активност с предстоящия доклад на ЕК за България. Истината обаче е по-различна.
 

Всички акции през последните седмици са плод на съвместна работа с партньорски служби и най-вече с американската Служба за борба с наркотрафика – ДЕА. (Офис на службата бе открит през април в София лично от директора на ДЕА г-жа Мишел Лионхарт.). В подготовката на акциите са участвали също служби от Швайцария, Германия, Австрия, Англия, Турция и др. Подгтовката е от месеци. От българска страна дейно участие вземат звена от ГДБОП и ДАНС.

Такава активност и успеваемост българските служби не са постигали в нито един период през последните 22 години. Констатацията била на хора от бюрото на ФБР в София, които също активно се включват в борбата с организираната престъпност на територията на България и други балкански страни. Поздравителни обаждания и писма вече са получили премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.


Обществото обаче не се интересува от хвалби, хората искат резултати.

 

Такива през последните дни има. Ударени бяха знакови имена, които за мнозина бяха в графата „недосегаеми”.

 

По пътя между Бургас и Созопол е бил арестуван бизнесменът Евелин Банев – Брендо. Оказа се, че бил издирван с червена бюлетина на Интерпол. Причината: трафик на голямо количество наркотици и пране на големи суми, спечелени от трафика. Запознати предполагат, че Банев се е връщал от Лозенец, където близки до него фирми строят нови туристически обекти.

 

Предполага се също, че задържането е част от мащабна операция, кръстена преди дни от министър Цветанов „Кокаинови крале”. Самият Цветанов призна пред медии, че става дума за известни ветерани, които от години са в бранша.

 

Банев е задържан за 24 часа, след което ще му бъде наложен арест за още 72 часа. Все още не е известно дали е задържан само той или има и други хора в ареста.

 

Според източници, близки до ДЕА Брендо бил заподозрян в участие в пране на пари от наркотрафик от Латинска Америка към Европа. Възможно е „прането” да е ставало през фирми в чужбина и у нас, които са ръководени от подставени лица.

 

Според източници на Фрог нюз, в момента се разплитат връзки на Брендо с друг известен български бизнесмен, близък до спортните среди и притежаващ множество имоти, част от които в района на околовръстния път на столицата. Предполага се, че е поддържана координация със среди в Мексико, Колумбия и Панама, където нашенци имали участие в няколко казина и хотели. Има и доста българи в затворите, за които у нас не се говори въобще.

 

Огромни суми от кокаин се изпирали през финансови къщи и борсови акции в Австрия, Германия и Швейцария, смятат прокурори. Основен играч допреди време се е считала финансова къща „Прайвът Файненс Юнион", чийто шеф е бил Константин Дишлиев, убит на 14 май 2005 г. пред ресторант „Тадж Махал" в центъра на София. Къщата обаче вече е извън схемата.

 

От години в употреба се въртят и имената на покойните вече Васил Горчев-Кьоравия и Димитър Тодоров-Бретона. Предполага се също, че съпругата на Банев – Десислава Дешлиева също е играч в „прането” на пари чрез свои фирми. Тя обаче има и напълно легален бизнес, който е свързан с проектиране и архитектурни дейности и е доста успешен.

Запознати смятат, че освен строителни фирми, в схемите за превъртане на „мръсни пари” са и футболни клубове. Дори се споменава „Пирин” – Благоевград, където съсобственик бил строителният предприемач Николай Галчев. Пари са завъртани и в черното тото.

 

Всичко това може да се окаже само медийна справка, ако съдът прецени, че няма достатъчно доказателства срещу Евелин Банев и той бъде пуснат на свобода.

 

Адвокатите му вече работят в тази посока. Доколко прокуратурата и МВР са готови да защитят позицията си, ще стане ясно съвсем скоро.

Часове след ареста на Брендо медиите съобщиха за нов популярен задържан – Петър Петров – Пепи Амигоса. Той бил задържан още миналия петък, но от МВР съобщиха чак сега. Дали е чакан ареста на Банев – не е ясно.

 

От януари тази година Амигоса е с ефективна присъда от 3 години затвор за „пране” на пари. Решението е на Върховният касационен съд. Петров обаче изчезнал в дън земя и присъдата „увисна”.

 

Амигоса бе обвинен за легализиране на близо 100 млн. лева, придобити от контрабанда на цигари през Македония. Той бе сочен и за организатор на престъпна група, в която преди време участвал и разстреляния показно Иван Тодоров-Доктора.

 

На 17 февруари 2005 г. Националната следствена служба започна разследване срещу Иван Тодоров-Доктора, шефа на финансова къща "Амигос" Петър Петров и съдружниците му Дойчин и Димитър Мирянови. След убийството на Доктора на 22 февруари 2006 г., на 500 метра от кортежа на премиера Сергей Станишев и турска правителствена делегация, делото срещу него бе прекратено.

 

През март 2011 г. Петър Петров бе осъден от Софийския районен съд на 4 г. затвор за присвояване на 500 хил евро. Пепи Амигоса се прочу по време на управлението на Симеон Сакскобургготски. Тогава финансовият министър Милен Велчев, транспортният министър Пламен Петров, депутатът Мирослав Севлиевски и Пепи Амигоса бяха снимани да играят карти на баровска яхта в Монако. На заден план се виждаше и Иван Тодоров-Доктора, който води дружески разговор с министър Петров. Милен Велчев се оказа най-засегнат от компроматните снимки. Запознати обаче твърдят, че всъщност министърът на транспорта бил главен герой в постановката. Ролята му обаче остана скрита.

 

Депутати от вътрешната комисия на парламента тогава признаха, че първата съпруга на Иван Тодоров-Доктора била засечена няколко пъти да изкарва от страната диаманти и големи суми валута, но до дело така и не се стигнало, тъй като се разпъвал „чадър” над разследването.

 

Акция на МВР спипа и група за „мокри поръчки”, която трябвало да ликвидира криминално проявен българин, наречен кой знае защо бизнесмен.


След няколкократно променящи се информации за националността на килърите, в крайна сметка се оказа, че сърбин, а не черногорец е начело на поръчката за убийство на Божин Божинов - Божко. Това съобщи софийският градски прокурор Николай Кокинов.

При спецакция на група от ГДБОП е предотвратено тежко престъпление и е арестуван Битики Хаки, който е считан за поръчител на убийството. Днес прокуратурата потвърди официално задържането и уточни, че същият е разполагал и с други документи за самоличност. 


Българските власти са изпратили запитване до Сърбия, за да установят дали задържаният е Битики или някой друг. Със сигурност се знае само, че Хаки е лежал в наш затвор и е осъждан за незаконно преминаване на границата, документни престъпления и наркотици.

Зад решетките сърбина се запознал с ливанския гражданин Мустафа Мохамед Исмаил. Преди десетина дни Хаки предложил на Мустафа да убие бизнесмена Божинов срещу 30 000 лв. Дал му пистолет с изтрити номера, снимки на Божко и схема с маршрутите, по които се движел. Вместо да се заеме с ликвидацията, ливанецът отишъл в полицията, разкри още Кокинов.

Мишената Божин Божинов е на 36 години и е криминално проявен, регистриран за измами. "Засега можем да предполагаме с какво се е занимавал той, очевидно някакъв престъпен бизнес, неизпълнени обещания, обясни Кокинов. На въпрос дали 30 хиляди лв. не са малка сума за убийство прокурорът коментира „Не знам колко е ценоразписът на убийствата. Не мога да ви кажа дали е малко, живеем в условия на криза”.

Оказа се, че тримата арменски граждани, които бяха задържани при операцията, не са замесени. Единият от тях обаче е обявен за издирване с червена бюлетина. Той ще бъде екстрадиран. В складовете на ресторанта, където са спипани арменците, ченгетата открили варели с течност, каквато се използва в производството на синтетични наркотици.

Миналата седмица имаше направо сензационна новина.

 

В Дубай бе задържан митичният Христофорос Аманатидис – Таки. Той е издирван от няколко години, но може да бъде върнат в България, само ако съд в Обединените арабски емирства разреши това.

България няма правна спогодба с Дубай, затова от прокуратурата вече са изготвили молба за екстрадиране. Материалите ще бъдат изпратени до колегите им в арабското емирство.

 

След това местен съд ще разгледа молбата, но не е известно на колко точно инстанции. Срокът за решаване на казуса е месец. Ако съдът нареди Таки да бъде върнат у нас, ще бъде изпратена група, която да го прибере.

 

Много важен момент в залавянето на Таки е дали той ще се появи като свидетел по знаковото дело „Октопод”, по което главен обвиняем е Алексей Петров-Трактора. Възможен е и вариант да бъдат повдигнати нови обвинения срещу бившия шеф в ДАНС, по които важни показания да даде Таки. Това в голяма степен би предопределило накъде ще се „развие” кариерата на Трактора като обвиняем. Запознати предполагат, че ако Таки проговори, Петров повече няма да може да се самоожалва като жертва на „политическа репресия”, защото щели да лъснат тежки криминални деяния. Засега това с само предположения.

През юни 2009 г. прокуратурата повдигна задочни обвинения срещу Таки, че заедно с Христо Вартерян - Ицо Исуса е създал и ръководил организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Разследването на престъпленията на групата, придобила известност като „Бандата на чуковете”, продължи повече от две години. Междувременно Вартерян също пропадна и бе обявен за издирване. През 2011 г. делото влезе в Софийския градски съд с обвинение срещу осем души от групата с основни действащи лица Любомир Костадинов – Младежа, Цветомир Миленов – Църи и Асен Китанов – Психото. В този процес обаче Таки нямаше обвинение. През юли 2011 г. наблюдаващия прокурор по онова време Бисер Кирилов обясни пред медиите, че причината била, че прокуратурата не желаела Аманатидис да бъде съден задочно. Така се оказа, че наричаният в медиите крал на кокаина и организатор на разпространението на дрога остана без обвинение за наркотрафик.

 

Голям обществен отзвук предизвика и мащабната операция на МВР срещу група от бизнеса със захар. Повдигнати бяха обвинения за ДДС измами в големи размери. Сред задържаните е и синът на бизнесмена Гриша Ганчев – Данаил. Ловешкият бизнесмен разкри пред медиите, че има контрабанда на захар у нас, но той като производител не се занимавал с подобна дейност. Опита се да насочи вниманието на разследващите в посока на фирми – вносители.

 

Бившият шеф на митниците Емил Димитров-Ревизоро също се включи и разкри, че някакъв кръг „Апостолите” искал да превземе бизнеса на Гриша Ганчев. Разкри също, че близо 70 на сто от захарната контрабанда минавала през производителите на алкохолни напитки. Определени медии също подкрепиха тезата. От бранша обаче реагираха остро и обясниха, че това е абсурдно, тъй като във всяка фирма, производител на алкохолни продукти има митничар и съответна апаратура, която измерва по всяко време съдържанието на захар, най-вече при производството на вина. Освен това винопроизводството е само два месеца от цялата година, така че не е ясно какво става през останалите 10 месеца. Потвърдиха се обаче данните, че е имало внос на захар от района на Чернобил в Украйна. Така че опитът да се прехвърли вината към винопроизводителите не успя. Четирима от задържаните останаха за постоянно в ареста. Между тях и синът на Гриша Ганчев.

 

МВР и прокуратурата за пореден път доказаха, че могат да работят ударно заедно. Този път в някои от акциите активно се включи и Специализираната прокуратура, както и новосъздаденото звено за борба с корупцията.

 

Въпросът е дали ще се съберат достатъчно доказателства, за да получат обвиненията и съответни присъди в българския съд. Безспорно обаче ударът срещу организираната престъпност е факт. Дори да не се превърнат всички арести в съдебни дела, част от емблематичните имена от ъндърграунда ще бъдат изолирани от дейността си за дълго време. Прекъснати са и важни финансови потоци и връзки. В скоро време се очакват нови съвместни операции на нашите служби с партньорските. Ще става още по-горещо, коментираха пред Фрог нюз източници, близки до актуалните акции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 86| 118634 |09.05.2012 Награда за главите на братя Галеви! . 56| 22411 |03.05.2012 „Ще ми гепят к..а!”, хвали се митничар . 47| 27643 |24.04.2012 Кремъл следи 60 руски мафиоти в България . 11| 12634 |20.04.2012 Ангел Бончев: Все пак има справедливост!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads