Реклама / Ads
29| 11565 |13.02.2019 ЪNDERGROUND

ДАНС влезе в българска банка заради пране на пари от Венецуела

.
Големи по размер парични преводи от Държавната петролна компания на Венецуела са минавали през банкови сметки в България и част от средствата са напускали страната ни с вероятно неистински основания.
 

Това стана ясно след среща в Министерския съвет с участието на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, началникът на ДАНС и американския посланик Ерик Рубин.

 

В резултат от проверките у нас ще започне досъдебно производство за пране на пари.

Така се потвърждават и разкритията на венецуелския опозиционен депутат Карлос Папарони от преди няколко дни. Политикът първи обяви, че нашата страна е била брънка в схема за изнасяне на държавни активи от разтърсваната от антиправителствени протести южноамериканска страна.

 

Цацаров посочи на брифинг, че информацията за траншовете е дошла от САЩ – както по оперативен, така и по дипломатически път. Установени са българската банка и титулярът на сметките. По думите му парите след това са напускали България с основания като финансиране на спортна федерация или закупуване на храни.

 

ДАНС работи по случая. Агенцията започва „пълен мониторинг и пълна проверка” на банката със съдействието на БНБ, като главният прокурор уточни, че по първоначални данни сметките са редовно открити и финансовата институция не е обект на подозрение.

 

„Взети са мерки остатъчните средства да се поставят под пълен контрол. Преводи от сметките няма да се допускат”, подчерта Цацаров.

 

„Работим с правителството на България и на други страни от ЕС, за да гарантираме, че богатството на венецуелския народ няма да бъде ограбено и че то разполага с необходимата подкрепа, за да си осигури мирно и демократично бъдеще”, заяви Ерик Рубин, цитира bTV.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9690 |14.09.2018 Арестите и обиските продължават! Спецпрокуратурата влезе в ”Кошарите” в София . 8| 14897 |30.07.2018 Първо във Фрог: Мистериозен инцидент с българска журналистка в Тбилиси . 5| 13099 |11.04.2018 Истерия! Заради секретни справки във Фрог нюз качиха агенти от ДАНС на детектор на лъжата . 8| 19669 |15.03.2018 Опасно! Кумецът на Цветанов слага ръка върху сектора по корупция в ДАНС-Хасково

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads