Реклама / Ads
16| 15956 |26.10.2009 ЪNDERGROUND

Депутат от ГЕРБ сложи рога на немски барон и на София

.
 

Ана Кочева
Стойко Стоянов


Германският барон Еберхард фон Геминген–Хорнберг ще наблюдава внимателно действията на заместник–председателя на парламентарната комисия по земеделие и горите Емил Димитров от ГЕРБ. Двамата се оказват стари познайници, независимо че българинът вероятно би предпочел това познанство да не се е случвало никога.

Пътищата им се пресичат преди време, когато настоящият депутат от ГЕРБ е шеф на ловното стопанство „Елен” в Етрополе, а баронът пристига в България като страстен ловец. За Емил Димитров германският гост сега отказва да говори. Пред Frognews.bg той обяви, че с Димитров се е срещал само веднъж. За настоящата му позиция в парламента обаче няма да се произнася защото, като гражданин на друга държава, не може да си позволи квалификации в политически смисъл. Барон Еберхард фон Геминген–Хорнберг добави, че не познава механизмите за влияние при разпределение на евросредства у нас, за каквито депутатът Димитров неминуемо ще отговаря в качеството му на зам.-председател на една от най–важните парламентарни комисии, която ще координира и разпределя огромен паричен поток, идващ от джоба на европейския, в това число и на германския данъкоплатец.

„Рано е за коментари, нека видим какво ще се случва занапред
”, аристократично отклони фон Геминген–Хорнберг коментара за стария си познайник. А тяхната връзка едва ли може да се забрави, независимо от желанието...

През септември 2005 г. в българските дъбрави една ловджийска мечта става реалност. Барон Еберхард фон Геминген–Хорнберг отстрелва огромен елен и поставя нов световен рекорд. Скоро след това обаче го връхлита огромен позор – еленът се оказва питомно животно, даващо да го галят, при това лудо по шоколад.

Трагикомедията започва като в хубав сън. Присъстващите на лобното за елена място български авджии са във възторг, а малко след това цялата специализирана преса гръмва за невиждания трофей. Обявен е нов световен рекорд. Толкова грамаден, така тежък, с толкова превъзходно разклонени рога елен никой никога досега не е отстрелвал.

Скоро обаче става ясно, че немският аристократ въобще не е стрелял по диво животно, расло на свобода в българския Балкан. Животното произхождало от едно малко стопанство близо до Браунау в Австрия. Еленът се казвал Бурлай, бил дружелюбен, а децата от района го хранели с шоколад. Това разказал за Spiegel TV някогашният му собственик на Бурлай - Рудолф Пьотингер. Той купил красавеца като младо животно и го отгледал. През лятото на 2005 г. продал най–добрия си елен за 20 000 евро, разказва Spiegel TV. Чрез двама посредници шоколадовият елен Бурлай се приземява в крайна сметка в българското ловно стопанство “Елен” край Етрополе. Там любимецът на немските деца се чувствал доста дезориентиран сред чуждите и диви букови гори. Доста спорно било, според специалисти, дали рогатият мъжкар би преживял промяната на средата по–дълго. Българите обаче бързали да намерят платежоспособен ловец за грамадния, но гальовен елен.

По същото време сърбинът Тома Иванович, който се занимавал с филми за животни, разказал на барон Еберхард фон Геминген–Хорнберг за уникалната ловна възможност, която бродела в българските гори. Говори се, че заради ценната информация сърбинът получил 1000 евро хонорар. Благородникът не се колебал дълго и в края на август пристигнал заедно с Иванович в София. Общо 65 000 евро броил гостът за предстоящия си ловен триумф, така че стойността на Бурлай междувременно се утроила, че и отгоре.

На 1 септември 2005 г. дългоочакваният лов започнал. Придружен от един водач и двама оператори, германският аристократ потънал в дебрите на гората. Той безрезервно вярвал на домакините от ловното стопанство, че еленът, който не оказал и грам съпротива, бил див. Геминген–Хорнберг извадил луксозното си оръжие и прострелял животното на място.
Малко по–късно ловната преса публикувала неофициална информация за световния рекорд и за майсторския изстрел. Както и снимка от триумфа. И прочувствените и искрени думи на барона: „Подобна грамада не бях виждал през живота си, а и никога не съм се надявал, че мога да убия нещо подобно!”

Радостта обаче не продължила дълго, а днес баронът предпочита по–скоро да забрави аферата “Бурлай”. Рекордът бил анулиран, Геминген–Хорнберг поискал разследване, както и парите си обратно от ловното стопанство “Елен”. Първият му стопанин свидетелствал, че еленът е отраснал в Браунау. На импозантното животно направили и генетичен анализ, който еднозначно потвърдил, че става въпрос за питомно животно, отхранено със специални съставки, плюс калций за бърз и силен растеж. Австрийският собственик и посредниците обаче не подлежали на съдебно преследване, защото нямали връзка с измамата.

Така скъпоструващата смърт на елена останала ненаказана. От българите не била получена каквато и да било информация или компенсация, твърди Spiegel TV. А тежкият трофей баронът е покрил в мазето на своя замък, за да му напомня за поруганата ловна чест.

Депутатът Емил Димитров, за който се предполага, че е в основата на ужилването, се оказа, че е успял да сложи рога не само на барона, но и на българската държава, и на данъкоплатците, и на Столична община. Чрез дървообработващата фирма на баща си “Медикет” фамилията се сдобива с 917 000 кв.м. земя по 0,68 лв. за кв. м., твърдят източници на Frognews.bg. Сделката е станала с благословията на бившия председател на Държавната агенция по горите Стефан Юруков, който вече е клиент на прокуратурата и съда. Срещу 624 000 лв. семейството на гербаджията е причислило към активите си и 917 декара земя. Предполага се, че тези площите са използвани за изгодни заменки край южното черноморие, придобити от свързани с Димитров фирми и лица. Така реално стойността на далаверата скача в много пъти, а реалната цена на придобитото се изчислява между 30 - 50 млн. лв.

Интересите на депутата към земи и гори обясняват и скандала преди месец, когато медиите гръмнаха, че “ГЕРБ дава заден ход за горите”. Повод за това стана опитът на шефката на земеделската комисия в парламента Десислава Тонева, заместникът й Емил Димитров и Атанас Камбитов, също от ГЕРБ, да внесат скандална поправка в горския закон. Според нея “Бутиковите горички”, както земеделският министър Мирослав Найденов нарече заменките в горския фонд, се превръщат в мираж. Идеята на шефовете на комисията бе на тях отново да може да се строи и да се използват за стопански цели. Светкавичната намеса на премиера Борисов обаче охлади амбициите им да погазят едно от основните предизборни обещания на ГЕРБ.

Името на депутата Емил Димитров нашумя още миналата есен със скандала с покупките на терени в центъра на София с фалшиви документи и подписи на тогавашния кмет Бойко Борисов. В дъното на аферата стоеше бившият шеф на БОДКА и дипломат в Германия Петър Драшков. Тогава стана ясно, че 14-те декара в кв. “Стрелбище”, които Драшков е придобил чрез измама, на 4 август са препродадени, заедно с фирмата “Сида-С”. Новият собственик се оказва крупният търговец на цираги “Симеон-2”, собственост на общинския съветник от Несебър Славян Теофилов и Емил Димитров. Още същия ден новите стопани изтеглят 10 млн. евро от "Пиреос банк". Ипотеката е учредена с фалшива данъчна оценка, твърдят разследващите на аферата. Според тях Теофилов и Димитров са били наясно, че апетитният имот не е редовен, но са се включили в аферата. И до сега обаче скандалът не е приключен, а Столична община трябва да търси правата си върху имота от новия депутат от управляващата партия по съдебен път.

Мистерия е и появата на Емил Димитров в редиците на ГЕРБ
. Според една от версиите лично Христо Стоичков го предложил на Борисов, а според друга – шефът на “Лукойл” Валентин Златев е протежирал “майстора на рога” пред лидера на ГЕРБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 12795 |23.10.2009 Фараони, пирамиди, Орион и вратите на рая . 26| 9581 |21.10.2009 Страшна опасност грози църквата на македонските българи . 21| 35463 |19.10.2009 Гледаме румънски програми пиратски . 20| 11078 |14.10.2009 Кольо Парамов: Когато олигархията напазарува културата, държавата е вече в канала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads