Реклама / Ads
8| 6465 |08.12.2009 ЪNDERGROUND

Докато някои си веят диковете в Столична община

.
Всичко уж е като на карта...
Както без съмнение знаете, планът за развитие на по – отдалечените райони на Галактиката предвижда построяването на хиперкосмическа магистрала през вашата звездна система и за съжаление вашата планета е една от тези, които по проект, трябва да бъдат разрушени.
 

Това ще продължи малко по – малко от две ваши земни минути. Благодаря за вниманието. Излишно е да се правите на изненадани. Цялата проектосметна документация, заедно със заповедта за разрушаване бяха на разположение на местния ви проектантски отдел на Алфа Кентавър през последните петдесет ваше земни години, тъй че имахте предостатъчно време да подадете жалба по официалния ред.

Така започва знаменитият роман на Дъглас Адамс „Пътеводител на галактическия стопаджия”. Творбата минава за сатирична, но само за наивните представители на западната култура. Тук, в Дивия изток, сценарият на битието е сътворен сякаш от подобен писател – абсурдист.

Чудя се колко ли от двата милиона столичани са наясно, че вече трета година се изработва Общ устройствен план на столицата. А това не е някаква далечна и абстрактна опасност като предсказанието на маите за края на света. ОУП ще укаже посоката на инфраструктурното развитие на града за десетилетия напред, тъй като в него са определени зоните за строителство, отдих, промишлените зони и зелените площи. Излишно е да се изтъква, че в този проект са преплетени повече интереси, отколкото бенки има по лицето лидера на РЗС.

След години на технологично време за изработка, безброй промени и нулево гражданско обсъждане, Общият устройствен план е внесен в общината броени дни преди местните избори за кмет на столицата. Точно в стила на анадолско – червената коалиция, която назначаваше посланици и предприемаше бюджетни съкращения в навечерието на народния вот.
Основен апологет на ОУП е главният архитект на столицата Петър Диков. Той непрекъснато изтъква, че планът е създаден преди да заеме поста си, но същевременно определя неговото приемане като най – голямата си лична битка. С крехките си гърди на писарушка, той се хвърля като Матросов на амбразурата и заплашва с оставка, ако ОУП бъде отхвърлен.
Всъщност, кой е Петър Диков, освен враг номер едно на сръбващите чай и подрънкващи с дайрета еколози? Това е човекът, който начело на Националния център за териториално развитие към МРРБ прокара плановете за бетониране на Иракли и Обзор. По странно стечение на обстоятелствата именно той впоследствие проектира комплекса „Обзор бийч” и още десетки строежи по черноморието, включително и хотел „Гея” в Китен, сякаш именуван в негова чест.

Проста схема, стара като софийски водопровод – използваш държавната си позиция, за да си подложиш за последващата дейност като частно лице. Дребен и селски вариант на това, което направи Дик Чейни в Ирак – пускаш няколко хиляди бомби, пращаш 5 – 6 батальона, а когато нещата утихнат и вече не си държавен секретар, ставаш частен консултант на някоя петролна фирма, която работи в региона.

Какво да кажем за конфликта на интереси, предвид факта, че фирмата на Калин Диков, роден брат на главния архитект, проектира реконструкцията на Централна гара? Колко ли от зоните за строителство в ОУП обслужват клиенти на братчето? Или двамата нямат нищо общо помежду си, защото когато са били на по 3 – 4 години са се скарали кой да седи на предната седалка в Москвича на баща им и оттогава не си говорят? Между другото офертата на Калин за гарата първо бе декласирана, а после внезапно се оказа наградена. Ако перифразираме – „Брат брата не храни, но му дава проекти отбрани”.

Безспорният хит в Общия устройствен план на София е определянето на „Софияленд” за терен за строителство. Същата територия, която беше извадена от парка с изричното условие да бъде зона за развлечения, а след това с умишлен фалит остава открита за крановете и бетона. Това безумие може да бъде описано само по един начин – решил някой да се изтропа на метеното, а после казал, че тука така и така има фекалии, значи и най – добре да се построи клозет.

Накратко, нищо чудно, утре да се събудим и да установим като в романа на Дъглас Адамс, че през домовете ни минава някоя магистрала. Така е, когато разни петровци са оставени да си веят диковете*...

Иван Бончев

* От англ. Dick (дик) - мъжки полов орган

Бележка на редакцията: Frognews.bg ще предостави думата и на други столичани и общинари да вземат отношение по въпроса с Общия устройствен план на столицата. В момента положението наистина изглежда така: ОУП засяга всички, но го решават няколко души. Другите... нали? Не е хубаво така.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 10463 |07.12.2009 Петролопроводът Бургас – Александруполис – часът на истината . 16| 7501 |05.12.2009 Как един научен снайперист се надскочи и "влезе" в политиката . 15| 10867 |05.12.2009 За богатите - биохрани; бедните ще дъвчат генномодифицирани . 11| 9465 |30.11.2009 Професия "Купувам конфискуван"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads