Реклама / Ads
11| 13814 |05.01.2022 ЪNDERGROUND

Издиша тезата на Гешев и сие, че само “Спеца“ може да се бори с мафията

.
Осъдени от нормален, а не от специализиран съд- Златко Баретата, Братя Галеви, Сумиста, ”Наглите”
Идеята на новите управляващи да се закрият бухалките на Борисовата шайка в лицето на спецсъда и спецпрокуратурата, съвсем очаквано срещна лют отпор. И то не от кого да е, а от обвинител №1 Иван Гешев и близкото му обкръжение.
 

От няколко месеца ръководители в прокуратурата периодично се появяват по медиите, за да ни убеждават, че видите ли само „Спеца“ има капацитета да се пребори с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Най-куриозното е, че като „перла“ в короната на своя труд посочват незавършилото все още дело срещу бившия кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

 

Редица завършили с осъдителни присъди процеси срещу мастити престъпни босове и корумпирани депутати и то преди създаването на специализираното правосъдие, са ярко доказателство, че държавата може да противодейства успешно на мафията, стига да поиска.  И че мантрата на Гешефтурата за това как само „„Спеца“ може“ издиша напълно. Фрог нюз припомня някои от тези случаи, които доказват това:

 

Прочутите преди десетилетие в родния ъндърграунд Братя Галеви бяха осъдени от ВКС ефективно през 2012 година за организиране на престъпна група за изнудване, насилие и рекет. Висшите магистрати намалиха с малко присъдите на Пламен Галев и Ангел Христов, постановени от Софийския апелативен,  съответно на 5 и 4 години затвор.  Съвсем друг е въпросът, че след като разбраха, че няма да отърват решетките,  двамата изчезнаха, като и до този момент от тях няма следа. Делото срещу двамата реално започна през септември 2009 г.

 

През 2013 г. двама бивши депутати от ДПС получиха тежки осъдителни присъди за това, че са ощетили държавния бюджет.  Гюнай Сефер отиде в затвора за 10 години, а съпартиецът му Митхат Табаков –  за 11. Делото се водеше и приключи с това решение в  Софийския градски съд. Припомняме ви, че престъплението е от 2006-а година, когато Табаков е бил кмет на Дулово, а Сефер - собственик на фирма. Според прокуратурата двамата са ощетили с близо 370 хиляди лева държавния бюджет, като са декларирали неверни обстоятелства при извършването на строително-монтажни работи. Вместо да бъде построен селски път край Дулово с дължина 7 километра, са били построени само 3 километра, но за останалото са били представени документи.

 

На следващата година - 2014-та, възмездието настигна една от най-опасните престъпни банди у нас - „Наглите“. В продължение на две години у нас бяха извършени множество отвличания на бизнесмени, техни жени и дори деца с цел откуп. Съдебният процес стартира в Софийския градски съд, премина през Софийския апелативен и приключи с окончателно решение на ВКС. Така изправеният на подсъдимата скамейка – Любомир Димитров–Гребеца отиде за 10 години в затвора. С тежки присъди се обзаведоха и другите участници в бандата за отвличания - Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Културиста и Даниел Димитров-Релето.

 

Обикновен, а не специализиран съд записа ефективна присъда в биографията на Златомир Иванов – Баретата. Тя му бе дадена за това, че ръководи ОПГ за разпространение на наркотици. През 2016 година ВКС окончателно постанови 6, 5 години затвор за Баретата. На практика той не влезе зад решетките, тъй като се оказа, че за същото време е бил в ареста и на практика си е „изплежал“ греховете.  

 

„Нормалните“ съд и прокуратурата би трябвало да си запишат голяма червена точка с мегаделото „Килърите“. Сама по себе си съдебната сага  няма аналог у нас заради едновременно произнесените  три най-тежки ефективни присъди – доживотен затвор без право на замяна. Те са за лидера на бандата Петър Стоянов-Сумиста и неговите помощници – бизнесменът Георги Вълев и Васил Костов – Кеца. Магистратите са категорични, че тримата и още няколко човека стоят зад две показни убийства и куп други също тежки престъпления. Останалите членове на бандата за мокри поръчки се сдобиха с „по-леки“ наказания от порядъка на 5-10 години затвор.

 

Стига да се разровим, ще открием десетки подобни дела, водени в различни градове на страната и приключили с успех за държавата срещу мафията. Какво по-ярко доказателство, че не е нужен никакъв „спец“, за да може магистратите да си вършат работата честно и почтено. Нужни са им само три неща – професионализъм, смелост и воля.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 26565 |20.12.2021 ВСС остава с широко затворени очи за схемите около жената до Иван Гешев . 6| 8945 |29.11.2021 Пред Европейския парламент: Рашков и Гешев с нови данни за ”Барселонагейт” и кюлчетата . 19| 35968 |14.06.2021 Приказки от спецхраста: Жената на Гешев работила с „Нотариуса“ - лобист в спецсъда от разследването на АКФ . 28| 38450 |06.11.2020 Цветан Василев: СРС-то с Гешев е попаднало от лагера на Пеевски в този на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads