Реклама / Ads
0| 7299 |19.08.2022 ЪNDERGROUND

Криптокралицата Ружа имала хора в правителството, казвали й кога може да се прибере в родината

.
Ружа Игнатова
Франк Шнайдер, бивш ръководител на разузнавателната агенция в Люксембург, специалист по корпоративна сигурност и сочен като ключова фигура в OneCoin, съобщи за пръв път, че до последно Ружа Игнатова е имала свои хора в правителствените среди в София.
 

Те са я предупреждавали за предстоящи действия на органите на реда и са я съветвали кога да напусне страната, за да не попадне в тези акции, пише "Дневник".

 

"Криптокралицата", както я нарекоха медиите, е сред десетте най-издирвани лица от ФБР по подозрение за измама в размер на милиарди долари. Но през есента на 2017 г., малко преди да изчезне, тя е казвала, че за нея е най-безопасно да е в България. Събитията, за които разказва Шнайдер, включително последните часове преди Ружа Игнатова да изчезне, са се случили по време на второто и третото правителство на Бойко Борисов.


В интервю, публикувано миналата седмица, докато изчаква окончателно съдебно решение във Франция за екстрадиране в САЩ, Шнайдер е питан знае ли какво се е случило с Ружа Игнатова. Той отвръща, че вероятно е убита. "Надявам се да не е така, но не съм видял никакви доказателства за противното."

 

 

Пред италианското издание Notizie Geopolitiche (NG) Шнайдер отхвърля подозренията, че е помогнал на българката да избяга и да се скрие - твърдение, което било тръгнало от показания на брат ѝ Константин след арестуването му през 2019 г. в Лас Вегас.

Той описва, че се е чул с нея за последно в края на октомври 2017 г.

 

"Около 20 октомври Ружа ми каза, че трябва за малко да прескочи до България, което я посъветвах да не прави, но тя смяташе, че това е най-безопасното място за нея, след като вече знаеше, че прокуратурата на Южен Ню Йорк вече се интересуваше от нея, а гаджето ѝ Армента сътрудничеше с ФБР срещу нея."

 

В интервюто той разказва, че са знаели по това време за планове на САЩ тя да бъде задържана, като се инсценира с помощта на Джилбърт Армента покана в Коста Рика за среща с кандидат да купи OneCoin от нея.

 

"Ружа записваше всичките си разговори с Джилбърт, както поискаха нейните контакти в българското правителство, които планираха да се противопоставят на скандалните планове на американците. Посъветвах я при тези обстоятелства да не пътува. Но тя обясни, че нейните контакти в България са ѝ казали да напусне страната на 25 октомври, защото ще има полицейска акция по линия на правното сътрудничество с Германия", твърди Шнайдер.

 

В действителност този рейд е проведен месеци по-късно, казва Шнайдер, и смята, че българските власти са искали да си създадат алиби пред Берлин, за да отговорят, че Ружа била извън страната и нямало как да я разпитат.

Тя заминала с ранен полет на Ryanair на 25 октомври 2017 г. за Атина с един от охранителите си и му се обадила в Лондон след кацането.

 

"Обясни ми, че бодигардът ѝ имал "инструкции" да я остави и да се върне в София. И двамата бяхме объркани кой би дал такива инструкции. Тя ми потвърди също, че телохранителят ѝ казал да замине по-късно същия ден за Солун, където щели да я поемат други негови колеги."

После се обадила от Солун, за да каже, че получила съобщение да чака новия екип няколко часа на летището, но ѝ било скучно и щяла да се разсее с малко шопинг. Вечерта позвънали от кола, с която пътувала за България, и обяснила, че влизането ѝ в страната няма да бъде регистрирано на границата и ако може да се срещнат в София седмица по-късно.

 

"В 2 след полунощ лондонско време получих съобщение safe house, което беше странно, защото разговаряхме само на немски. След това нямам никаква връзка с нея."

Франк Шнайдер е бивш оперативен ръководител в Service de Renseignement de l'État (SRE), разузнавателна служба на Люксембург, която модернизира (по думите му). Той бе арестуван във Франция по искане на САЩ за екстрадиране, за което бе използван отряд командоси. Преди SRE, към която се присъединява през 2000 г., е работил през 90-те години в политическата секция на американското посолство.

 

В службата бързо установил, че е твърде амбициозен и млад, за да остане на поста си 25 години до пенсиониране и с твърде малко политически контакти, за да я оглави. Убедил премиера Жан-Клод Юнкер да се създаде подкрепена от правителството разузнавателна компания с фокус върху събирането на информация за финансовия сектор на Люксембург. Така с одобрението на правителството и частично финансирана от него през 2008 г. се появява Sandstone.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 33346 |27.07.2022 Ружа Игнатова е в Гърция? Проведоха операция по залавянето й . 0| 15989 |11.07.2022 Чужди служби ровят имоти на аферистката Ружа Игнатова, включително в България . 0| 15815 |04.07.2022 Прокуратурата и властта ли предупредиха криптокралицата Ружа да духне навреме от България? . 2| 16383 |20.02.2014 „Закрила на детето” спасява деца от майка, снимала ги в порно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads