Реклама / Ads
21| 29305 |06.06.2012 ЪNDERGROUND

Мафията ни е №7, печели милиарди, издържа терористи

.
Акция „Кокаинови крале” вкара България в световния новинарски обмен. Чужди медии признават, че участието на българи в доставката на 40 тона кокаин за италианския пазар, е доста респектиращо. За първи път бе признато официално, че българи работят с мафиотите от италианската Ндрангета. И не просто работят, но и заемат високи позиции в ерархията на една от най-жестоките мафии в света.
 
Само "изнесения" в Италия и Швейцария кокаин се оценява на около 500 млн евро. Оборот, какъвто нямаме по официален път и търговски сделки.

В същото време се изсипаха и ласкателства по адрес на българския премиер Бойко Борисов и на вътрешния министър Цветан Цветанов за проявената от тях воля и подкрепа на работата по неутрализирането на трансграничната престъпна група.

Това обяви италианският ген. Джанпаоло Ганцер, директор на ROS - Специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност на пресконференция по повод разбиването на международната група за трафик на наркотици.

В България операцията стана известна като „Кокаинови крале”.
Седем години съвместно разследване на Специализираната прокуратура „Антимафия” в Торино и Милано доведоха до неутрализирането на една от основните трансгранични организации, специализирани в трафика на кокаин, разкри ген. Ганцер, директор на ROS - Специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност на пресконференция. С една абсолютна новина за пренареждането в престъпния свят: „Ндрангетата” вече не е с основна роля, защото била изместена от българската мафия, която преживява истински ренесанс след пика през  80-те години, когато трафикът е осъществяван по т.нар Балкански път и под патронажа на комунистическите специолни служби. Сега каналът е консолидиран. Търговски кораби тръгвали от пристанищата на Латинска Америка, по-конкретно от Панама, към бреговете на Испания и португалския остров Мадейра. В открити води трафикантите са организирали срещи и са прехвърляли стоката на яхти, осъществявайки обмен на данни за координацията посредством GPS система. През туристически пристанища, обект на по-слаб контрол, е осъществявано разтоварването на кокаина. В рамките на две операции на карабинерите от ROS - Специализираните звена на карабинерите в координация със служби от различни европейски страни и най-вече на България, успели да заловят шест тона кокаин. По следите са на още 5 тона. В трансграничната престъпна група Италия е била представлявана от „фамилията Белоко” – клон на „Ндрангета”, действал в Северозападна Италия, област Пиемонт. Нейният член – Антонио Мелато е имал за задача да координира морските съдове и екипажи. Именно той е поддържал връзка с българина Евелин Банев, считан за ръководител на организацията, трафикирила кокаина.

В момента на ареста на Банев разследващите са намерили документация, свързана с трафика на наркотика, използваните канали, координати и количествата трафикирано вещество – каза ген. Джанпаоло Ганцер. Той призна, че изтичане на информация от „къртица” на високо ниво, е наложило за доста време да бъде „замразено” разследването.
„Извършените от българската полиция обиски и арест на Банев, във връзка с друго негово дело – за пране на пари, позволи документално да бъде установено, че това е станало със съдействието на български магистрат, който вече е пенсиониран. В рамките на международните разследвания, в Швейцария са били установени множество банкови и финансови операции. Това дава основание за запориране на 10 милиона евро”, каза още ген. Ганцер.

 

Най-сетне нещата се изясниха. Въпросът има ли в България мафия вече има отговор? Има, разбира се, при това на световно ниво. „Кокаинови крале” е поредното доказателство. Преди това връзката на организираната престъпност с политически кръгове бе доказана и в процесите срещу „Килърите”, „Наглите” и „Октопода”.

Положително е, че тези знакови дела и последвалите акции показват, че когато държавата иска, недосегаемите стават досегаеми.
Думата мафия идва от италианската mafiа, която пък е производна от съкращението M.A.F.I.A. - „Morte Alla Francia, Italia Anela“ – „Италия копнее за смъртта на цяла Франция”. Съкращението е на партизанска организация, бореща се за освобождението на някои области в Италия от френска зависимост.
Мафията е мащабна форма на организирана престъпност, способна да се намесва негативно (чрез корупция, изнудване, директно насилие и други незаконни начини на оказване на влияние и облагодетелстване) в развитието и нормалното функциониране на държавата и в личните дела на хората.

Мафията има йерархия, ритуали, система от поощрения и наказания. Трафикът на дрога и оръжия, скланянето към проституция, рекетът, хазартът и строителни афери са типичното ѝ поле на изява.

Отначало „мафия“ се отнася само до сицилианската Коза Ностра, създадена с благородната цел да защитава слабите и бедните. Останалите италиански криминални организации имат други имена (неаполитанската е камора, калабрийската - ндрангета, апулийската - са̀кра коро̀на унѝта). С течение на времето обаче терминът добива все по-широко значение и става все по-употребяван. Днес е загубил изключително италианската си първоначална конотация и е станал синоним на „организирана престъпност“, използван в цял свят. В днешно време едни от най-силните и опасни мафии в Европа са руската и албанската, а вече и българската.
Българската мафия вече е сред водещите в света. Една класация от 2010 г. я нареждаше на 13-о място, но само за годзина и половина „авторитетът” й нарастна значително. Заслугата не е само на операция „Кокаинови крале”. Безспорен принос имат и последните разкрития от свидетел по делото „Килърите” в Шумен, че водещи активисти от БСП – Кирил добрев и Младен Червеняков, бивш правосъден министър, са били в близки отношения с краля на сръбската мафия Сретен Йосич. Разбира се от БСП яростно отричат подобни твърдения. Возможно е да са прави, но съмненията съществуват. Те се подклаждат от скандали като този с лидера на БСП в Сливен Мартин Славов, който в разговор с бизнесмена Галин Кънчев обсъжда по какъв начин може да съдейства Алексей Петров за купуване на кметския пост и за компрометиране на политически опоненти.

Преди смъртта си пък вездесъщият консултант на „Позитано” 20 по въпросите на сигурността, „шестака” Цвятко Цветков наричаше братя Маргини „наши момчета”.

Бизнесът на българската мафия през последните години е претърпял доста промени. Рекетът не е забравен, но вече не е така явен.

 

Така израелското издание представя нашия герб

 

Още през 2008 г. сайтът news.israelinfo пише: „Корумпирани български политици от правителството са свързани с мафията. Част от тях правят бизнес с арабски граждани, свързани с терористичните организации Хизбула и Ислямски джихад.

Както съобщава в четвъртък лондонския в. Times, българския парламент е провел разследване по повод данни за корупция в МВР и други правителствени органи. Нагледно тази корупция се проявява най-вече в систематично „изтичане” на секретна информация към мафиотските организации. Това е една от глевните причини българските правоохранителни органи, да не могат да предприемат някакви сериозни мерки срещу организираната престъпност.”

 

Парите се трупат главно от митнически и данъчни измами, източване на ДДС, препиране на пари чрез строителство и далавери с имоти. Само от проституциа за една година печалбата е около 800 млн евро. Хазната губи и над 1 млрд лева от източено ДДС. От контрабанда през митниците "потъват" още около 1 млрд лева.

Редно о да се отбележи, че моделът на българската мафия е копиран от този на руската мафия. Този модел е специфичен с голямата си обвързаност между голямата престъпност и тайните служби. Оттам и контактите със сръбската мафия. Конците се дърпат от висши политици. Те лобират за определени бизнеси, променят текстове в закони, осигурават обществени поръчки. На тази база са създадени и олигархичните кръгове. Това определя и структурата на мафиотските организации у нас. Най-общо казано, те са следните:

 

-         Бос, дон или кръстник – политик на висока позиция във властта и голямо влияние в политически и бизнес среди. Той обикновено получава информация от службите, част от която се използва за рекет и шантаж. В класическата италианска схема босът се избира чрез гласуване. Тук той е поставен или сам извоюва мястото си. Правомощията му са неограничени. Нерядко това са бивши шефове от службите с опит и в политиката.

 

-         Наместник. Определя го боса. Обикновено е близък до него човек, съветник и разпоредител на задачите. Той говори от името на боса.

 

-         Съветници. Тесен кръг от хора, които отговарят за определени зони на влияние, които контролират. Те се разняват на мафиотските консилиери. През тези съветници минава паричния поток, те осъществуват и корумпирането на магистрати, държавни чиновници, профсъюзни дейци, медии, полицаи и пр.

 

-         Капитан. Това са оперативните ръководители – капореджиме. Ръководят бойни групи или групи за натиск. Те извършват криминалната част от бизнеса – кой да бъде наказар, включително и премахнат физически. Групите са обикновено от 8-10 човека, повечето бивши полицаи, служители на НСО, барети, бивши спортисти.

 

-         Войници. Това са младите членове на организацията, които доставят съобщения, извършват проучвания и постепенно биват въвеждани в бизнеса.

 

ТОП 10 НА МАФИИТЕ В СВЕТА

 

(Извън класацията е класическата Коза Ностра.)

 

Следват:

 

1.    Руската

2.    Якудза – Япония

3.    Триада – Китай

4.    Турската

5.    Нигерийската

6.    БЪЛГАРСКАТА

7.    Мексиканската

8.    Албанската

9.    Колумбийската

10. Ирландската в САЩ

 

 

(класацията е по bmw-mafia.ru)


Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 84| 24385 |24.05.2012 Мафията вади милиони за магистрати, записват ги . 503| 38835 |03.01.2012 Мафията в паника - спасява се с всички средства . 45| 19171 |28.10.2009 Тайните служби и мафията - родени от Скорпион

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads