Реклама / Ads
12| 13296 |18.02.2013 ЪNDERGROUND

Мафията чакала да залее с български просяци Острова, твърди „Дейли мейл"

.
така ни виждат от британския вестник Източник: "Дейли мейл"
Мафиотските босове с нетърпение очакват да залеят Великобритания с просяци от България и Румъния. Докато политиците се колебаят по отношение на новата имиграционна вълна от Източна Европа, безскрупулни престъпници вече със задоволство потриват ръце, пише британският вестник „Дейли мейл”.
 

 

Пътят на хиляди българи към Обединеното кралство започва от третия етаж на анонимна сива сграда, на един хвърлей от националния стадион в центъра на София. Тук е офисът на Даниел Калинов, бизнесмен с късо подстригана коса, нисък и набит, с голям лъскав часовник на ръката и бюро, покрито с писма от Министерството на вътрешните работи на Нейно Величество. Даниел е на 30 и е изпълнителен директор на рекламна агенция, компания, която помага всяка година стотици граждани от най-бедната страна на ЕС да се намерят нови работни места и да започнат нов живот във Великобритания.

 

"Аз осигурявам мечти", казва той, над чаша разтворимо кафе. "За някои клиенти това е мечта за живот във Великобритания завинаги. За други, целта е да отиде там, да остане няколко години и да се върне богат. Аз помагам на тези мечти да се случат”.

 

В добра година, Даниел, който упражнява търговската си дейност от 2005 г. насам, той изпраща около 1000 българи във Великобритания. Той взема такса от британския работодател и подготвя документи за пътуване, настаняване и имиграцията на клиентите си. За успешното пласиране, неговата фирма, която се намира в семеен тристаен апартамент от времето на комунизма, взима между 100 и  300 паунда.

 

"Намираме работа във Великобритания на хора, извършващи почистване, домакинска работа, работя в барове и хотели", казва той.

"Те се наемат да се грижат за стари си хора или да прибират зеленчуци и плодове от полето. С други думи, те правят нещата, които британските работници вече не искат да направят. "

 

След като Дейвид Камерън дойде на власт през 2010 г. той обеща да намали нетната миграция към Великобритания под 100 000 души.  Емигрантските служби са направили по-труден достъпът на българите да работят в Обединеното кралство.

 

Първи "жълт картон" – клиентите на Даниел трябва да имат документ, който позволява да се присъединят към британската работна сила.

Времето да се извади подобно разрешение може да отнеме до 18 месеца. В резултат на това неговата агенция се очаква да изпрати сравнително нищожните 300 клиенти в нашата страна (Великобритания – б.ред.) тази година. Но през януари догодина всичко се променя.

 

По законите на ЕС всички 29 милиона граждани на България и съседна Румъния, които се присъединиха през 2007 г., най-накрая ще получат неограничени права да живеят и работят във Великобритания. Очаква се да пристигнат стотици хиляди, една вълна, подобна на тази след присъединяването на Полша през 2004 г. И Даниел догодина ще бъде готов, за да  изкара пари от това.

 

"Познавам работодатели във вашата страна, които желаят да наемат само източноевропейски работници", казва той. "Те няма наемат англичани, защото младите хора във вашата страна са

станали мързеливи и не искат да работят усилено. Това е добре за моя бизнес". Според Даниел българите работят усърдно, плащат си  данъци и се стремят да се устроят по-добре в чужда държава, чиято вътрешна работната сила е станала неактивна след поколения на зависимост от социалното подпомагане. Затова дори и без да са облекчени ограниченията, 50 000 българи вече са се заселили в Обединеното кралство.

 

"Британците могат да получат петстотин или шестстотин лири на месец само защото са граждани на страната", казва той. "Питам тогава защо те трябва да работят, за да печелят £ 1,000 на месец. Българите обаче мислят по различен начин. Постоянната работа е част от нашата култура. Това е, което ни дава самочувствие."

 

Това е гледна точка, споделяна в този покрит със сняг ъгъл на Балканите. Но трудолюбивите не са единственият вид от българите, които са се насочили към нашите брегове.

 

Страната е гнездо на организираната престъпност, където банди заемат ниво на влияние, което се определя като "уникално" от Европол. Миналият месец, сякаш за да докаже това, Златомир Иванов, 44-годишният престъпен бос, известен като Баретата, бе прострелян от снайперист през деня на стъпалата на Върховния съд (Съдебната палата – б. ред.) в София. Той е в критично състояние.

 

Днес бандите упражняват значително влияние върху стопанската дейност в страната, е отбелязано в последния доклад на "Европол”.

Американска дипломатическа телеграма, публикувана през 2009 г. от "Уикилийкс" показа, че българите живеят в страх от мафиотски босове с прякори като "Череп” и Големия Маргин, които се считат за недосегаеми от тяхното правителство. Техните империи са изградени върху печалбите от изнудване, контрабанда на наркотици и трафик на хора в цяла Европа, карани да работят в секс индустрията или робски труд.  Напоследък много от бандитите са започнали да използват София като база за сложни компютърни измами, хакване и операции с кредитни карти.

 

Свободата на движение в ЕС  е като манна небесна за кръстниците на мафията в България. Всички трансгранични ограничения ще бъдат  облекчени през януари 2014 г. "Когато се създаде система, където границите са отворени и хората не се нуждаят от виза, за да влязат в страната, тогава трафикантите ще го използват", казва Габриела Чиру от католическата организация Каритас. "Те са хитри хора и високо организирани”.

 

Трафикантите вече имат присъствие във Великобритания, където според полицията все по-голям брой на деца от цигански общности от България и Румъния се прехвърлени, за да работят като проститутки, джебчии и просяци. Само при един случай, полицията е открила 103 ромски деца, натъпкани в 16 къщи в Илфорд, Източен Лондон.

 

Смята се, че около 2000 деца работят като джебчии по улиците на Великобритания. Скотланд Ярд се казва, че сръчните крадци могат да печелят 2000 паунда на седмица. "Няма съмнение, че всяко едно дете от Източна Европа, което проси във Великобритания е жертва на трафик. През януари догодина техният брой може да се увеличи. Едно дете на улицата в Англия не е там, защото той или тя иска да бъде на това място. Има някой зад него. Хората в Обединеното кралство трябва да знаят, че когато дават пари на това дете те хранят система, която прави трафикантите много, много богати”, казва Габриела Чиру.

"Те вече са добре организирани тези банди, и свободата на движение просто прави работата по-лесно."

 

Ромските деца не са единствените на огневата линия. В бедните квартали на България, младите жени от работническата класа са продадени в сексуално робство в чужбина от лъжливи любовници.

Тези млади, наперени мъже правят подаръци на техните жертви в барове и кафенета, опитват се да завържат връзка, обсипват ги с цветя. Няколко седмици по-късно „любовникът” приканва жертвата си да предприеме пътуване в чужбина.

 

снимка: Дейли мейл
 

"Това се случва, когато момичето е абсолютно влюбено и се доверява на този човек", казва Надя Кожухарова от организацията „Анимус”, която се бори против трафика на жени. "Обикновено това се случва по много романтичен начин. Но този човек е престъпник, който знае как да манипулира. И в момента, когато са в чужбина, картината се променя".

 

Мъжът прибира паспорта на жертвата си като й казва, че тя му дължи пари за пътуването. Далеч от дома си, където жената не владее местния език, обикновено тя е принудена да проституира, за да изплати дълга си. Според Кожухарова е имало случай в Холандия, при който една жена е продавала тялото си 8 години и по този начин е донесла 4 милиона паунда на трафикантите.

 

Сексуалният трафик е страничен продукт на бедността, а неговите жертви са почти всички от нуждаещи се семейства. Липсата на формално образование и разбитите семейства, са част от причините  те да станат лесна плячка за измамниците, които предлагат илюзията за щастие.

 

Две десетилетия след падането на комунизма България остава на икономическото дъно. Нейният БВП на глава от населението е едва £ 4,800 (във Великобритания е £ 25,000),а средните заплати са само £ 350 на месец. Официалните данни за безработицата са 12,4 на сто, въпреки че повечето хора смятат, че реалната цифра е много по-висока. Населението от девет милиона в началото на деветдесетте години е намаляло до 7.3 милиона днес.

 

Със съкращения от статията  „Mafia bosses who can‘t wait to flood Britain with beggars” на  Daily Mail

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 29307 |06.06.2012 Мафията ни е №7, печели милиарди, издържа терористи . 84| 24388 |24.05.2012 Мафията вади милиони за магистрати, записват ги . 503| 38836 |03.01.2012 Мафията в паника - спасява се с всички средства . 45| 19171 |28.10.2009 Тайните служби и мафията - родени от Скорпион

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads