Реклама / Ads
17| 25900 |26.10.2021 ЪNDERGROUND

Младен Маринов ли е ексминистърът, уличен във връзки с наркотрафикант? Как скандали свалиха поредица шефове на МВР

.
Христо Терзийски, Младен Маринов, Румен Петков, Богомил Бонев, Любомир Начев
Бивш МВР-шеф от кабинета на Борисов е имал връзка с наркотрафикант. Това каза преди ден вътрешният министър Бойко Рашков. Съмненията веднага паднаха върху името на Младен Маринов, който е кандидат-депутат от листата на ГЕРБ. До този момент обаче никой не е посочил кого визира Рашков.
 

Факт е, че скандални разкрития са съпътствали професионалната съдба на не един или двама вътрешни министри. Някои от тях са навлизали в личния им живот толкова дълбоко, засягайки дори тяхната сексуална ориентация. Резултатът е сходен за всички – раздяла с МВР.

 

Справка

 

Ако се напише в Google името на Младен Маринов, веднага ще направи впечатление, че то върви „ръка за ръка“ с това на бившия бос от ВИС Методи Методиев-Мето Илиенски, безследно изчезнал през 2003 г. Според медийни публикации Маринов е бил негов бодигард и шофьор. Въпреки че тази връзка бе многократно коментирана в общественото пространство, Младен Маринов никога не я е отрекъл. Израстването му в йерархията също поставя много въпросителни най-вече заради факта, че трудовият му стаж минава само в охранителна полиция без грам опит в криминалните и икономически престъпления – звена, които се заема да ръководи.  

 

/Без/резултати

 

Докато оглавява СДВР, структурата „постига“ най-ниски резултати, сравнена с останалите дирекции в страната. Въпреки това следва ново стъпало за Маринов като главен секретар на МВР. Следва поредица от скандални акции, в които се демонстрира сила, но не и оперативно майсторство, като критиките за това идват най-вече от професионалните среди. Последното стъпало, на което стъпва Младенов, ставайки министър, се коментира не като професионална оценка за постигнатото, а като удобно решение на задкулисието. През 2020 година в разгара на мащабните протести,  той се раздели с МВР, като Бойко Борисов обясни, че прави тази стъпка заради съмнения за неговата обвързаност с ДПС. Посочена бе и още една причина за неговото махане - действията на ченгетата в „Росенец“, където се стигна до сблъсъци.

 

Факт е, че по време на мащабните протести тактиката на полицията, ръководена от Младенов, бе изцяло силова. Кадри запечатиха недопустимо насилие на тежко въоръжени полицаи върху мирно протестиращи граждани, основно млади хора. По-късно обществото бе взривено и от разкритията, че недоволните от управлението на Борисов, са били масово незаконно подслушвани от структурите на МВР.  

 

В допълнение

 

Името на Младенов изплува и в един друг скандал – разкритията за „Осемте джуджета“. Пред Фрог бизнесменът Илия Златанов разказа, че един от отнетите му автомобили от групата на Пепи Еврото, се управлява от Младенов, като с него той ходел на лов. Златанов твърди също, че братът на Маринов е шофьор на Еврото. Предприемачът е категоричен, че докато Младенов е бил министър,  полицаи са пазили ресторанта „Осемте джуджета“, а някои от тях са били ръководени лично от жената на Пепи Еврото-Любена.

 

Наследникът на Младенов - Христо Терзийски само продължи неговата политика и по нищо не показа, че има друга визия за начина, по който да се управлява силовото ведомство. Куриозното е, че по време на акцията в „Росенец“, Терзийски лично ръководеше настъпленията на блюстителите на реда. Смята се, че за благодарност и лоялност към властта на Борисов, двамата са включени в листите на ГЕРБ за народни представители. В 45-то и 46-то НС Младенов и Терзийски стояха в пленарната зала, неразделно седнали един до друг.

 

Там, край басейна     

    

През 2008 г. вътрешният министър по това време Румен Петков съобщава пред журналисти, че подава оставка. Никой не е изненадан от тази стъпка, защото няколко месеца силовото министерство се тресе от скандали, свързани с ръководството. Петков излиза от ситуация с лаконичното обяснение, че напуска МВР, за да се успокои ситуацията.

 

А тя достига „точка на кипене“, след като в публичното пространство става ясно, че Румен Петков се е срещал със сочените за накркобосове Братя Галеви на басейна „Спартак“. Бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов разказва за сгледата във вътрешната комисия на НС.  „Срещата между Румен Петков и "оперативно интересните" бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов - братя Галеви не е била за предаване на важна информация, а за преразпределяне на територии в наркобизнеса, разказва Танов две години по-късно пред БНТ.  И допълва: "За мене тази среща е била за договаряне с посредничеството на Алексей Петров по отношение на движението на наркотични средства и тази договорка касае Златко Баретата и Галеви по отношение на това да не си пречат взаимно - едните да изнасят синтетиката, а другите да връщат хероина в България и това да става на бартер, да няма движение на парични потоци, за да не могат да бъдат разкрити“. Разбира се, Румен Петков има друга версия:

 

„Срещата е документирана със СРС-та, за да не останат евентуални съмнения за естеството на разговорите. На нея бе предотвратен тлеещ конфликт между групировките, който е щял да избухне точно преди приемането на България в ЕС през 2007 година“.

 

Любопитното е, че според Танов външното наблюдение, което се оказало на срещата, се разбягало. Шефът на звеното пък след това бил отстранен. Като свой минус Петков посочи пред журналистите, че е допуснал няколко кадрови грешки. „Масло в огъня“ наля и скандалното задържане на сръбския наркобос Будимир Куйович, което създаде недоверие към тогавашния мениджмънт на МВР, че опъва чадър над бандити.

 

Онзи доклад

 

Признатият за любимец на полицаите и ползващ се с най-висок рейтинг министър от кабинета на Иван Костов - Богомил Бонев бе изненадващо махнат от високия пост в МВР в края на 1999 г.  В публичното пространство се лансира тезата на управляващите, че  скандален доклад на НСС е станал причина за махането на Бонев. Във въпросния документ се говори за незаконната дейност и структурата на Майкъл Чорни, както и за опитите му да подчини най-високите нива на държавната администрация в България.

 

Четири месеца по-късно, през април 2000 г., Бонев обвинява публично Костов, че през 1998 и 1999 г. премиерът е забранил на службите да наблюдават процесите на приватизация в страната. Той упреква Костов, че е скрил информации срещу двама бивши зам.-министри на промишлеността, които тогава вече са разследвани. Богомил Бонев отрича връзка с Чорни, като обяснява, че през есента на 1997-ма г., когато Чорни е закупил акциите на МобилТел, е предложил създаването на конкурентна среда, като се даде втори лиценз на Мобиком. Тогава Костов е отхвърлил това предложение. Следват години на остри словесни сблъсъци и взаимни обвинения в зависимости от руските служби между Бонев и Костов. Обществено известно е, че между Богомил Бонев и бившия шеф на НСС Атанас Атанасов, под чиито надзор е бил писан доклада, има огромна нетърпимост. Въпреки скандалите около Бонев, той продължава да се помни с добро от ченгетата, признавайки, че е един от малкото хора, разбирали от работата си.

 

Фатално привличане

 

„Аз съм тук с Жени...“. Това успява едва да каже добре почерпеният МВР-шеф Любомир Начев вечерта на 3 май 1996 г. пред камерата на БНТ. Мъжът е уловен на коктейл в НДК в компанията на шестата по красота в света Евгения Калканджиева. Всичко щеше да изглежда нормално, но по-рано същият ден трима полицаи губят живота си при стрелба в столичния ж. к. „Люлин“. През целия ден нито журналисти, нито служители знаят къде е Начев. Веселието в трагичния ден коства високия му пост, защото малко след гуляя и изтрезняването, той подава оставка. През 2006 г., дни преди да навърши 52-години, Любомир Начев сам слага край на живота в дома си в Карнобат.

 

Екип на Фрог

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 30997 |20.10.2021 Само във Фрог: Напрежение зрее в Националната полиция заради „герой“ от трагичната акция в Лясковец . 24| 20276 |18.10.2021 Само във Фрог: Лежал в затвора за побой и гавра, е в листите на ДПС в Плевен. Синът му също . 16| 14760 |14.10.2021 Шефовете на прокуратурата ще борят престъпността, ама друг път . 35| 30856 |12.10.2021 Спецпрокуратурата удари МВР! Саботира акциите на ГДБОП срещу най-опасните бандити. Те вилнеят безнаказано. Жертвите треперят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads