Реклама / Ads
15| 11385 |04.03.2010 ЪNDERGROUND

„Наглите” ужилиха Несебър с 200 бона?

.
Разрушеният до основи път между Приселци и Раковсково вече 6 месеца се води за ремонтиран в община Несебър от фирмата „Обзор” ЕООД.
 

200 хил. лв. от общинската хазна на Несебър се телепортираха в частен джоб, с алиби, че е извършен ремонт на селски път. За поредното безумие в страната ни сигнализира общинският съветник от партия „ДЕЛА” в морския курорт Атанас Терзиев. Той е подал сигнал и до Окръжната прокуратура в Бургас. В него съветникът описва как община Несебър плаща стотици хиляди на фирмата „Обзор”ЕООД за несъществуващ ремонт на пътя между село Приселци и Раковсково. За цялата далавера като оправдание дори има изготвен протокол от фирмата изпълнител. В него подробно са описани до стотинка всички уж вложени материали и труд в разбития и осеян с дупки и сега път.

Договорът между община Несебър и наглата фирма-изпълнител е подписан на 13-ти август 2009 г. В него несебърският кмет Николай Димитров и Янислав Кръстев, представящ „Обзор” ЕООД, сключват споразумение, според което пътят между двете села да бъде ремонтиран в 30-дневен срок от слагането на подписите. От тогава обаче са минали 7 месеца, а жителите на двете села продължават да чакат ремонт, нов асфалт и удобно пътуване.



Копие от договора между Община Несебър и "Обзор" ЕООД

Според договора за възлагане на поръчка кметът Николай Димитров се задължава да осъществява цялостен контрол на строителните и монтажните работи. Фирмата „Обзор” ЕООД пък се е съгласила, ако не спази договорения срок и не завърши обекта да плаща две неустойки – едната в размер на 0,1% на ден от стойността на договора, а другата по 0,3% от цялата сума. Груби сметки показват, че ежедневните неустойки са за около 800 лв., а ако ги умножим по загубените до сега 6 м. излиза, че фирма „Обзор” дължи на кметството в Несебър вече почти 144 хил. лв. Вместо обаче кметът Николай Димитров да защити правата на общината е приел протокол, че пътният ремонт е извършен точно и е изплатил договорената сума.



"Ремонтираният" от "Обзор" ЕООД път между Приселци и Раковсково

Репортерска проверка на Frognews.bg обаче показа, че пътят между Приселци и Раковсково не е пипнат от години и стои в ужасно състояние. Хората и от двете села бяха изумени, че в общината на хартия водят шосето за ремонтирано и даже са платили пари.

„Какви ти багери и валяци, никаква машина не сме виждали, тука сме като забравени от бога!”, възмущават се хората. Те са категорични, че през последните 7 месеца никой не е работил и час на пътя, а и никока не са знаели, че общината е предвидила подобен ремонт.

На друго мнение пък са в „Обзор” ЕООД. Фирмата е съставила протокол, в който са описани всички материали, вложени в несъществуващия ремонт. Например – подложка от фракция под бетон – 233 куб. м. е на единична цена от 57,50 лв. Така само от тази операция са остойностени 13 414,75 лв.

В самия протокол даже пише: „Днес 03.09.2009 г., подписаните представители на инвеститора Цв. Темелкова и на изпълнителя Я. Кръстева след проверка на място установихме, че към .......2009 г. са завършени и подлежат на заплащане въз основа на този протокол и приложенията към него, следните видове строителства и монтажни работи”.



Протоколът, в който са включени всички разходи за несъществуващия ремонт на шосето

В крайна сметка излиза, че „Обзор” ЕООД е прибирала по най-тарикатския начин близо 200 хил. лв. Срещу това кметството е получило фалшив протокол и нулева свършена работа. Юристи са категорични, че според законите на страната този нагъл начин на работа си е чисто престъпление – кражба на общински пари, издаване на документи с невярно съдържание, престъпление по служба.

В писмото си до прокуратурата общинският съветник Николай Димитров сигнализира още за нарушения в градоустройствения план на Несебър, неправомерното раздаване на общински терени на частни лица и монопол при поддръжката на общинския автопарк.

Надяваме се, че прокуратурата в Бургас ще подхване и разнищи престъпната схема за точене и препиране на пари от бюджета. Няма спор, че тази измама ощетява не само хората от Приселци и Раковсково, но и жителите на цялата община Несебър. Тя не е частен случай, а е поредният красноречив пример, как обръчи от фирми до кметските управи крадат пари с фиктивни договори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 71| 11544 |03.03.2010 България и Русия винаги ще вървят заедно . 134| 84761 |25.02.2010 "Принцовете" от Горна баня учат за недосегаеми . 22| 49530 |22.02.2010 Българската мафия 13-а в света . 43| 11917 |19.02.2010 Стига с тоя Левски, искаме Алексей!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads