Реклама / Ads
31| 26075 |14.03.2016 ЪNDERGROUND

Разследване на Фрог: 30 здравеняци окупираха завод „Плевенски хляб“, собственикът му изчезна безследно

.
Изчезналият Йоско Исаев
В ранните часове на 14 март 2016 година започва следващото действие в драмата с изчезналия плевенски бизнесмен Йоско Исаев. Тогава в завода на „Плевенски хляб“ нахлуват около 30 „здрави момчета“ организирани от адвокат Иван Филипов.
 

С тях в хлебозавода влизат и двама столични адвокати, представляващи панамската офшорка Ka Line, както и двама частни съдебни изпълнители. Всички те изпълняват пристъпване към опис и предаване на вещи по особен залог, вписан от съдружникът на Исаев – Робърт Трейн на 10 февруари 2016 година.

Особения залог е в полза на Веселин Юлианов Попов. Той е криминално проявен с 106 висящи заявителки материала. Същият този Попов, според Централния регистър на особените залози е предоставил 500 000 лв. заем на „Плевенски хляб“. По късно Попов е цедирал вземането си в полза на офшорната компания Ka Line. От къде и как рецидивиста Попов, който е с неплатени здравни осигуровки за последните 3 години, е намерил 500 000, които да заем на хлебозавода не е ясно. Как той би доказал техния произход е още по-голяма загадка.

 

Плевенският бизнесмен Йоско Исаев изчезна безследно на 10 септември миналата година. МВР официално разследва няколко версии във връзка с изчезването му, сред които и отвличане. Основна обаче, според запознати, е версията свързана със съдружника му Робърт Трейн. Той е последният, който го е видял, преди да изчезне безследно. Месец и половина след изчезването на Исаев Трейн упълномощава адвоката Иван Филипов Иванов да го представлява пред властите, защото трайно заживява в Германия. Поведението му оставя впечатлението, че той се укрива от разследващите. Адвокат Филипов е стар познайник на близките на Исаев. От декември 2008 г. до изчезването му, въпросният адвокат е процесуален представител на бизнесмена, семейството му и на фирмите, в които те участват. До началото на март синът на Иван Филипов Петков – Диан е съдружник на Йоско Исаев и съпругата на директора на плевенския клон на ПИБ Цветомир Петков. Съвместното им дружеството се казва Еко терм Продукшът и е специализирано в производство на брикети.

 

Пълномощното на адвоката Иван Филипов Иванов е заверено от Любомир Петков в консулската ни служба във Франкфурт на 24 ноември миналата година. Любомир Петков е екс депутат от БСП, избран от Плевен. Сочен е за дясна ръка на Румен Петков, докато той е при социалистите. След като е упълномощен, адв. Филипов се опита да спре дейността на хлебозавода на изчезналия Исаев чрез искове за несъстоятелност срещу Плевенски хляб ООД, Плевенски хляб БГ ЕООД и ЕТ Йоско Исаев 65. Те са входирани на 2 април. Няколко месеца по-късно - на 10 февруари 2016 година Роберт Трейн вписва особен залог на Плевенски хляб върху 36 позиции движими вещи в полза на криминално проявения Веселин Юлианов Попов. Въпросното лице е регистрирано в София, на улица Голу Бърдо.

 

Както вече уточнихме, немислимо е подобно лице да притежава законни 500 000 лева, които да заеме някак си на „Плевенски хляб“. На 22 февруари тази година, отново чрез адв. Иван Иванов, „кредитора“ Веселин Попов е пристъпил към изпълнение на движимите вещи по приложения списък, чрез назначения деапозитар Мая Михайлова Георгиева. Тя е особенно популярна в Плевен, защото е била диапозитар по делата срещу Плама Плевен и няколко от мелничните предприятия в района. Вземането на Попов срещу „Плевенски хляб“ е цедирано в полза на никому неизвестната панамска офшорка Ka line. По иска на офшорката е образувано дело 77/16 при плевенския частен съдебен изпълнител Петьо Петков. По случайност той се оказва брат на Любомир Петков – консулът вписал пълномощното на Трейн. По това изпълнително дело не са приложени документи, а само обяснителна записка от която става ясно, че „Плевенски хляб“ се е задължи на офшорката за 600 000 лева. Така се стига до ранното утро на 14 март. В 3:00 часа адв. Иванов. ЧСИ – то Петьо Петков и колегата му  Виктор Стоянов нахлуват на адрес на „Плевенски хляб“ със своите „здрави момчета“.

Петьо Петков е бил помощник на частния съдебен изпълнител Цветозар Найденов. Последният, в услуга на Светлозар Дичевски – собственик на Октопод инвест холдник ЕАД, при подобни обстоятелства, отнема машини и съоръжения от Слабомел ООД по изпълнително дело за 50 000 лева, които в последствие са продадени за 254 000 евро.

 

До намесата на дежурните екипи на ОД МВР Плевен, силоваците успяват да повредят няколко машини, които не са собственост на Плевенски хляб и не са предмет на залога. Те влизат с взлом в имоти на Албена Исаева, което е престъпление по смисъла на НК, където също отнемат недвижим вещи. Тъй –като действията им са документирани от охранителните камери и множество свидетели, частните съдебни изпълнители бързо унищожават съставените от тях предавателни протоколи. Групата напуска завода около 10:00 сутрина, като прибират 4 микробуса, собственост на завода. Тях лично Иван Филипов Иванов ги изважда от територията на завода, след като отваря кастата са съхранение на контактните им ключове.

След разпоредба от София в 14:30 адвокатите на офшорката отново влизат в хлебозавода. С тях има представите на плевенската полиция. При второто си посещение те изземват 2 технологични линии за рязане и пакетиране и още 2 микробуса. Само тези, иззети следобед, движими вещи са за над 500 000 лв. Рисковете, които грозят „Плевенски хляб“ и семейството на Исаев са поради изискуемост на кредитите и встъпване в дълг от стана на „подходящ“ бизнесмен, да се разпродадат активите на хлебозавода на силно занижени цени, като се присъединят и други фиктивни вземания. Така поради не удовлетворяване на кредиторите има опасност да се пристъпи към личното имущество на Исаев и семейството му.

 

Адвокат Иванов декларира съгласието на Робърт Трейн  за доброволното изпълнение по особения залог, без да уведоми Виктория Исаева, която представлява изчезналия си баща. Отмъкнатите микробуси са позиционирани, по данни на джипиесите им на територията на хлебозавода в град Севлиево. Групата, която нахлува в завода със секири и щанги демонтира машините, докато те са под напрежение и към тях се подава природен газ. Силоваците не спазват предписанията за безопасност на труда и само по чудо е избегнат инцидент. Според очевидци, със своите действия ЧСИ – тата Петков и Стоянов са изложили на риск от авария и взрив работещите в задова по това време, както и своите силоваци. Всички действия на Трейн и Иванов сочат, че те имат явен интерс от изчезването на Йоско Исаев и невъзможността да участва в управлението на дружеството. Неговото отсъствие затруднява оспорването на всякакви документи със съмнителен произход, като новопоявилата се  спогодба за 500 000. Подобни схеми вече са били прилагани срещу други предприятия.

 

В Плевен все още помнят фуражния завод ВИД 98 в гр. Долна Митрополия, Зърнени храни – Плевенска мелница, Мелница Славяново и още други. Те всички са придобити за жълти стотинки от фирмите на Светлозар Дичевски. Близки до демейството на Исаев прозират участие на крупния бизнесмен и събитията около „Плевенски хляб“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9178 |10.03.2016 Само във Фрог: Фирма за бързи кредити прецака дядо, дописвали документи без той да знае . 9| 12810 |08.03.2016 Разследване на Фрог: Таен запис разкрива натиск на олигарх върху земеделци . 8| 10138 |02.03.2016 Разследване на Фрог: Терорът върху земеделците в Перник продължава (Втора част) . 8| 12666 |29.02.2016 Разследване на Фрог: Пернишки Октопод мачка местни земеделци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads