Реклама / Ads
70| 10600 |23.06.2010 ЪNDERGROUND

Режат пенсии на доносници, агенти и Живковата номенклатура

.
Обикновените пенсионери в България са сред най-бедните в Европа Източник: deltanews.bg
Да се намалят пенсиите на работилите в комунистическата Държавна сигурност и тоталитарни организации до нивото на средната пенсия в страната. Това предлагат с Петиция до Народното събрание група общественици и политици. Идеята им от няколко дни е качена на сайта bgpetition.com.
 

Според авторите парламентът трябва да приеме поправки в Кодекса за социалното осигуряване, така че пенсиите, получвани днес и в бъдеще от работилите през периода от 9 септември 1944 г. до 16 юли 1991 г. щатни служители на Държавна сигурност, разузнавателните служби на Българската народна армия , Вътрешни войски, Разузнавателния отдел на Гранични войски, а също и щатните платени функционери на БКП, ДКМС, Отечествения фронт, БЗНС, Съюза на активните борци против фашизма и капитализма, Българските професионални съюзи, да бъдат намалени до нивото на средната пенсия в страната.

Инициаторите на Петицията се мотивират, че комунистическата власт в България се е базирала на широка мрежа от служби за сигурност, които, прилагайки незаконосъобразни методи, нарушаващи основните права на човека, фактически са изпълнявали ролята на политическа полиция. Тя е имала за цел да опази власт, която е нарушавала човешките права, лишавала е обществото от свободата на словото и е прилагала терор и унизително отношение.

”Срещу лица и организации, които защитават демокрацията са извършени тежки престъпления, а извършителите не са подвеждани под наказателна отговорност.

Комунистическият режим беше подкрепян и от система от тоталитарни организации, издържани от държавата като БКП, ДКМС, ОФ, БЗНС, САБПФК, БПС , които утвърждаваха еднопартийната диктатура.

Щатните функционери на службите за сигурност и на тоталитарните организации са изпълнявали своите функции без да са изложени на риск да загубят живота или здравето си. Благодарение на това, че укрепват антихуманна властова система, са се ползвали с многобройни материални и правни привилегии и облаги. Получавали са заплати, значително по-високи от тези на работниците на физическия и умствения труд, допринясяли реално за развитието на икономиката” се казва още в документа, иницииран от Ваня Жекова, Васил Къдринов, Венелина Попова, Евгений Генчев, Крум Славов, Лилия Костова, Мария Дерменджиева, Мария Капон, Петър Пенчев, Снежинка Цветанова, Стойчо Кацаров.

Обмисляме идеята отдавна. В Унгария само преди дни сравниха комунистическия режим с Холокоста, в Румъния също са предприети подобни действие, затова решихме, че е уместно да се действа сега. Нямаме опасения, че могат да ни обвинят в опит за лустрация, предложенията ни нямат нищо общо със Закона „Панев” например. В случая става въпрос единствено за закъсняла справедливост. Хората от тоталитарните структури са взимали високи възнаграждения и сега получават пенсии близки до максималната – 700 лв., обясни бившият депутат и лидер на ЕНП Мария Капон. Тя е сред авторите на Петицията.

Капон е категорична, че предложението им няма за цел да унижи хората, които по времето на комунистическия режим са работили за службите за сигурност и тоталитарните организации, понеже ще запазят пенсии на нивото на средните за страната, което им гарантира достоен живот. Освен това така ще се създадат и условия за повишаване на минималните пенсии, с което ще се постигне допълнителен социален ефект, казва лидерът на ЕНП. Тя уточни, че обществото може да подкрепи сега Петицията в Интернет, а когато се съберат достатъчно привърженици ще бъде внесена в парламента за разглеждане.

Въпросните сини господа не са достатъчно интелигентни, след като правят такива предложения. А щом говорят, че тези структури са работели против държавата, значи са и малоумни, реагира с раздразнение на начинанието Димитър Иванов, последният шеф на разформированото Шесто управление на Държавна сигурност, и настоящ издател на медия.

За 1300 г. държавата няколко пъти си е сменяла характера, обществено-политическите отношения, приоритетите и партньорите, но хората, които са я управлявали, винаги са работели за България, а това значи, че трябва да бъдат уважавани, предупреди Иванов. Според него, ако някой не е работел за страната, това може да се докаже не чрез петиции на политически оцветени хора, а по съответния ред.

Не вярвам парламентът да се поддаде на такава провокация. Все едно сега някой във Франция да внесе Петиция против Шарл дьо Гол, който е оставил Алжир да бъде самостоятелен, вместо да е френска колония, или в Испания срещу Франко, който е помирил фашистите и комунистите, и ги е погребал заедно в мемориал. Идеята е абсурдна, няма как да мине, все пак сме в 21 век, сигурен е издателят на в. „Земя”.

Ако Народното събрание все пак пристъпи към поправки в Кодекса за социалното осигуряване, се очаква да бъдат засегнати около 150 – 200 хил. лица, свързани с тоталитарните служби и организации. Годишният ефект от намаляването на пенсиите им до средната, около 280 лв., ще възлезе средно на близо половин милиард лева, пресмятат вече експерти. Политически наблюдатели пък предричат, че приемането на поправките ще бъде ясен знак за дясната ориентация на мнозинството в парламента.

Можете да подкрепите петицията тук
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 25059 |22.06.2010 Германия напада СССР със заповед: смърт на комисарите! . 56| 14405 |17.06.2010 Пръмова и компания се овъртяха в лъжи . 48| 16964 |14.06.2010 БНТ одрана до кръв от височайша фирма . 4| 26117 |13.06.2010 Български поборници – любимци на Гарибалди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads