Реклама / Ads
14| 16694 |14.02.2020 ЪNDERGROUND

Румен Петров: Разбрах, че братът на Филчев въртял трафик с монети

.
Румен Петров
В началото на 2000 г. бях назначен от Минитерство на външните работи за завеждащ консулската служба в посолството на Република България в Лондон. Една от най-отчайващите за мен истории, която накрая ме накара да напусна българската дипломатическа служба е следната.
 

В началото на 2001 г., в един уикенд, митническите и гранични служби на лондонското летище Гатуик изпратиха факс в посолството. Задържан бил български гражданин с РЪЧЕН БАГАЖ (един меганеугледен сак) с ... 43 кг АНТИЧНИ МОНЕТИ. 43 кг!!!

Българинът пътувал транзитно за Маями. Британските власти задържали монетите, но него го пуснали да си пътува за Маями. Нямали основание да го задържат.

Уведомих МВнР. Поисках те да уведомят МВР, следствието и прокуратурата. Писах, брисах...

 

Говорих по телефона и с Емма Москова (майката на Петър Москов), която тогава беше министър на културата. Министърът каза, че веднага ще намерят някакъв повод да си поискат монетите от англичаните. Щяла да говори с Филчев лично. Самите британски служби изглежда симпатизираха на нашата кауза - да си върнем монетите обратно.

Дори ходих в Coins Section (Отделението за монетите) на British Museum (Британския музей), където ги държаха. Та, за разлика от Вас, аз съм виждал как изглеждат 43 кг монети. Изсипани на едно бюро.

 

Повечето бяха медни. Но имаше нещо като 50 златни и сребърни, които бяха ценни. Шефът на Coins Section каза, че най-ценната можело да струват около 50 000 паунда. Това, което шефът на Отделението за монетите ми каза беше следното: "Никой не може да каже, дали монетите са изкопани от България. Може де са от всяка една държава, граничеща с нея - Турция, Гърция, Сърбия, Македония (сега "Северна Македония"), Албания или Румъния."

Познайте, дали някой в БГ направи нещо.

После разбрах, че този трафик го въртял ... братът на Филчев.

 

Румен Петров, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 13401 |21.11.2018 Свидетелка срещу Алексей Петров: Той е мозъкът на мафията . 12| 15002 |19.01.2018 Полицията издирва Румен Запрянов, подозират го за убийствата на Петър Христов и на данъчния Стаменов . 27| 12061 |16.10.2013 Цинизъм е да бориш монополите в горивата с Румен Овчаров . 52| 10979 |07.05.2013 Българската прокуратура като предизборен инструмент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads