Реклама / Ads
15| 7319 |07.06.2016 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: ЕК ни пита за делата срещу бивш министър и аферата САПАРД

.
Четиримата прокурори от Европа ще ни проверяват за делата срещу бившия министър от правителството на „Орешарски” Иван Данов и аферата САПАРД. Това разкриха пред Фрог нюз източници, запознати с интереса на разследващите отвън. По тяхна инициатива ще направят запитване и по друг казус, който за сега се пази в тайна. От своя страна българското обвинение ще се похвали също с три дела, които ще са по избор на главния прокурор Сотир Цацаров и неговия екип.
 

Според запознати европрокурорите били посъветвани къде точно да ровят от бившия правосъден министър Христо Иванов. Именно той поиска преди година от Висшият съдебен съвет да образува дисциплинарни производства срещу градския прокурор на София Христо Динев и обвинителката от същия съд Боряна Бецова заради забавено производство срещу Иван Данов по сигнал, че е източил 15 000 евро неправомерно от френската социална система. Според Иванов, Бецова е забавила да се произнесе по проверката срещу ексминистъра, а шефът й Динев не е упражнил контрол. Така уличеният отърва кожата заради изтичане на давност. Според разследването източването на средства станало от септември 2004 до май 2005 г. В продължение на 8 месеца той подписвал неверни декларации, че е безработен и си търси работа във Франция, а в същото време е развивал бизнес в България. За да получава помощите, Данов е извършил документни престъпления, наказуеми и в България, сочат събраните материалите. Данов, обаче категорично отхвърля тези заключения. Самата Боряна Бецова в крайна сметка също излезе с решение, че няма данни за престъпление.

Другото дело, което грабна вниманието на проверяващите и от дълго време се следи изкъсо от Брюксел е за източване на 14.5 млн. лева по САПАРД. То се гледа от първа инстанция близо 7 години и се точи заради нескончаеми експертизи. Подсъдими са Марио Николов, съпругата му Мариана и още шестима души. Те са обвинени за източване на парите, дадени им за покупката на нови машини за месопреработка и пакетиране. С тези пари обаче били купени стари машини, твърди прокуратурата. Куриозното в този процес е, че задържаните по това дело в Германия вече се признаха за виновни, осъдени са и дори изтърпяха присъдите. По този повод при посещение в Мюнхен главният прокурор Сотир Цацаров заяви: Зная, че този пример не е повод за гордост за българската съдебна система, но именно той е най-добрата илюстрация на разбирането ни за безусловната необходимост от създаване на Европейска прокуратура, като единен "федерален инструмент" за ефективна защита на "федералния бюджет" на Съюза.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 25736 |07.06.2016 Само във Фрог: Разследващите полицаи бягат като пилци от МВР . 6| 5776 |07.06.2016 Само във Фрог: Атентатът срещу шефа на антимафиотите в Силистра заради битов скандал . 14| 6302 |07.06.2016 Д-р Берон за Фрог: Президентът не трябва да е партиец, а патриот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads