Реклама / Ads
15| 13174 |21.12.2021 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: Поне 3 банди крадат скъпи коли по схемата “кeyless”, перничани държат монопола

.
Поне 3 банди крадат скъпи коли по схемата “кeyless” /бел. ред без ключ/ в България. Пернишка група е една от тях. Освен това автоджамбазите от миньорския град държат монопола в търговията с авточасти от гепени возила. Това съобщиха за Фрог нюз източници от МВР.
 

По същия начин съпругата на президента Росен Плевнелиев - Деси Банова се е разделила с джипа си в събота. Единият от крадците се е блъснал в нея, като по този начин е копирал сигнала от ключа. След това го е препратил на свой колега, който стоял до возилото - за секунди влязъл вътре и отпрашил пред очите на смаяната Банова. Оказва се, че бандата вилнее от дълго време на паркинга на столичен мол, намиращ не Околовръстното шосе. 

 

Според източниците ни схемата се прилага от 6-7 години. Тq е “патент” на по-заможните крадци. Оказва се, че техниката за крадене на коли с безконтактно запалване струва 15-16 хилади евро и се купава главно от руски сайтове. Именно те организират и онлайн обучение как се действа. В кражбата на дадена кола участват най-малко двама души. Единият върви след собственика, като задачата му е да копира сигнала и да го предаде на “колегата си”, който винаги чака възможно най-близо до набелязаното возило. Обичайно напуска сам мястото, без да качва помощника си. Целта е по най-бързия начин да се отдалечи от местопрестъплението. 

 

Престъпниците в тази област не се конкурират, даже напротив - разбрали са се кой какво ще гепи. Така едните са се специализирали да крадат една марка коли като БМВ, да рече, а другите - тойота, порше и т. н. Причината е, че са се снабдили с различен софтуер, който не може да се прилага за всички коли.  


Апашите предварително се снабдяват и с т. нар. “тапа”, с която заглушават GPS-сигнала, така че колата да не може да се проследи. Според оперативни работници колите, които са на 2 до 3 години се изнасят зад граница, докато останалите, които са по-стари, се разглобяват за части. Крадците имат предварително подсигурени гаражи, в които крият возилата. 

 

Казват, че в престъпния бранш са ангажирани млади, по-непознати за полицията хора. Известните имена от бранша само учат на занаят “новата смяна”, след което искат да им се плаща процент от плячкосаното. Преди няколко години особено активна банда е отваряла поголовно калите във Варна на принципа “кeyless”, но тя била спипана.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 23603 |19.11.2021 Първо във Фрог: Откриха мъртъв кандидат-депутат от ГЕРБ и ексшеф на кабинета на Ангелкова, издирван за убийство . 5| 6155 |08.11.2021 Първо във Фрог: „Делта град“ вече е с отнет лиценз за охрана . 10| 31013 |20.10.2021 Само във Фрог: Напрежение зрее в Националната полиция заради „герой“ от трагичната акция в Лясковец . 24| 20306 |18.10.2021 Само във Фрог: Лежал в затвора за побой и гавра, е в листите на ДПС в Плевен. Синът му също

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads