Реклама / Ads
5| 18486 |29.06.2009 ЪNDERGROUND

Скандал – Босия стана Неврокопски митрополит

.
Нов скандал тресе българското православно духовенство. В неделя в Пиринско се роди втори алтернативен синод. Поддръжниците на дядо Инокентий се опълчиха срещу поповете на отец камен Бараков, с който до скоро играеха в един отбор срещу синода на патриарх Максим.
 
Повод за конфликта стана изборът на нов Неврокопски митрополит към алтернативния Свети синод, оглавяван от Инокентий.

Остри спорове на попове и миряни се разгоряха в единствения храм на отцепниците между Банско и Добринище.

Браницкият епископ Гервасий, който наскоро бе изгонен от правешкото село Осиковица, бе избран за Неврокопски митрополит в синода на Инокентий.

Теоретично в четвъртък Синодът трябва да избере митрополита между него и втория, събрал най-много гласове за поста - Годечкият епископ Кирил. Но запознати с църковните дела твърдят, че за бъдещата победа на Гервасий се заговорило още от 7 юни, когато бе насрочен изборът. Извън всякакво съмнение било, че той ще сложи митрополитската корона, защото зад него застанал скандалният отец Камен Бараков. Другият претендент за митрополитската корона бе епископ Йоан Богослов, бивш игумен на Роженския манастир.

Победата на Гервасиий била изманипулирана от Камен Бараков, който грубо нарушил Устава на БПЦ, казват участници в тайнството. Твърди се, че много от делегатите били с фалшиви удостоверения и пълномощия, без подпис и печат. С лъжливо пълномощно, като „ представител „ на Роженския манастир се явил отец Петър Покровски.

Живата легенда на Епархията и гл.секретар на покойния митрополит Пимен, Ангел Лазаров, който също присъствал на избора, с недоумение гледал нарушенията и безобразията, как Бараков влиза и излиза по време на избора при Мандатната комисия и манипулира резултата. Сред духовниците упорито се говорило, че Бараков още на 24 юни се обадил на Георги Кръстев, експерт в Дирекция по вероизповеданията към Министерски съвет, за да го уведоми че избира своя човек Гервасий за Неврокопски Митрополит, а негов подгласник ще бъде епископ Кирил.

Духовници, участвали във фалшифицирания избор днес са пуснали жалби за нередностите до Главна прокуратура, Дирекция по вероизповеданията и комисията по вероизповеданията в парламента.

Запознати с поредния църковен скандал твърдят, че манипулациите се въртели заради наскорошното решение на съда в Страсбург 254 църкви и стотици милиони евро да бъдат върнати на алтернативния синод на Инокентий. Битката сега била кой да ги управлява и да се разпорежда с тях. Отец Бароков открито твърдял,че той ще разпределя обезщетенията, ще рита короните на владиците и ще си назначи нови. Наскоро свещеникът даже опитал на заседание на Синода да спретне преврат на Инокентий и да го замени с Гервасий, но епископ Йоан Богослов, отец Николай, секретарят на Неврокопска епархия Ангел Лазаров и свещениците от Пловдив и Варна, осуетили тайния му замисъл. Те били твърди противници на попската църква на Камен Бараков и настоявали за обединение на синодите след смъртта на дядо Максим.

Новият Неврокопски митрополит - епископ Гервасий е известен сред вярващите и клира с прякора Босия, защото ходил все бос по чехли и сандали. Твърди се още, че селяните от Осиковца го изгонили преди време, защото често си пийвал и закачал местната докторка от здравния пункт. Жълт столичен вестник пък изтипоса Босия в компанията на двама приятели хомосексуалисти. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6144 |27.06.2009 ГРОТЕСКИ или автентични щрихи от балканското реалити . 16| 15713 |19.06.2009 Скандал: Шефка гушва милион от БНТ като частник . 25| 43735 |16.06.2009 Ванга предрекла Обама, кризата, възход и добро за България . 9| 8296 |05.06.2009 Предизборен епос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads