Реклама / Ads
3| 8585 |11.01.2022 ЪNDERGROUND

Срам! КПКОНПИ се похвали с малка част от отнето имущество на Сумиста 7 години след доживотната му присъда

.
Сотир Цацаров, Пламен Георгиев и Петър-Стоянов-Сумиста
Антикорупционната комисия се похвали преди дни, че е отнела част от имуществото на осъдения на доживотен затвор Петър Стоянов –Сумиста –лидер на престъпната група за убийства „Килърите“. Става дума за 340 000 лева. За съжаление, скоростта, с която се взимат незаконните имоти на хора, с влязла в сила тежка придъда, е скандално бавна. В случая процедурата отне на държавата 7 години.
 

През този период шефове на КПКОНПИ са били двама души- настоящият Сотир Цацаров, който очевидно прави всичко по силите си, за да се задържи на поста и предшественикът му Пламен Георгиев, който пък преди дни вдигна пушилка по всички медии, че го отзовават като консул от Валенсия.

 

Казусът със Сумиста е повече от скандален и заради това, че службите, които работиха по него, многократно алармираха, че с парите, с които разполага групата на Петър Стоянов и останалите от „Килърите“, може спокойно да си организират бягство от ареста, а впоследствие и от затвора. В хода на съдебното следствие бе доказано, че Сумиста се ползва с комфорт в шуменския арест заради създадени „топли“ отношения с неговата охрана. Именно заради това началникът им бе уволнен.

 

Припомняме и още един факт. Петър Стоянов бе арестуван, докато лежи в столична болница.  В него тогава са открити 12 000 евро, като сумата е иззета като веществено доказателство.  Според разследващи сега отнетите пари са само малка част от това, което е притежавал лидера на групата. Знае се, че той е успял да прехвърли имоти и средства на негова близка непосредствено преди задържането му.

 

Припомняме ви, че исканията за запори на имуществото на „Килърите“ и тяхното проучване, бе направено от прокуратурата още през 2010 година. Така се случи, че окончателната присъда срещу бандата бе прочетена от ВКС на два етапа. Първо през 2015 година влезе в сила решението на ВКС за доживотен затвор на Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов – Кеца, тъй като според висшите магистрати те са организирали и участвали в престъпна група за убийства, палежи и рекет. Именно от този момент е можело да се пристъпи към взимане на незаконното богатство. Това, обаче не се е случило.  През декември 2017 година пък влезе в сила решението на ВКС, че „Килърите“ стоят зад две убийства – това на Петър Лупов и Румен Рачев.

 

Любопитна подробност е, че Сотир Цацаров, тогава в качеството си на главен прокурор запази пълно мълчание и не обели и дума относно решението на съда за дадените три най-тежки доживотни присъди – доживотен затвор без право на замяна което по своя характер продължава да е прецедентен успех за прокуратурата и МВР.   

 

Куриозното е, че през 2016 година Антикорупционната комисия реши да вдигне частично възбраната от имането на другия осъден на доживотен затвор – великотърновския бизнесмен Георги Вълев. Така 6 милиона лева бяха върнати обратно в ръцете на Вълев. През 2018 година последва нов провал на КПКОНПИ, ръководена от Пламен Георгиев.

 

В този момент съдът във Велико Търново се видя принуден да прекрати делото за отнемане на имуществото на въпросния бизнесмен, защото проверката на КПКОНПИ,  умишлено или не, не бе приключила в установения в закона срок от 10 месеца. Искът иначе бе за отнемане на  3.6 млн. лв. - за 41 недвижими имота. Преди за влезе в затвора с доживотна присъда, Георги Вълев излежаваше 6-годишна присъда за лихварство. Смята се, че именно от тази дейност той е натрупал голяма част от богатството си.

 

Действията на КПКОНПИ назад във времето по случая „Килърите“ е поредното доказателство, че ведомството се нуждае от радикални промени.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 8796 |25.11.2020 КПКОНПИ санкционира със 100 000 лв. бившият кмет на Благоевград . 35| 16700 |10.10.2018 Арестуваха ром в Германия за убийството на Виктория, ”похвалил се” пред близки какво е сторил . 8| 14999 |05.01.2015 Срам! Две партии в далавера с настаняване на командировани ченгета по границата . 32| 9948 |12.02.2014 Срам!: Сравняват Сумиста с Вапцаров!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads