Реклама / Ads
34| 13523 |17.10.2011 ЪNDERGROUND

Тайна среща в дипломатически блок по делото „Октопод”

.
Потайна среща в дипломатическия блок на бул. „Цариградско шосе” (до бившия ресторант „Ропотамо”) в столицата разбуни духовете в политическите и магистратските среди тези дни.
 
Итересът бил предизвикан най-вече от участниците във въпросната сбирка, твърдят източници на „Торнадо”. Според тях в апартамента на известен бизнесмен, бивш член на бизнес клуб „Възраждане”, се събрали кандидат-президентът, бивш милиционер и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров, адвокатът Ина Лулчева (от уважаваната кантора на Даниела Доковска) и секретарят на Колегиума на Върховна касационна прокуратура Росен Димов. Мълвата прибавя към компанията и бизнесмена Николай Велков, който бе арестуван в акция „Октопод”, но след това освободен. Той е считан от разследващите по делото за един от близките съратници на Алексей Петров.

Съседи от фамозната кооперация били видяли Петров, който напоследък се хвали наляво и надясно с прякора си Трактора, да пристига с автомобил с дипломатически номер. По-наблюдателните отбелязали, че съвещанието продължило около два часа и половина. Какво е било обсъждано на тайната сбирка? Версиите са няколко. Най-автентичната е, че събралите се, всичките влиятелни, но в различни среди люде, са анализирали очаквания с голям интерес съдебен процес срещу „Октопода”. Той би трябвало да стартира непосредствено след изборите на 23 октомври 2011 г. Разбира се, делото би могло и да се замрази, ако Алексей Петров спечели надпреварата за президентския пост и след няколко седмици се окаже в креслото на своя патрон Георги Първанов. Засега вероятността това да се случи е равна на тази за спечелване на джакпота в тотото. Затова и групата би трябвало да обсъжда приоритетно тактиката на защитата и поведението на обвиняемия Петров по време на процеса.

Прокурорът Росен Димов би могло да се е оказал случайно на сбирката, тъй като живее в същия блок, правят уговорка запознати. Той често гостувал на съседа си, ексцентричен бизнесмен, с когото пийвали и хапвали ударения от видния магистрат дивеч. Така че Димов сигурно е дал ценни съвети за евентуалното поведение на държавното обвинение. Няма данни дали е станало дума за въздействие върху същото това обвинение, но наблюдатели реалисти не изключват темата да е била засегната. Тактиката и стратегията на защитата включвали също медийното отразяване на делото. Бивша главна редакторка, която не присъствала на срещата, била обещала пълно съдействие от страна на медиите, собственост на Любомир Павлов и Огнян Донев. Острие на защитата обаче щял да бъде таблоидът „България днес”, създаден в конгломерат с Недялко Недялков, който се счита от хора в медийните среди и за съосновател на в. „Галерия”, зад който пък от първия ден се смята, че стои самият Алексей Петров.

Друга версия за срещата е, че е била предизборен откровен разговор с добре подбрани избиратели, пред които Петров споделил политическите си стремления, между които и фундаменталните за съвременната демокрация закриване на партиите и централизирано сваляне на банковите лихви. На сбирката въобще не е ставало дума за атака на Бойко Борисов и управлението на ГЕРБ, нито за подкрепа на сегашния президент Първанов в опитите му да отстрани Сергей Станишев и да оглави за втори път БСП. Не били обсъждани също така предсрочни парламентарни избори и евентуално коалиционно правителство начело с Георги Първанов. Така твърдят източниците на „Торнадо”, но отказват да се закълнат.

Защо Росен Димов
Росен Димов е известен юрист, секретар на Колегиума на Върховна касационна прокуратура. Там е командирован от главния прокурор Борис Велчев. Считан от някои негови колеги за „сивия кардинал” в държавното обвинение, той успява да бъде близък преди години с Никола Филчев, а след това и с неговия приемник Велчев, с когото се състезаваше за поста главен прокурор. Преди това оглавяваше Апелативна прокуратура в Пловдив. Когато през 2009 г. колегата му Андрей Атанасов го смени на поста, Димов не пожела да е обикновен прокурор и „щурмува” столицата. След дълги преговори и застъпничество от „Дондуков” 2 (поне така се говори в магистратските среди, а и Първанов с Димов са близки по ловна линия) той заема сегашната длъжност като командирован.

Различни легенди се разказват за Димов. Доколко са верни, е друг въпрос, но негови колеги ги разказват охотно. Някои от тях го свързват с икономиста Николай Велков, близък съратник на Алексей Петров и задържан в акция „Октопод” през федруари 2009 г. Други пък изкарват Росен Димов продукт на известните в близкото минало пловдивски брокери, станали по-късно банкери. Бившата му съпруга е била митничарка. Говори се също, че е бил близък с Христо Халваджиев-Халвата, приближен на братя Маргини. Именно заради връзките си с Димов Халвата години наред нямал проблеми със закона.

Димов е считан за близък до кръга „Любомир Павлов - Огнян Донев – Алексей Петров”. Семеен приятел от години с Венелина Гочева, бивш главен редактор на „24 часа” и вицепрезидент на медийната групировка на Павлов и Донев. Преди няколко години името на Димов бе замесено в грандиозния скандал около заменки на имоти край яз. „Йовковци” и заградено ловно стопанство от Гео Дундаров в Еленския балкан. Дундаров използвал името на прокурора, за да си осигури „чадър” срещу проверки от контролните органи.

През 2001 г. пък Росен Димов бе герой в скандал, тръгнал от гръцки медии. Вестниците ”Катимерини” и ”Ангелиофорос” публикуваха статии за негови банкови сметки в Солун. Обвиняваха го също за пране на пари. Димов и съпругата му са поддържали обща банкова сметка с гръцки бизнесмен, който е обвинен в контрабанда. Солунският прокурор Калидис е предложил Димов и още шест души да бъдат изправени пред съда. Пред български медии Росен Димов изрази съжаление, че не се е съобразил с действащия през 1996 г. валутен режим. Случаят не се отрази на кариерата му.

Болен ли е Трактора?
На 3 октомври 2010 г. медиите съобщават, че Алексей Петров е тежко болен и се нуждае спешно от три операции. В противен случай може да остане сакат, а в бъдеще да се появи и опасност за живота му. Това се казва в експертиза, представена пред Софийски градски съд. Експерти представиха резултатите от петорната съдебно-медицинска експертиза. Според тях операциите са наложителни и не могат да бъдат направени в болничните заведения към затвора. Алексей Петров страда от възпаление на нерви в колянната става, дискова херния и хронично възпаление на сливиците. След като бъдат извършени хирургичните интервенции, той щял да се възстановява поне шест месеца, стана ясно още в съдебната зала. Хуманният български съд пусна Петров от ареста и му осигури възможност за лечение. И до момента обаче не е известно Петров да е бил опериран, нито да се е влошило състоянието му. Нещо повече - той се включи активно в кампанията за президент и обикаля страната без видими проблеми. Очаква се прокуратурата да внесе питане по този въпрос в съда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 42411 |13.09.2011 Илия Павлов убит заради тайна между Путин и Първанов? . 5| 21599 |08.07.2011 Костинброд тайната Мека на мутрите . 14| 55739 |21.08.2009 Милионерска компания посреща Станишев в „Магнолия” . 2| 5541 |25.04.2009 Реч на Г. Първанов пред енергийната среща в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads