Реклама / Ads
0| 10107 |12.09.2016 ЪNDERGROUND

Ташев за Фрог: МВР дори няма идея за миграционния натиск

.
Спас Ташев
На 10-ти септември МВР заяви, че ”държавата има готовност да изгражда палаткови лагери и фургони, ако мигрантският натиск се увеличи”, т.е. не само съществуващите центрове за настаняване ще бъдат евентуално запълнени, но имаме готовност да приемаме и още мигранти. Подобно послание е стратегически погрешно, коментира за Фрогнюз експертът по миграционна дипломация д-р Спас Ташев.
 

В момент, в който държавата е заявила, че се нуждае от средства за опазване на външната граница на Европа и е получила такова обещание, да се говори за готовност за допълнителен прием на мигранти е дезориентиращо и говори за липса на ясна стратегия. След Берлин целта на държавната миграционна политика трябва да бъде не да прави палаткови лагери, а да не допускат нови нелегални преминавания на югоизточната ни граница. Границата със Сърбия е все по-охраняема, маршрутът през Дунав към Румъния е труден и все още неразработен, а шенгенското пространство продължава да е фрагментирано, поради което опасността мигрантите да се преврънат във вечно "наши" е изключително голяма, казва Ташев.
 

Ако изходим от латинската поговорка, че който не може добре да диагностицира, няма как добре да лекува, идва на дневен ред още по-големият проблем за липсата на задълбочени миграционни познания на управленско ниво. Отсъствието на адекватна държавна стратегия по въпроса личи най-ясно в натрапвания извод, че "миграционният натиск през последния месец е повишен, но в сравнение с миналата година се забелязва спад". Подобно изказване указва, че към настоящия момент МВР дори няма идея какво по своята същност представлява миграционният натиск, не е направило реален анализ на силата му и на неговия потенциал на развитие. 

Още по темата, вкл. и за начините за въздействие върху мигрантската криза - очаквайте във Фрогнюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6538 |09.09.2016 Д. Божилов за Фрог: Криминална е приватизацията на Дипломатическия клуб . 2| 5733 |09.09.2016 Само във Фрог: Дебнат полицаите да не протестират по изборите . 6| 12401 |09.09.2016 Методи Андреев за Фрог: КОЙ се облажи и от Дипломатическия клуб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads