Реклама / Ads
7| 7921 |15.12.2012 ЪNDERGROUND

Той ли е убиецът на Политковская?

.
Източник: dw.de
Убийството на Анна Политковская през 2006 бе шок за световната общественост. Сега бившият милиционер, осигурил оръжието, бе осъден на 11 години затвор. Но кой е поръчителят?
 

Анна Политковская бе сред най-острите критици на Кремъл, статиите й заклеймяваха най-вече нарушенията на човешките права. Тя бе убита на 7 октомври 2006 във входа на московското си жилище. Шест години по-късно част от вината пое поредният осъден - бившият милиционер Дмитрий Павлюченков, съучастник в организацията на убийството.

Поръчителите остават неизвестни

Павлюченков призна вината си - именно той осигурил оръжието, с което е била застреляна Политковская. Сега бе осъден на 11 години лишаване от свобода, които той най-вероятно ще прекара в трудов лагер. Освен това бившият милиционер трябва да плати на семейството на убитата журналистка обезщетение от три милиона рубли (около 75 000 евро).

"Доволна съм, че поне е сложено някакво начало", каза адвокатката на близките на Политковская - Анна Савицкая, която все пак смята да поиска увеличаване на наказанието за Павлюченков. Всъщност краткият срок, на който е осъден, е резултат от сключеното между него и правните власти споразумение - че ще им сътрудничи при разкриването на останалите съучастници в престъплението. Роля изиграла и инвалидността на Павлюченков, както и отличията, получени от него по време на работата му в милицията.

Горещата чеченска следа

Забележителната репортерка на вестник "Новая газета" си създадe много врагове със статиите, посветени на тежките престъпления в Чечения

Правозащитниците се опасяват, че истинските причини за убийството на Политковская никога няма да излязат наяве. Поръчителите и до ден днешен са неизвестни. Твърди се, че произхождащ от Чечения мъж е дал на Павлюченков към 115 000 евро за убийството. Но за кого ли е работил той? Кой и защо точно е поръчал убийството? И днес това е все така неясно, както преди шест години. Една от версиите е, че организатор на престъплението е чеченският бизнесмен Лом-Али Гайтукаев, а физическият извършител е неговият племеник Рустам Махмудов. През 2009 вторият бе осъден във връзка с атентата.

Днес в следствения арест все още има мнозина заподозрени за участие в убийството. При това случаят Политковская съвсем не е единственото неразкрито убийство на руски журналисит. Във връзка с убийството на репортерката Наталия Естемирова през 2009 г. и до момента не е извършен нито един арест.

 Б. Михайлова
Дойче Веле
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 10829 |12.12.2012 До г-н Б. Найденов: Има ли прокурори в Ловеч и Тетевен? . 55| 11675 |11.12.2012 Депресия и страх затиснаха „Килърите” . 39| 16275 |05.12.2012 „Октоподът” – на 7 юли 2013 хепи енд . 75| 17122 |03.12.2012 Как хубаво Надка оплаква СДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads