Реклама / Ads
28| 13304 |30.12.2009 ЪNDERGROUND

Трудна година за България

.
Годишна астро-прогноза за 2010г.
 

Въпросът дали през 2010г. световната икономическа криза ще свърши или поне ще се облекчи, от гледна точка на астрологията има само един отговор. Финансовите проблеми не само, че няма да свършат, но ще има и втора вълна от нови кредитни фалити, а най-големите последствия от първата вълна ще получат своето най-голямо разгръщане. С една дума това ще е много, много тежка финансова година. Световната икономическа криза бе предизвикана от едно тежко противопоставяне между Сатурн и Уран в края на 2008г. А началото на този танц между двете планети започна със съвпада им през 1988-1989г. на фона на знака на Козирог, който преобърна политиката и икономиката на света. 22 години по-късно, заставайки един срещу друг, те разтърсиха световната икономика с внезапния крах на статуквото, заложено в началото на 90-те.

Неприятното е, че в края на април 2010г. двете планети имат нова, поредна среща, която ще люшне за пореден път финансовите институции в световен мащаб. Този сблъсък е между новото и старото, между старите подходи в икономиката и новите необходимости, определени от новата епоха на изчерпващи се ресурси и свръхпотребление, свръхмодерните технологии и промените в климата. В периода 2001г - 2008г. Уран, транзитирайки на фона на зодикалното съзвездие Водолей промени света с Интернет, а сега навлизайки на фона съзвездие Риби ще предизвика подобна невероятна революция в областта на биотехнологиите и медицината. И това ще случи докъм 2015г.-2016г.

Същевременно планетата ще ни въздейства с тежките си транзити със Сатурн и Плутон. Затова ни предстои тежък период на сътресения, които вече раждат едно ново бъдеще. Първите реални резултати ще са към 2016г. Те ще се наричат нови високи и незамърсяващи технологии от неизчерпаеми източници и прощаване със старите енергийни ресурси, със старата политика и със старата икономика. На хората в следващите 7 години ще им се наложи да започнат да мислят по съвсем различен начин и да стегнат коланите докрай.

От края на 2009г. започна и още един тежък аспект вече между Сатурн и Плутон, който допълнително ще влоши икономическото състояние на света. Той ще даде своите неблагоприятни плодове през лятото и есента на 2010г. Взаимодействието разкрива крах на стари договори и споразумения, тотални разминавания между големите в световната политика, напрежения и тайни конфликти. На преден план ще излязат страните от Близкия изток и Израел, които са свързани с влиянията на Плутон. Тази планета въздейства и върху кредитните отношения и върху кредитната мрежа в света. Проблемите в тази сфера ще са дълбоки и сериозни. .Аспектът предполага фалити, включително и на банки, невъзможности за обновяване на икономиката чрез кредитиране включително и по държавен път и сериозни политически обрати в някои държави като Япония, Обединеното кралство и Германия. Изключително тежка ще е ситуацията в Индия. Това ще предизвика ефектът на доминото за втори път.

Изключително тежък ще стане енергийния проблем, защото Плутон има отношение и към всички подземни богатства в света. Нещата ще се затегнат докрай. И не на последно място на преден план ще излезе регулиращата роля на държавната машина с всичките и репресивни органи: полиция, разузнаване, митници и данъчни.
Тези поредни няколко тежки аспекти ще предизвикват и сериозни природни катаклизми и неочаквани обрати във времето и климата. България е заплашена само от определени водни бедствия, тъй като още носи последствията на преминаващия още от 2004г. срещу Слънцето ни Нептун.

Много по-сериозни обаче ще бъдат последствията за българската икономика, тъй като ние сме силно зависими от европейската и световна системи. Ограничителните системи, които ще наложи Европейският съюз ще ни ударят пряко точно във външно-политическата сфера. Всяко действие на България ще се гледа под лупа и за най-малките и формални грешки парите, които ни се полагат, ще се орязват. Контролът върху правителството и фирмите ще е тотален. Кредитирането на бизнеса ще е изключително трудно и ограничително. Затова пък изискванията по плащанията на държавата към външния дълг, както и към вноските и другите задължения към ЕС и негови банки ще са безкомпромисни. Външният дълг ще нарастне значително.

Преминаването на Плутон през знака на Козирог и на фона на съзвездие Стрелец ще доведе до пълно доминиране на тайните служби, данъчните и полицейските методи в държавното управление и правната система. Още повече, че такива ще бъдат и изискванията отвън. От април нататък са възможни фалити не само на фирми, но и на финансови институции. В този смисъл е добре да се знае, че в период на криза е добре човек да бъде търпелив, скромен и умерен в желанията си, защото алчността и разхищението се наказва лошо, особенно когато имаме неблагоприятно съчетание на Сатурн и Плутон.

Вследствие на идващите нови влияния цените на имотите ще паднат още повече, а строителството на практика ще замре. Наемните отношения във всички сфери също ще бъдат в неизгодно положение за наемодателите.
В много тежко положение ще се окажат и пенсионните фондове, тъй като влиянията и на двете планети са силно свързани с тази възрастова категория. Смъртността ще се увеличи и всъщност това ще е една от възможностите за по-печеливш бизнес. В следващите две години раждаемостта в страната ще намалее отново до степените на ниските нива от средата на 90-те години.

Сатурн има пряко отношение и към работната сила и нивото на безработица. При новите му неблагоприятни аспекти той ще способствува и за увеличението на незаетите хора, особенно сред по-възрастното население над 47-50 годишна възраст. Това съчетано с кредитен натиск и намалени възможности за емиграция допълнително ще усложни ситуацията.
В тежко положение ще се окаже и здравеопазването също поради невъзможност да обслужва възрастните хора и хроничните заболявания. Не трябва да забравяме, че Плутон има пряко отношение към развитието на раковите заболявания и всички смъртоносни болести. За тези, които не знаят, неговите въздействия пряко управляват смъртта. Качеството на здравните грижи рязко ще се влоши и ще има непридвидими лоши вести.
С една дума пицата ще бъде не само малко постно кръгче, но може да се окаже и малко парченце. Това ще е особенно видимо в края на 2010г и началото и на следващата 2011г. В този смисъл бюджета ще се прегласува и ограничи като разходи поне един път. За сметка на това ще се увеличават възможностите за попълване на приходната част: данъци, осигуровки, налози, такси, глоби.

Административният контрол и намеса ще се засилят на всички нива. Чиновническият състав ще се съкрати силно, но това няма да бъде като дясна мярка, а като тотална неизбежност. Същевременно т.нар. дясно правителство освен рестриктивни мерки за балансиране на бюджета и валутния борд няма да направи нищо за реалния бизнес и тотално ще го фалира на средно и дребно ниво. Това важи особенно за онези фирми, които залагат на легитимност и видимост. Лишен от кредитиране и поне някакъв вид протекционизъм и сложен под тотален контрол, малкият бизнес ще се затваря все повече и повече и допълнително ще напряга държавната машина. А това е всичко друго, но не и дясно управление.

На практика властта ще върви в две направления:
На първо място ще нараства държавният контрол на всички нива, което е мярка далеч, както от гражданското общество, така и от истинската пазарна икономика и на второ място ще се прилага медийно управление. И тук ще позволя да се повтаря от прогнозата си през юли 2009г., изнесена пак в Фрогнюз:
„В политиката силно влияние ще имат медиите. В звездната карта на правителството нелошата позиция на Уран към Слънцето разкрива нещо, с което не сме свикнали. Това е доминиращо въздействие на средствата за масова комуникация и въздействие. В този смисъл имиджа на правителството, колкото и да звучи невероятно ще расте нагоре с времето.

Управлението на страната през следващите години ще се базира на възможно най-студената и материалистична основа, в която ще преобладават решения, които ще доведат до доминиране на определени сфери и проекти и почти пълното пренебрегване на други. Приоритетно ще бъде запазване на статуквото в поземления фонд, опазване на всякакъв вид недвижимо имущество и концентриране на силите по окрупняването (комасацията най-сетне ще стане държавна политика) на едрата собственост от всякакъв мащаб и вид.

По-голямата част от политиката ще бъде изключително популистка и като идеи и като реализация. Действително ще се наблегне на социалната политика вследствие на което уравновиловката след масите ще бъде издигната като един от приоритетите на държавата. Навсякъде ще се създадат структури и системи за раздаване на неголеми, но повсеместни помощи. Може да се стигне дори до намеса на държавата в определяне на цените на някои стоки. Здравна помощ няма да бъде отказвана, макар и на все по-лошо ниво и с тотално недостигащи средства. На практика социалната политика ще се разгърне в широчина, но ще намалее рязко като качество.”
В България същевременно ще има лидерско управление, което напълно съответства на манталитета и желанията на народа. Гражданското общество ще се отложи за към 2026г.

По отношение на борбата с организираната едра престъпност и корупцията, нещата ще са само на вид по-публични и някои хора ще бъдат жертвани за сметка на по-големите риби. Поради театралния, емоционален и популистки начин на управление това ще бъде начин на въздействие през цялото управление. Същевременно държавата наистина ще има сериозни проблеми със засилваща се дребна и средна престъпност, както и с опитаващата се да запази позициите си сива икономика. Поради лошото състояние на държавните финанси една част от нея ще изчезне или ще трансформира в още по-прикрита дейност.

Същевременно ще започне ускореното реализиране на голям енергиен проект, който ще укрепи доверието в правителството. Това действително, макар и не много изгодно, ще стабилизира енергетиката на страната. Така кризата в България ще е финансова, но не и енергийна. С една дума ще има ток, газ и нефт, но не и пари. Валутният борд и задълженията на държавата, фирмите и гражданите ще останат и ще растат.

Бойко Борисов ще има твърде противоречив имидж и ще бъде постоянно във фокуса на медиите, възхваляван до небето от едни и оплюван ужасно от други. Тогава ще започне и нова част от неговата политическа кариера, която ще бъде твърде изненадваща и дори екстравагантна. За съжаление ефектът ще е слаб поради доста непредвидими световни процеси около същия този период. Защото, ако световната криза бе предизвикана от тежкия аспект на Сатурн и Уран, намиращи се в масови, народни знаци като Дева и Риби, задълбочена от влиянията на Сатурн и Плутон, то от 2011г. предстои още по-неприятното взаимодействие на Уран и Плутон и то не откъде да е, а от войнствения знак на Овен и от суровия и студен Козирог. Тогава сблъсъкът между старото и новото действително ще се състои и горко на тези, които искат да запазят статуквото. Добрата новина е, че България ще е някакси отстрани на случващото се в света и негативите ще са само като странични ефекти на световните проблеми. Не без значение е и фактът, че сме свикнали да живеем с малко и сме изобретателни в намирането на решения в невероятни ситуации.

Силва Дончева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 13199 |14.12.2009 Страхът победи в България на 14 декември 1989 г. . 7| 13401 |10.10.2009 Безхаберието на България тласка гагаузите към Турция . 13| 12213 |25.09.2009 К. Парамов: Царски юпита прецакаха България с 1,1 млрд. долара? . 25| 43736 |16.06.2009 Ванга предрекла Обама, кризата, възход и добро за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads