Реклама / Ads
6| 7718 |26.02.2018 ЪNDERGROUND

Убиха разследващ журналист и приятелката му в Словакия

.
Словашки разследващ журналист и неговата приятелка бяха намерени убити в дома им. Полицията подозира връзка с разследванията на 27-годишния Ян Кучяк, които са били концентрирани върху укриването на данъци от местни бизнесмени, съобщи в.”Вашингтон пост”, цитиран от в.„Сега”.
 
Телата на двамата са били открити в къща във Велка Маца, намираща се на 55 км източно от столицата Братислава. Полицията е посетила дома на журналиста след сигнал от разтревожен член на семейството, че няма връзка с двамата младежи.

Убийствата вероятно имат връзка с разследванията на Кучяк, казва шефът на полицията Тибор Гаспар. Той съобщи, че репортерът е бил застрелян в гърдите, а неговата приятелка – в главата. Все още не е ясно кога точно са извършени убийствата.

По думите му Словакия никога преди не се е сблъсквала с подобна атака срещу журналист. Словашкият премиер Роберт Фицо коментира, че ако тази информация е вярна, това ще е "безпрецендентна атака срещу свободата на пресата и демокрацията в Словакия".

Кучяк е работил за новинарския сайт Aktualne.sk. В последната си история той е разказал за бизнесмен, заподозрян за продажбата на апартаменти в жилищен комплекс на свои фирми. Журналистът е поставил под въпрос сделките и е допуснал, че вероятно става дума за укриване на данъци.по случаи на предполагаеми измами сред предприемачи, свързани с управляващата партия. Последната история на Куцяк, на 9 февруари, е свързана с подозрения за данъчна измама, свързани с луксозен жилищен комплекс в Братислава. Заради този случай имаше протести миналата година с искане за оставката на вътрешния министър Роберт Калиняк заради връзките му с разследвания строителен предприемач Ладислав Бащернак. Малко след новината за убийството местни медии писаха в социалните мрежи, че към полицията напоследък е имало обвинения, че скандали, свързани с управляващите, не се разследват достатъчно добре в Словакия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 27866 |08.01.2018 Убиха бизнесмен, близък до Цветан Цветанов и Станимир Флоров /обновена/ . 3| 11560 |01.12.2017 Само във Фрог: Членове на „Килърите“ отправят смъртни заплахи към разследващите . 7| 10924 |04.01.2017 Безумие! „Килърът” Сумиста заведе около 30 дела срещу съдии, разследващи и свидетели . 0| 6545 |27.09.2016 Сумиста се ожали пред Фрог: Журналистите ми рушат имиджа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads