Реклама / Ads
37| 17954 |29.07.2011 ЪNDERGROUND

Варненският кмет в далавера за над 2 000 000 лв.

.
Как общинска земя за детска градина бе препродадена двойно по-скъпо от спекулант
 
„Торнадо” разполага с документи, уличаващи кмета на Варна Кирил Йорданов в далавера със строежа на детска градина „Морски свят” в кв. Аспарухово. Става въпрос за сделки по линия на публично-частното партньорство. Тази форма за финансиране се котира в обществото като приемлива за осъществяването на уж обществено-полезни проекти, но вече не хваща вяра сред хората заради по-честото й използване за лично облагодетелстване от властимащите. Зад прикритието на т.нар. публично-частно партньорство чрез конкурс, вместо чрез продажба на търг, по-често се правят продажби, които на практика са си чиста форма на вече забранените „заменки”

Само в периода 2008 г. – 2010 г. в Община Варна са изпълнени множество такива сделки, предложени лично от кмета Кирил Йорданов и гласувани от Общинския съвет. За реализацията им са били използвани всякакъв вид спекулативни врътки, завоалирани под формата на „обществен интерес”. Каква е схемата: Първо се намира купувач за съответния общински имот. След това този имот се придобива от предварително определено подставено лице, обикновено строителна фирма, тя безпроблемно печели общинския търг и след това го продава на предварително намерения купувач. На финала за кратко време и без никаква реално извършена дейност от разликата в парите се облажват няколко лица, а „общественият интерес” отива на кино. Няма такава сделка, извършена без знанието и подписа на кмета. „Торнадо” разполага с документацията по една такава сделка, мотивирана от вечната липса на детски градини във Варна.

Варненският общински съвет взима решение да се построи детска градина в район Аспарухово. Кирил Йорданов прави оценка колко би струвало изграждането на такава градина и колко би струвал точно определен общински имот. На 21.01.2009 г. е издадена Заповед № Г-1 на Директора на дирекция ПНО за разделянето на общински имот с пл. № 83, 27-подрайон на две части – УПИ VIII – за детско заведение и УПИ X – за обществено обслужване. Поначало директорът на дирекция ПНО няма компетентност за издаването на такива заповеди, но в случая той е бил упълномощен за това от кмета на община Варна Кирил Йорданов със заповед от предния ден - № 0186 от 20.01.2009 г. Всичко е предварително подготвено. Самата заповед за разделянето на имота е била приготвена за подпис дни преди това. Тя влиза в сила на 05.02.2009 г. На същия ден още (какво усърдие!) Община Варна подава искане за промяна на кадастралната карта с цел да се отрази разделянето на общинския имот и веднага да се издадат скици на новообразуваните два имота. На 9 февруари те вече са готови. Светкавично се оформят и документите. С нетипична бързина се придвижва всичко необходимо.

Още на следващия ден - 10.02.2009 г.- са изготвени двата акта за общинска собсвеност с номера 5476 и 5477 и са представени в Службата по вписвания. Актовете са вписани на третия ден от подаването - на 13.02.2009 г. Предложението за разпоредителната сделка е внесено лично от кмета Кирил Йорданов в общински съвет Варна незабавно. Сесията на Общински съвет Варна се провежда на 18.02.2009 г. Сверихме календара и установихме, че това се случва едва 2 работни дни след вписването на актовете за общинска собственост. За тези два работни дни кметът Кирил Йорданов е внесъл предложението за разпоредителна сделка с общинския имот в общински съвет Варна, това предложение е разгледано в комисия по собственост към съвета, прието е и е включено в дневния ред на сесията. Браво на Кирил Йорданов! Само че едно такова нетипично за общинската мудност усърдие отдалеч мирише на пристрастие към сделката, меко казано.

Обмислен изглежда всеки ход и по-нататък. В решението си Общинският съвет Варна дава съгласие да се прехвърли общинският имот, оценен на 2 310 000 лева без ДДС Толкова, колкото според оценителя, би струвало изграждането на детската градина. Любопитното е, че явно за да се подсигури, ОС-Варна нарежда да се включат в договора за продажба две условия: в случай, че строителството на градината струва по-малко от 2 300 000 лева, разликата да се доплати на общината, а в случай, че е повече то 2 300 000 лева – това да е за сметка на строителя. Също толкова светкавично, както и действията дотук, се осъществява и конкурсът за прехвърляне на имота. В него са включени такива условия, че не всеки да може да им отговори. Напр. годишен оборот над 32 320 000 лева, дълготрайни активи от 14 467 516 лева и т.н.

Още на 31.03.2009 г. вече купувачът е налице и за такъв е определен „СПЕДСТРОЙ” ЕООД – собственост и представлявано от Живко Киров Желев, публично известен с топлите си отношения с кмета Кирил Йорданов и зам.кмета Антон Жожев, и според някои – тяхно подставено лице. Прехвърлянето на собствеността на общинския имот следва динамиката на предишните събития - на 17.04.2009 г. вече е подписан договорът за прехвърляне на имота и същият е вписан в Служба вписвания Варна. В договора обаче няма и следа от онези „задължителни” условия, гласувани по-рано.

Само два месеца по-късно, на 25.06.2009г., „СПЕДСТРОЙ” ЕООД - Живко Киров Желев, прехвърля същия придобит от него имот на трето лице – „Рила проект” ЕООД, представлявано от чешкия гражданин Мирослав Будва, за сумата от 2 256 430 евро без ДДС, равна на сумата от 4 413 194 лева без ДДС. Фирмата купувач е представителство на „ПЕНИ маркет” за България и взима парцела, за да построи върху него магазин. Така срещу задължението да построи детска градина за 2 300 000 лева без ДДС т. нар. инвеститор „СПЕДСТРОЙ” ЕООД - Живко Киров Желев получава 4 413 194 лева без ДДС
Разликата от 2 113 194 лева са придобити от приятеля на Кирил Йорданов в рамките на шест месеца – от началото на процедурата до продажбата, без никакво строително усилие от страна на дружеството му.

Оттук нататък следват няколко бавни и едно бързо действие. А именно, община Варна прави ново изменение на застроителния план, което става факт едва на 26.10.2009г., когато е издадено строително разрешение № 421 за започване строителството на прословутата детска градина. Желев вече предварително е бил на печалба. С ентусиазъм построява детската градина за...един месец! Дето е речено, „и вълкът сит, и агнето цяло”. Наскоро Окръжна прокуратура Варна обяви, че е направила списък на общински сделки, които да разследва. „Торнадо” се опита да разбере дали тази сделка за детската градина в „Аспарухово” е сред тях. Е, не е. Прокуратурата се е съсредоточила само върху дребни сделки за учредено право на строеж на граждани за жилищни нужди. Според едно изследване представено наскоро пред варненската общественост, времето за получаване на ПУП във Варна е средно около 150 дни срещу 21 за София. Защо ли?

Варненци имат отговор: „Защото не отговарят на „обществените нужди” на кметския интерес!” Сред скандалните сделки бе заменка за парцел от 10 декара в Морската градина, обещан на аптечния бос Марешки. Сделката обаче не минава, въпреки че зад Йорданов на заседанието застават пъстра агитка от съветници.

Еми Мариянска
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 11013 |26.07.2011 Турски политик подкрепя българска партия срещу Сокола . 74| 12090 |23.07.2011 Джеймс Уорлик: Алексей Петров трябва да влезе в затвора . 80| 16366 |20.07.2011 8 млн. лв. годишно прибира екосдружение . 36| 26180 |17.07.2011 Опасно мълчание на НСО за смъртта на Емил Кюлев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads