Реклама / Ads
12| 10445 |29.10.2018 ЪNDERGROUND

Задържан е председателят на Агенцията за българите в чужбина

.
Петър Харалампиев
Задържан е председателят на комисията Петър Харалампиев, който е разследван за продажба на неистински документи за български произход на граждани главно на Украйна и Молдова за сумата от 5 хил. евро броя, съобщи Нова телевизия.
 

Задържани са още 30 души във връзка с разследване за корупция и престъпления по служба в агенцията.

 

Следователи на Специализирана прокуратура претърсват офиси на Държавната агенция за българите в чужбина, съобщи институцията.

 

Извършват процесуално следствени действия на адреси в София, Кюстендил и Плевен- претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели.

 

Разследването е по членове от Наказателния кодекс за организиране на престъпна група, подкуп, подправяне на документи и престъпления по служба.

 

Харалампиев оглавява агенцията през май 2017 г. Преди това три години е бил заместник областен управител на област София. Той е бил и изпълнителен директор и член на управителния съвет на фондация "Българе". Харалампиев е лидер на национално движение "БГ патриот", което е част от коалицията "Обединени патриоти".

 

В края на 2017-а Петър Харалампиев бе заснет на снимка, на която носи тениска с надпис "Wehrmacht" - името на въоръжените сили на Нацистка Германия по времето на Адолф Хитлер.

 

Тогава вицепремиерът Красимир Каракачанов го защити, като каза, че не намира нищо странно в облеклото му.

 

Агенцията се занимава с предоставяне на удостоверения за българско гражданство на чужденци. От години има сериозни подозрения, че служители на агенция вземат подкупи за издаване на необходимите документи. Структурата е под контрола на ВМРО.

 

Разследване на Върховната административна прокуратурата още през 2014 година показа, че Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е издала хиляди удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци, без реални доказателства за такъв произход. Удостоверенията са необходими за натурализация на чужденците на основание български произход, което е едно от основанията за придобиване на български паспорт.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7110 |05.08.2018 Турция ни предаде 7 българи, задържани с Митьо Очите в Истанбул . 4| 7185 |04.08.2018 Бивш депутат от ДПС и бивш кмет на Руен задържан заедно с Митьо Очите . 2| 11181 |04.06.2018 Само във Фрог: Проверяват дали Къци Маймуната е свързан със задържаните 200 кг. хероин . 2| 8361 |12.05.2018 Прокуратурата в Пловдив иска постоянно задържане на шефовете на НЗОК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads