Реклама / Ads
29| 27688 |13.10.2011 ЪNDERGROUND

Закриват НСО, който проговори - куршум

.
Смразяващи разкрития за връзки на служители с мафията правят съществуването на службата в този й вид опасно за страната.
 
Разформироването на Националната служба за охрана ще е едно от първите неща, които ще се случат, след като сегашният президент Георги Първанов сдаде поста на своя приемник през януари 2012 г. Усилено се говори за създаване на Национална агенция за сигурност, която ще е подчинена на правителството. Това е естествено, тъй като Министерският съвет ръководи оперативно страната. Промяната ще залегне в готвения закон за службата, какъвто упорито не се приема от години. Революционната промяна ще бъде съпътствана и с големи съкращения в редиците на гардовете и техните началници.

Поредни умопомрачаващи разкрития за това, какво се случва в НСО, направи бившият служител Пламен Устинов. Той разкри, че през 2008 г. тогавашният съветник в ДАНС Алексей Петров му поръчал убийството на бизнесмена Гриша Ганчев. Ганчев уведомил президента Георги Първанов за надвисналата над него опасност. Вместо да уведоми моментално прокуратурата и ръководството на МВР за чудовищния замисъл, държавният глава извикал при себе си Петров и Ганчев, за да изглади нещата. За срещата на Устинов съобщили негови колеги от НСО.

Този път прокуратурата се задейства и вече проверява твърденията на Устинов. Особено внимание щяло да се отдели на това дали служители от групата „Анализ и информация” са събирали противозаконно информация за охранявани лица.
През 2007 г. службата бе разтресена от друг скандал. Тогава офицерът Николай Марков открито заяви, че служители от НСО събират информация за охраняваните от тях обекти и лица, която се предоставя на Първанов, без това да е залегнало в задълженията на гардовете. Марков обяви също, че НСО е „банка кадри за организираната престъпност”. Преди неговите разкрития друг скандал хвърли тежка сянка върху доброто име на службата. Става дума за това, че държавни гардове са работили на частно като охрана на радиоводещия Боби Цанков.

Според някои слухове в средата на 90-те години на м.в. един от сегашните зам. началници на НСО – ген. Стоян Томчев, пък охранявал Красимир Маринов – Големия Маргин. Негови колеги пък се грижели за безопасността на Младен Михалев-Маджо и други бизнесмени.

Европейските структури за сигурност демонстрират недоверие към НСО от години. Главната причина, освен появяващите се скандални разкрития, е и липсата на закон, който да регламентира дейността на службата. В официалния сайт на НСО дори е записано „Национална служба за охрана при президента на Република България”, което име не е официално регистрирано. Това наименование е използвано няколко пъти по повод съобщения за честване на 132-годишнината от създаването на държавната охранителна структура.

Президентът Георги Първанов няколко пъти обещава да се приеме закон за НСО. Последният път, когато той заяви, че е крайно време това да се случи, бе през 2008 г. Три години по-късно това не само не се е случило, но няма и помен за действия в тази посока.

Бивши и сегашни служители в НСО били готови да проговорят и да направят нови, зашеметяващи разкрития за техни колеги, свързани с организираната престъпност и „Октопода”. Те обаче се страхували, защото знаели, че който проговори, е заплашен с ликвидация. Залогът е голям, замесени са големи хора и пари, твърдят гардове. Те обаче са категорични, че в НСО има и перфектни професионалисти, които съвестно си изпълняват задълженията. Те също били жертва.

Бронирани коли и дрога в кутии за обувки. Трима от гардовете на Филчев сега пазят Бойко Борисов
Някои от гардовете, които са охранявали бившия главен прокурор Никола Филчев, са участвали в транспортирането и разпространението на дрога в столицата. Това съобщи пред „Торнадо” източник, познаващ отлично „кухнята” на НСО. Случвало се е да го закарат до тях с бронираната кола, а след това от тайна явка са натоварвали хероин или кокаин. Дрогата често била поставяна в кутии за обувки. Участниците били спокойни, защото автомобилът на главния прокурор практически е неприкосновен. С коли на службата били доставяни и елитни проститутки на ВИП персони. Сред тях политици и дори съветник на държавния глава с научна титла.

Трима от екипа, охранявал преди време Никола Филчев, сега се грижат за безопасността на премиера Бойко Борисов, твърдят запознати. В края на 60-те години наркобос номер 1 в САЩ е Франк Уайт. Той е наричан кралят на Ню Йорк. Със съдействието на генерали и висши служители от Пентагона, ЦРУ и ФБР той организира доставки на тонове дрога от Индокитай в ковчези с убити американски военнослужащи. Специален отряд разкрива организацията. И в момента генерали и служители все още излежават присъдите си в затвора.

Тайна власт на президента
Никога не съм подценявал възможностите за нелегитимната, тайна власт на президента чрез контрол, шантаж, рекет на държавните мъже. Националната служба за охрана е най-сериозната, най-опасната и най-тежката структура в държавата, е мнението на Осман Октай.

Като няма закон, цари беззаконие...
На 25 януари 2011 г. във в. „24 часа” проф. Драгомир Драганов, бивш депутат, пише: „През 1998 г. в тогавашното ми качество на депутат внесох проект за закон за НСО. В него рязко се ограничаваше кръгът на „обслужваните“ (тримата първи по ранг в държавата плюс чужди делегации). По този начин се ограничаваше и луксозният автопарк на НСО, както и доста раздутият щат. И двете неща ги плащаме ние, данъкоплатците. И законопроектът потъна в деловодството на парламента. Не е изплувал и досега. Сигурно няма и да изплува. А когато няма закон, цари беззаконието...”

Шефът на НСО равен на министър
На 12 май 2009 година парламентът прие съвсем нов Закон за отбраната и въоръжените сили, но, що се отнася до НСО и НРС, записа, че ще продължат да съществуват по силата на вътрешни правилници. Там е посочено, че ръководителите на двете служби се ползват с правата на министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 48546 |05.08.2011 Сводницата на Поли Пантев проговори: Водеше проститутките като консултантки, предлагаше ги на политици . 23| 20522 |23.12.2010 Сокола пратил куршум за дубльора си . 26| 31998 |03.10.2010 Златни куршуми за Емил Кюлев - пет години омерта . 1| 7214 |19.05.2010 Ейяфятлайокутл - вулканът, който приземи света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads