Реклама / Ads
22| 9720 |24.10.2011 ЪNDERGROUND

Заменките с гори по-голяма далавера от наркотиците

.
Държавата може да изгори с над 12 млрд. евро за това, че правителството на Станишев подаряваше терени на партийни спонсори
 
Скандалните заменки кон за кокошка се превърнаха в емблема на правителството на тройната коалиция. Само през 2008 г. с подписа си тогавашният шеф на Държавната агенция по горите Стефан Юруков подарява на новите собственици между 600 млн. и 1,8 млрд. лева за сметка на държавата, изчисляват от коалицията „За да остане природа в България”. Цифрата варира в зависимост от пазарната цена на гората след промяната на предназначението й.  При земеделските земи замените тръгват през 1998 г. и до 2006 г. обхващат 350 000 дка. Прави впечатление, че в началото при Венцислав Върбанов сделките се правят наистина с цел комасация. Но в един момент при Мехмед Дикме, Нихат Кабил и Валери Цветанов, когато тръгна индустриалният бум и цените скочиха, тези терени се заменят, за да станат строителни площадки. Общо щетите от всички заменки на гори и ниви се оценяват поне на 8 млрд. лв.

Сега идва вторият финансов удар над обезкостения ни бюджет, но този път от Брюксел. Европейската комисия започна наказателно дело срещу България за нерегламентирана държавна помощ. Ако бъдем осъдени, страната ще трябва да плаща милиарди. Според предварителните разчети става въпрос за колосални суми - между 2 и 8 млрд. евро. Така общите загуби от заменките, които се бяха превърнали в основна правителствена политика на правителството на Станишев, могат да надхвърлят 12 млн. евро.

Схемата
Самата замяна не е пазарен механизъм и цените не са реални, защото стойността на новопридобитите земи скача в пъти след изваждането им от Горския фонд. Келепирът се състои в това, че у нас горите се оценяват само от горскостопанска гледна точка. Ако трябва да се стопанисва като гора, то е без значение къде се намира - на Пампорово, на морето или в Своге, тъй ката приходите ще бъдат напълно еднакви. Но няма никаква връзка между цената на един терен като гора и цената на един терен в регулация. Затова и заменките се превърнаха в по-голяма далавера, отколкото наркотиците и търговията с оръжие.

Когато през 2008 г. горският сектор излизаше от ДПС, за да се поеме от БСП, в последните дни преди промяната бившият земеделски министър Нихат Кабил ударно разписвал замени, като за целта са били запазени номерът и стари дати. След това цялата документацията била предадена със закъснение във вече новосформираната горска агенция, разказва Стефан Аврамов от „За да остане природа в България”. Както изглежда, ДПС просто са имали ангажимент да финализират замените на определени предприемачи, а структурните промени са ги притиснали с времето Червените играчи След като премиерът Станишев изземва контрола върху горите от ДПС, скандални бизнесмени, близки до БСП, се отприщиха да заменят гори, за да строят голф игрища и ски писти. Законът им позволяваше да изкупуват частни гори във вътрешността на страната и да ги заменят с апетитни терени от Държавния горски фонд край морето. След това те променят предназначението им, строят и продават на стотици пъти по-високи цени.

Не всеки обаче може да се облажи по тази схема. Като се погледнат имената на получилите разрешение, се виждат все крупни бизнесмени - рекламният бос Красимир Гергов, собственикът на "Левски" Тодор Батков, собственикът на "Литекс" Гриша Ганчев, енергийният бос Христо Ковачки. По наши изчисления само от заменките на Гергов държавата е загубила над 4 млн. лева. На 30 април 2008 г. той получава държавна земя от Горския фонд на първа линия до морето край Балчик срещу гори в Белоградчишко, купени от частници за по около 200 лв./дка. После започва да продава квадратния метър застроена площ по 2000 евро за апартаментите към голф игрищата. И това не е единствената му заменка. Тя допълва територии, които е купил от общината или държавата, или ги е разменил - теренът се състои от 4-5 парчета от 282 декара.

„Заменките държавни - частни гори се правят в съотношение 1:10. В пристъп на откровение един от началник-отделите на ДАГ ми каза неофициално, че за да бъдат равностойни, те трябва да са поне 1 към 300”, разказа Аврамов. Другият властелин на скандалните заменки е Тодор Батков. Той се сдоби с 207.3 дка край Бургас, а в замяна държавата получила 927.6 дка. Върху тях той проектира жилищен комплекс за 20 000 души в бургаския квартал "Крайморие". Батков дал гори, които вървят в диапазона от 60 до 500 евро за декар, а получил масиви, които струват от 4 000 до 40 000 евро/дка. Въпреки че държавната гора е в пъти по-малка по площ, тя е далеч по-ценна и много по-скъпа - разликите варират от 773 892 евро до 7 831 647 евро.

Също толкова фрапантни заменки е осъществявал и олигархът Христо Ковачки През 2007 г. неговата фирма „Агролес“ подменя около 4000 дка гори край град Мездра с 1200 дка земя около рилския връх Мальовица. Целта му е да придобие апетитната хижа и да я превърне в луксозен хотел. Започват дела с Българския туристически съюз, който си иска хижата. Фирмата „Агролес“ обаче се оказва пълен фантом и няма валиден адрес, на който да си получи съдебната призовка.
Случаят с „Мальовица“ не е единственият, за който се отправят жестоки нападки срещу Ковачки. Същото бе положението и с друга голяма хижа в Рила – „Мусала“. Любопитното е, че тя бе замислена за строеж именно от Българския туристически съюз, но с пари на Христо Ковачки.

Само за периода 2007-2008 г. енергийният бос е придобил чрез заменки общо 3000 дка в Рила. Те били нужни за реализацията на проекта за ски зона „Искровете – Говедарци – Мальовица“. В замяна държавата получава 10 198 дка гори в Своге, изкупени на безценица по 150-200 лв. за декар със съдействието на местния кмет, близък до ДПС. Според прокуратурата тези сделки са довели до щети от общо 116 млн. лева за фиска. Във връзка с друга заменка на Ковачки прокуратурата повдигна обвинение на Стефан Юруков. Сделката този път е извършена с фирма "Агросим". Експертизите на държавното обвинение сочат, че само на този терен държавата е загубила 60 млн. лева. За тези далавери прокуратурата повдигна обвинения и на двама земеделски министри по времето на тройната коалиция - Нихат Кабил и Валери Цветанов.

М. Найденов: Върнете доброволно заграбените земи
Кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин е в основата на част от големите заменки на гори и земеделски площи, направени по време на тройната коалиция. Те са приемани на заседания на МС, а Калфин ги е внасял и докладвал. Такъв е и скандалният случай със заменки около Камчия, от които се е облагодетелствал и братът на Сергей Станишев.
Това твърди земеделският министър Мирослав Найденов. Той е категоричен, че заплахите от ЕС не са предизборен трик, а реална санкция, която всички българи ща заплатят. Според него до тази крайна мярка ще се стигне, ако България не изпълни две условия: новите собственици на горите да ги доплатят на държавата по реални цени, или да ги върнат на държавата.
 ГЕРБ наложи мораториум върху заменките с гори, а законът е категоричен, че върху тези терени не може да се строи и да се прави нищо друго. Тоест, новите собственици имат гори, които не могат да използват по никакъв друг начин, категоричен е земеделският министър и призова публично облажилите се  да ги върнат доброволно на държавата.

Деница Александрова
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 15436 |21.10.2011 Трактора изнудва и пребива брата на МВР министър . 34| 13583 |17.10.2011 Тайна среща в дипломатически блок по делото „Октопод” . 24| 12966 |14.10.2011 Червен играч забърка далавери за 8 млрд., скри се в Баку . 29| 27585 |13.10.2011 Закриват НСО, който проговори - куршум

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads